Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Prázdninový kras 18.-20.7.08

21.07.2008 07:32

Počátek měsíce byl ve znamení různých pracovních akcí a jeskyňářských týdnů. Jsou prázdniny, studenti mají volno a vesele se bádá i v týdnu, což se běžného živnostníka netýká. Na Tartarosu byl pracovní týden, na webu jsem se dočetl, že do Větrné v týdnu chodí i Babická skupina, všude se poflakuje mnoho horolezců a jiných turistů. Díky pracovnímu zaneprázdnění jsem z jeřábu v továrně slezl tak někdy kolem deváté večer a do krasu se dostal kolem půlnoci. V Ostrově u Macochy byly hody, takže o zábavu nebyla nouze ani tam. Z ostatních kulturních a sportovních akcí snad jen písničkáři Nedvědi v Kůlně a cyklistický recesní závod Tour de Kras. O těchto dvou akcích jsem neinformoval, páč jsem o nich nevěděl. příště se budu víc snažit.

V sobotu na Pustém žlebu nejprve povrchoví exkurze, kde jsme si prošli prostor nad novou objevenou jeskyní. Je nad tím opravdu hodně masívu, jsou to prakticky nejvýše položená místa v Moravském krasu. Vetšinou už tu nejsou vápence, kulmské břidlice jsou přes ně přesunuty a nejsou to moc ani povrchové jevy, jež by kras připomínaly. S vyjímkou závrtu na pomezí kulmu a vápence nad Sloupskou chodbou v šachtě za Evropou a Indií. Právě odtud chybí k objevům asi 15O metrů.

Kolem poledne technický sestup do Nového Sloupského koridoru. Jeho účelem bylo zjistit vodní poměry a technicky zabezpečit potápěčské depo u 8. sifonu. Akce za sifon je naplánována za 14 dní. Vodní stavy jsou nízké, v Koridoru neteče žádná voda a je přístup až k 5. sifonu. Podle Bima byl tento snad během týdne otevřený a dalo se dojít až k sifonu 7. Jinak voda poklesla ve 4. sifonu, kde jarní vody před sifonem vyhloubily pěknou tůňku i v sifonu 8. Odpoledne jsem si dal povrchovou akci i já v podstatě kolem Ostrova u Macochy. Večer jsme podpořili místní omladinu na čochu v kulturáku se všemi možnými i nemožnými následky, které se daly očekávat...

V neděli už jen dokumentační sestup do Liščí jeskyně a pořízení základní mapy objevů. O akci je psáno ve zprávách z krasu, fotky z víkendu dám na Rajče.

- Tak tady někde pod námi leží nové objevy ve Sloupském koridoru. Asi 160m žádný náznak krasového jevu...

- Výchozy struktur hlízdnatých vápenců na Kozí stezce v Ostrově u Macochy.

- Tour do Kras no comment...

Zbylé fotografie na Rajčeti