Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

NSK, Ostrovská plošina, jeskyně v oblasti Císařské…

06.04.2008 23:38

 

A hlavně Fantomíkovo přecházení do jiného stavu na plánivském Dittrichu, ale abych nepředbíhal.

V pátek jsme trochu v hospůdce probrali s klukama z Hlubokáče jejich novou otevírku naší staré lokality Závrt 293. Vůbec se celý večer tak nějak vydařil, že se v sobotu ráno příliš nechtělo ani ze spacáku.

Ale startovní čára u Kolaříků je taky důležitá, takže honem nákup baterek, co se nestihly přes týden nabít, nezbytný denní tisk a dopolední sestup do Nového Sloupského koridoru. Část účastníků, ta menší šla fotografovat dále do jeskyně, druhá nesymetrická polovina do jedné odbočky z Jezerní chodby. Na konci Jezerní zase už narostlo docela krásné jezero, takže naše pracoviště se nacházelo pouhých 5 cm nad vodní hladinou. Práci korunoval objev metr vysokého, zato ale neprůlezného a slepého komínku. Třeba příště bude štěstí více.

Odpoledne jsem se šel projít na Macošskou plošinu a podívat se na novou a krásně zadřevenou šachtici na závrtě 293. Závrt zatím ještě nemá jméno, ale určitě mu bude nějaké hezké brzy přiděleno. Výdřeva je profesionálně provedena, je na ní vidět dlouholetá praxe základní organizace 6-10 Hluboký závrt. Možná je jen trochu špatně umístěna, pamatuji si na okraj jícnu, který se svažoval zhruba pod střed současné šachty. Podoba určitě není definitivní a o závrtu chystám souhrnnější zprávu.

Dál jsem to vzal přes Pánský, Dámský a jiné závrty na Koňský spád. Závrt Chlupatý je již upraven do trochu přirozené podoby za intervence správy CHKOMK. Podobně jako Sedmatřicítka u Kaštanu, kdy je horní skruž odebrána, skruž pod terénem překryta pažnicemi a ty zarovnány zeminou zhruba do půlmetrové hloubky. Závrt Barbora, pod kterým probíhá Amatérka s odbočkou „Kráva“, závrty v okolí rozcestí U buku. Cílem byl závrt Dolina Překvapení, alias Gumový, o kterém se chystám taky napsat, nafotit a podívat se dolů na současný stav lokality.

Závrt Dolina překvapení. Dnes ze závrtu na otevřené louce (oborávání, zavážení a jiné kulturní obdělávání už bylo naštěstí zakázáno) ční pouze ocelová roura s vypáčeným poklopem o velkém průměru. Dole to smrdělo mršinou v pokročilém rozkladu a to i přes pokročilou fázi mé rýmy. Nevím, jak nějaká srna, nebo zajíc mohli přeskočit ten metr a půl vysoký okraj, ale stát se to může. Exkurzi nechám na zimu a vezmu si pro jistotu i nějaký ten měřák kysličníku. Závrt Krchňu a Hubíkovu propast do Ostrova a v zápětí do Holštejna.

Na bývalé hájovně Dittrich a současné průzkumné základně Plánivské skupiny byl Fantomáš Roth připravován na budoucí úděl vzorného manžela, čemuž se někdy říká svíca. Určitě jsme při hudbě a dobrém rocku, prokládaném ruskými častuškami z CD kotoučů jeho strýce, černou horou z dílny stejnojmenného pivovaru, alespoň dobře pobavili a naplánovali další akce v Amatérce, Kačné jámě a podobně.

V neděli ráno, spíše řečeno v poledne, protože to opravdové ráno jsme ještě nespali proběhla pracovně – technická akce v Lopači na čelbě a jiných místech jeskyně. Tam se mi moc nechtělo, poslední dobou tam mířím s návštěvami a různými hadicemi až příliš často. A protože jsem nebyl moc k upotřebení, prošel jsem si pár jeskyní, kde jsem ještě v životě nebyl. Jeskyně jsem převedl do Zpráv z krasu.

Mezitím z Lopače vylezla úderná skupina, takže jsme po dohodě a v podvečeru kras zvolna opustili. Jinak na fotkách se pracuje, vyzkoušel jsem nový fotoaparát, hardvér, který zatím funguje velmi dobře, ale místa v softvéru je už velmi málo. Starý fotoaparát byl dle předpokladu v Íránu zasolen a odepsán. Doma umístěn na čestné místo ve vitrínce spolu s jinými dokonalými stroji.

Tímto aktem jsem symbolicky završil jednu etapu fotografování po Moravském krasu a věřím, že se mi podaří dobře navázat na předchozí a zaujmout případné další návštěvníky mých stránek…