Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Opět velmi akční víkend v krasu

08.11.2009 22:30

Poslední dobou jsou u nás víkendy velmi proměnlivé. Jednou se po krase i základně hledáme a vytváříme varianty akce, kdy má možná někdo přijet. Tyto většinou končí běháním po planinách s fotoaparátem, eventuelně u kbelíku jiné skupiny. Další víkendy se na základnu sotva vlezeme a tento k nim rozhodně opět patřil.

Do krasu jsem přijel v pátek hodně odpoledne, ale už od rána probíhala na našem Lopači intenzivní práce. Výrazně nám pomohli Slovenští jeskyňáři z oblastní skupiny Čachtice v přesunu sedimentů z Kalcitového dómku pod Druhý vodopád. Některé jsem znal, Luboše Vince staršího a mladšího, Lukáše a další jen od vidění z JMN. OS Čachtice přijeli hlavně na Plánivskou základnu, další sestupy a akce řešili už s Plániváky. Za sebe jsem odpoledne provedl další měřící cvičení s Distem a to v jeskyni Panský klínek. Je to bývala lokalita Plánivské skupiny a po obecné krasové paranoie posledních dní i akci oznámil příslušným lidem. Do večera postupně dorazila jedna skupina (Indiáni) kolem Kačky a Zuzky, po té i Přerov- Brno kolem Dariny a Jirky Sapáka. Velmi dobrý základ pro sobotní bádání.

V sobotu jedna skupina jela hydrotěžbu v Lopači na propástce chodby nad Koncovým sifonem. Voda o něco nastoupla, čímž zaplavila i pravou odbočku do poloviny. Teorie o spojených nádobách dostaly docela trhliny. Ale mohlo jít o vodu skapovou, což v podstatě i potvrdily mé další pozorování i jinde po krase. Skupina z Přerova odtěžila sedimenty z úložiště na konec přítokové větve, dole postoupeno u 2m levou odbočkou. Večer pokračovali v přemísťování chvíli ještě hosté z Myotisu pod vedením Míry Glose. Dopoledne jsem prováděl druhou skupinu nejprve po jeskyni Spirálce a poté i Spojovačkou a Pikovkou. Ve Spojnici velmi sucho, průvan. V Pikovce kolem Kyvadla v nižších úrovních ostrá vodní čára s jehličím, která tady při poslední návštěvě v létě nebyla. Možná nějaká lokální minipovodeň zde. Za Diskodómem, asi 50m za nástupem k Modrému komínu už vodní hladina, která zvolna nastupovala. Pak povrchovka kolem Rasovny a lomu v Dohodě.

Odpolene další měřící cvičení v jeskyni Vandrácké. Jeskyně leží těsně vedle Ostrovské Estavely a je sifonem propojena s jeskyní Císařskou. Zaujala mě zajímavá hydrologická zvláštnost. Estavela již delší dobu nefunguje, od louky a mokřadu je oddělena přepážkou zeminy, malou hrázkou. Za hrázku je svedana roura, pravděpodobně voda z Císařské, která je asi odčerpávána nějakým čerpadlem s automatickým spínačem. Voda tekla za hrázku a potom dále k Ostrovu. V samotné jeskyni byla drobná vodoteč, která tekla z výrazné pukliny směrem od louky a s převýšením asi 70cm odtékala do spojovacího sifonu k Císařské. Takové perpetum, kdy se honí voda kolem dokola, zatímco by teoreticky šla puklina taky ucpat.

Hydrologickým zvláštnostem nebyl konec. Po napadených skoro 10-ti cm sněhu ani památky, zato v NSK voda v Koridoru až po 4. sifon a celkem to teklo, takže voda i v Hajzlu. Přesto otevřený 9. sifon. Situace, která se od loňského podzimu opakovala podruhé. Předpokládám, že přední krasoví hydrologové opět předpoví něco jako přímou závislost a spojení obou hydro-objektů koridoru, 9. sifonu a odtokových poměrů týmž směrem. Jinak všeobecně vody hodně i na hydrotěžbu i v ponorových oblastech Sloupska i Holštejnska.

V neděli provádění zbytku hostů jeskyní Pikovkou a Spirálkou spojenou s fotografováním se ujal Kuba. Další účastníci kteří tohle absolvovali předešlý den si prohlídli jeskyni Dagmar. Na Vilémovicku další akce. Pomáhal jsem v retransportu čerpadel v Daňkově žlíbku od sifonu na povrch. Možná jsem dorazil trochu pozdě, dvě čerpadla už byla v polovině propasti a jedno dokonce pod skružemi. Snad pomoc nebyla marná. Akce se zúčastnili převážně Plániváci (čerpadla byla jejich), Honza ze 6-20 Moravský kras (1 čerpadlo) a dva členové Jarda Jurák s vnukem z Vilémovické skupiny. Všechny tři čerpadla jsme měli o Třetí hodině odpolední venku. Poslední Býčiskalské je ještě dole.

V jeskyni Daňkův žlíbek bylo velmi mokro. Už pod skružemi tekl drobný tok, který se postupně slíval a nad prvním žebříkem v Ústřední propasti padal v míře značné. Vertikální ransport probíhal pomocí kladkostroje poměrně rychle, na žebříkách to vypadalo jako ve sprchovém koutě. Takové vodní stavy jsem tu ještě neviděl, je znát, že vody ze sněhu se nemají kam akumulovat a rovnou stečou ze skalního nekrasového podloží rovnou do jeskyně.

Na závěr nezbývá, než poděkovat skupině Čachtické a Myotis za účinou pracovní výpomoc na Lopači. Plánivské skupině za zapůjčení klíčů od jeskyně Pikovky-Spirálky. Mimo jiné zde byl o víkendu taky menší objev. Poděkovat skupině Dagmar za umožnění vstupu do jeskyně Dagmar a  ostatním účastníkům za mimořádně zdařilou víkendovou akci. Ode mě opět s jedním primem, fotoaparát jsem doma rovnou zapoměl, takže fotografie nebudou opět vůbec žádný. Jirka něco fotil, určitě sem uvedu odkaz na něj.

Galerie a z ní použité fotky jsou z Pustého žlebu - Odvodňovacího tunelu z Vodní plavby Punkevních jeskyní.

Jirka Sapák a jeho fotografie: