Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Podzimní krasové zprávy

20.09.2009 22:41

Nevtíravými, zato jasnými a rozvážnými kroky se přibližují podzimní měsíce. Cestou za prací vídávám krasová předpolí na Hádech, v Podkomorských lesích, Kuřimi i Babicích. Stráně se barví, žloutnou. Srpnové sluneční počasí se stabilizovalo a mí zákazníci si honem vzpomínají na chatrné střechy a rozpadající se omítky. Krs práci se nemáme kam dřív vrtnout a v pracovním duchu byla i minulá neděle ve visu na panelákové fasádě. Nepsal jsem ani o naší dvoumužné sobotní akci v Lopači s Kubou, kdy jsme vytěžili asi 70 kbelíků a hydrotěžbou postoupili téměř o metr dolů. Hlídku na povrchu dělal osvědčený Ostrovský občan Jirka Gregor.

Měli jsme minulý víkend taky naplánovanou akci na Malou Fatru za skupinou Aragonit. Možná díky informačnímu šumu došlo k pozvání až v pondělí, kdy už si členové naší skupiny domluvili výpomoc na Kačné jamě (Vašek s Plániváky), povrchový průzkum v Černé hoře (Gaz se Suchožlebáky). Zbytek si domluvil (Zuzka s Turolďáky) vinobraní v Mikulově, eventuelně návštěvu příbuzných, nebo v našem případě práci. Možná příště se to povede, říjen i listopad jsou přece také krásné měsíce.

Neodvratně blížící se konec hezkého počasí zdůrazňuje potřebu vykonat nějaké závazky, jež jsme si předsevzali. Jedena z mých akcí na pomoc přírodě měla být (po dohodě ze správou CHKOMk) likvidace smetiště jež vzniklo po stržení a demolici Bublovy základny v Suchém žlebu. Vybaven důležitou korespondencí a podporou Tondy Tůmy jsem se do krasu těšil. Samozřejmě i na sjezd důležitých osobností i hostů skupiny Tartaros, mezi nimiž nechyběli opět Žďáráci a Kladeňáci. Takže v pátek těžce po práci až na jedenáctou hodinu večerní.

V sobotu proběhla tradiční hydrotěžba v nadějné propástce nad Koncovým sifonem. Zájemců bylo mnoho, mohl jsem se vybavit motyčkou, hráběmi, pilou a sekeromlaty a vyjet na Harbechy. Po pláních už oraly traktory, různými přískoky jsem se dostal k okraji lesa na označené místo. S nářadím, vodou, svačinou a převlekem, protože jsem tu chtěl třídit, řádit a rabovat celý den, seběhl k bývalé Bublovce. I příroda se k rozumným zákrokům a pomoci může stavět hodně svérázně. Po čtvrthodině práce jsem nakopl sršní hnízdo a za deset vteřin prohrával 2:1. Konflikt nešel odvrátit. Protivník mi nedal čas k vysvětlení mých dobrých úmyslů, navíc mi nesportovně píchl pod oko. Takže zpět k autu to bylo jen klopýtání s velmi omezeným odhadem vzdálenosti jednotlivých brázd. Drsné. Pomoc přírodě se v tomto případě odloží asi až na první mrazíky.

Na Lopači u knoflíku, eventuelně v bufetu je lépe. Přichází část speleozáchranky, kteří mají cvičení a někoho hledají. Jdu s nimi, neboť kafe, cibule ani orosený půllitr oteklé tváři nepomáhá. Nakonec vznikne dobrá povrchovka s návštěvou vchodů jeskyní Ostrovského žlebu, kontrola uzávěr závrtů na Macošské planině, strání a několika po trampsku upravených jeskyní Suchého žlebu. Na podobných místech Chobotu, žlebů, Macochy a Salmovy stezky se pohyboval zbytek záchranky podpořen hasiči.

V sobotu byla ještě jedna noční hydroakce v Lopači s Kubou, Kladenským Kubou a Godym. Hlídku na povrchu opět Jirka Gregor z Ostrova.

V neděli se pokračovalo v hydrotěžbě. Propástka dnes má hloubku 7 metrů a vede členitě téměř kolmo dolů. Vodou se rozplavují jemné komponenty v sedimentu, hrubší štěrk, valouny a bloky se vytahují ručně. V sobotu se ukládaly do přítokové chodby, v neděli do Kalcitového dómku. Zbytek se po další sedimentaci mezi oběma vodopády pouští do Malého výtoku. Sifon zatím vše bere, co bude dál se neví. Největším problémem se zatím jeví nedostatek vzduchu, který se příště bude řešit pravděpodobně elektrickým dmychadlem. Jsme tak blízko nad potenciální hladinou za sifonem, že jeho instalace možná bude jen kosmetickým plácnutím do vody.

Prací se o víkendu bavili: Žďáráci - Max s Kristýnou, Lukáš a Ige. Kladeňáci vodní záchranky - Kladenský Kuba, Gody, Negr s dívkou Lenkou a Yenda. Host Eva, Kamila a Míša jako obsluha tlačítek venku. Za Tartaros: Kuba, Vašek, já a možná jsem i na někoho zapoměl. Eda a Přemek různé terénní úpravy kolem vchodu Lopače a oprava cesty k základně. Zbytek skupiny na pěkné chlastačce večer na Holštejně. Dobrý to bylo.

Takže další téměř čistě bádací víkend za námi, předpokládám, že do konce roku koncový sifon v Lopači padne. Je to lepší výraz než kdyby byl zdolán, dobyt anebo pokořen (já tedy osobně nepokořuji, jen jsem šťastnej, že příroda občas dovoluje). Příště se pokusím už domluvit nějaké exkurze po krasu, aby to čtení nebylo tak fádní. Fotografie se během týdne zkusím umístit na rajče. A protože opět nebyl čas na focení v podzemí, dám tam starší fotografie z Lopače, které ještě uveřejněny nebyly.

  

- Různé povrchové kratochvíle a jiné úkony speleologické: Zavírání poklopu, povrchové společenské ovládání knoflíku čerpadla a záznam začátku prohrané sázky spojené s průstupem jeskyně jen tak.

- Valoun kalcitové brekcie vytěžené z propástky svedčící o dynamických geologických posuvech v oblasti.

- Neděle a velké prádlo po bádání. Co bude až zamrzne se uvidí...

Přeji hezký nový týden všem dobrým jeskyňářům.