Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Nalévací pokus v Liščí jeskyni, propast Pod lavičkou a jina činnost na Ostrovskua po krase.

29.06.2009 22:40

Minulý i tento víkend probíhal ve znamení velmi intenzivní činnosti na jeskyni Liščí. Mělo to několik důvodů. Jednak částečné objevy z minula a neznámý otvor s horizontem a průvanem. Na druhé straně je začátek prázdnin, kdy se počítá s menší účastí a jinými aktivitami členů, napřiklad pracovní akcí ve Slovenském krasu a podporou akce na Kačné jamě ve Slovinsku.

Liščí jeskyně minulý víkend: V sobotu další významné prohloubení propástky ve Východní větvi. Vytěženo přes stovku kbelíků převážně skalních bloků a bláta v těžkých podmínkách do Hydrodómu. V puklině na dně prohloubeno stropní koryto, že bylo možno sjet hlavou dolů a podívat se co je dál. V neděli bylo možno po další těžbě se v objevu i obrátit a postavit. Volná kaverna je na souběžné puklině jako celá propast ve Východní větvi. S délkou asi 3m nepatří k významným objevům. Směr se opět stočil na klasické V-Z, takže překvapení se nekonalo. Důležité je, že jsou zde i volné prostory, které vyklízela i příroda, nikoliv proudnice, nebo jeskyňář s kbelíky. Dalším pozitivem je průvan, jež dokáže přes týden sediment i kameny částečně vysušit, že se ze zpočátku ani moc nelepí ke kýblům. Nejdůležitější bylo určit další pokračování odvodnění, protože situace je hodně nejasná. Proto byla navržena ještě jedna finální akce o týden později.

Liščí jeskyně tento víkend: Od blanenských hasičů byly vypůjčeny hadice a natáhnuty k jeskyni. První hydropokus směřoval do Západní větve, kdy byla vodou napouštěna objevená propast v Podzemním závrtu. Cílem bylo ověření proudění vody v odtokových trativodech. Při poslední hydrotěžbě totiž kdosi slyšel proudění vody v Dómu sexu, kam se písek a kal kopaflexovou hadicí posílal...

Pokus dopadl takto: Asi dvě minuty poté, co bylo slyšet vodu proběhnout béčkovou hadicí přes vstupní otvor do Dómu sexu byla slyšet voda z odtokového otvoru, který se neustále udržuje asi 3-4m nad původním dnem dómu (a na úrovni současného zanesení). Zvuky byly doprovázeny tichým bubláním o vysoké frekvenci, jež postupně ustávalo a odtok se stal plynulým. Po vypnutí čerpadla voda asi 5 minut odtékala, než ztichla. Vzdálenost, kde voda pravděpodobně tekla se nepodařilo určit. Po konzultaci s mapou toto místo leží jen 12m v půdorysu od nalévacího místa, takže původní odhad 10-15m je reálný. Navíc obě místa jsou na výrazné tektonice SSV-JJZ po které se zcela stočila celá Západní větev Liščí jeskyně. Z dómu sexu byla voda slyšet i proto, že je větší, hlubší a je v něm lepší ozvěna.

Je škoda, že pokus nebyl pokus proveden obráceně s napouštěním do Dómu sexu a posloucháním v Podzemním závrtu. Do vertikály zde byl zavěšen lanový žebřík, že se dalo bezpečně sestoupit na dno.  Podíval jsem se po sedimentech, které jsou zde ještě pestřejší a divočejší, než-li ve vstupních partiích chodby Furt pryč. Za zmínku stojí nebývalé množství velkých a mimořádně dobře opracovaných valounů kvarcitu do dokonale kulatých tvarů. Takto opracované sluňáky zatím v celé Furt pryč nebyly nalezeny. Je tu i velké množství zesintrovaných sedimentů, spláchlých z horizontu příležitostnými povodněmi. Otázkou zůstalo, kudy se sem vody dostaly, do těchto na pohled mladých útvarů, když horizont byl ve vstupu hodně utemovaný jíly s rostlými sintrovými deskami.

Po ukončení pokusu byly hadice přepojeny do Východní větve a voda puštěna do nejnižšího místa. Zde bohužel nejevila snahu příliš odtékat. Až po naplnění asi 2m sloupce se voda prudce vytrácí a nadále kolísá v odtoku. Během asi tříhodinového napouštěcího procesu s minimálními přestávkami však všechnu vodu pobrala. Jako odtok se pak jeví dva trativody východním a západním směrem v úzké puklině mezi stropem a sedimentem.

V sobotu večer u Němců jsem zaznamenal jednu pozitivní zprávu ze západní části krasu a to objevný postup na lokalitě Okrouhlík, kde bylo objeveno asi 30 nových metrů. Jinak jsme probírali i naši situaci s výzkumem v Liščí, po prázdninách bude pokračováno v jeskyni Lopač.

V neděli pak byl proveden retransport materiálu, hadic, nářadí a jejich umytí před Lopačem. V západní větvi nářadí ponecháno pro případné další bádání, jelikož jsou zde místa v horizontu, kam voda nezasáhla a neudělala ze sedimentu kaši. Je zde ale velmi mnoho možností pokračování, které bude nutno pečlivě zvážit, kvůli nedostatku místa na odval. Z Lopače pak vynesena jedna hadice, se kterou pomohl Aleš z Myotisu a hosté ze Speleoklubu Brno (Reprák a spol).

Odpoledne jsem si prolezl propast Pod lavičkou, protože jsem v ní ještě nebyl a bylo potřeba si zkompletovat rozsah znalostí o oblasti. Nenápadné ústí propasti leží u paty betonového chodníku vedoucího k vstupní bráně jeskyně Balcarka. Před propastí je ještě patrný starý odval, protože dole se kdysi intenzivně dělalo, na odvalu stojí dřevěná lavička. Rozsah lokality mne mile překvapil, jeskyně je na poměry dlouhá asi 3Om s volnými kavernami vyplněnými sintry. Vstupní propast je založená na velmi výrazném křížení puklin s nepatrnými poklesy bloků směrem k Z. Na tektonice jsou založeny i všechny odbočky v jeskyni a tektoniku vůbec by chtělo srovnat nejen s Balcarkou, ale i s protějšími Vintoky. Je to fakt dobré, přímo učebnicové. Níže pak už vykopané chodby uskakují spíše po vrstevních plochách vápencových lavic, které jsou jasně patrné při pohledu z dálky na celý portál vstupu do Balcarky a přilehlých strání. Z tohoto pohledu i dostupných znalostí charakteru ostatních lokalit, zejména Zahradní jeskyně, spodního patra Balcarky kolem vchodu u správní budovy, Šachty Adamováků a podobně, by se dalo uvažovat i o starší ponorné oblasti v levé staně Ostrovského žlebu. Je velká škoda, že některé jsou natolik přeorané necitlivým výzkumem (Zahradní j.), že se tento ponorný charakter dnes hodně vytrácí.

- Destrukce a tektonika nechávají nesmazatelné stopy i na původní sintrové výzdobě. vstupní propast do lokality Pod lavičkou...

- skromná fotogalerie z obou víkendů je na Rajčeti. Fotek je poskrovnu, protože bylo hnusné počasí a nebyl čas se nikde courat po okolí...