Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Nagelova propast a jiné bádání na začátku března

10.03.2009 10:27

První březnový týden začal ve znamení zvýšených teplot a srážek. Bylo jasné, že se určitě něco stane se sněhovou pokrývkou, tolik vzácnou v posledních dvou letech. Takže místo nadějným čtvrtkem večer jsem se dostal na sever až v pátek. Oběhal jsem s baterkou několik ponorů ve Sloupě a Ostrově a netrpělivě čekal na ráno. V sobotu jsem si přivstal a vyrazil do terénu už v sedm. Ostatně souhrnou zprávu o jarní povodni 2009 jsem už dal do Zpráv z krasu.

Na parkovišti u Sloupských jeskyní jsem se potkal s Plániváky, kteří šli v rámci budoucího cvičení speleologické záchranné služby připravit vystrojení do Nagelovy propasti. Opět se vyplatilo bejt v dobrý čas na dobrém místě. Protože šli do míst, kde jsem ještě nebyl, nesměle jsem se optal, zda mohu jít také a být nápomocen. Vyfasoval jsem baťoh s vrtačkou a mohli jsme vyrazit. Součástí akce mělo být trvalé vystrojení propasti velmi atraktivní cestou: Okno Kučerovo, Nagelova propast, chodba Průvanů, Spojovací propast, taraverz nad Rotundou, Bočkovo okno, Nagelova propast, Spodní patro. Jedna akce tu už proběhla, dnes se měla dostrojit borháky spodní část propasti. V jeskyni panoval zvýšený vodní stav, kterého jsem využil pro své dlouhodobé hydrologické pozorování v oblasti Sloupu. Během akce jsme využívali i volného času a navštívili některé odbočky.

Například z Rotundy vede do Wankelových jeskyní úzký průlez, pracovně nazvaný Kalibrační úžina. Později jsem zjišťoval i historické podrobnosti objevu, tak tato úžina byla prosekávána odspodu nahoru dne 31.3.1943. Zde se původně předpokládal průnik do oblasti Křížových jeskyní v Kůlně. V tomto vodním stavu za ohlušujícího rachotu, vodního aerosolu a průvanu padalo několik stovek vteřinových litrů vody směrem od 7. sifonu. Nebylo myslitelné sestoupit níže, než po balkon pod nímž je sestup k 6. sifonu.

Nad Rotundou je malé patro začínajíci Bočkovým oknem a pokračujícím dómem Vodopádů. V tomto dómu je pěkná výzdoba, zvláštní hrázky, jak je známe např. "čínská rýžová políčka" jsou tady i převislé na okrajích stalaktitů. V Rotundě jsou pak unikátní aerosolové nárůstky a jiné formy výzdoby. Ve stropě prostory je komín, později nazvaný Spojovací propast.

Seshora probíhá Průvanová chodba končící dómem Skřítků. Tato chodba byla zdolána dne 8.5.1943. Uprostřed byl stupeň dolů a teprve podle mapy bylo zjištěno, že se jedná právě o Spojovací propast. Co je zvláštností jsou prudké spády nejen chodby Průvanů, ale i Vodopádových dómů. Analogicky se nabízí Velký komín v Novém sloupském koridoru. I zde v Nagelově propasti existovalo pravděpodobně více chodeb v různých úrovních, naproti pokračujících např. Chodbou u písků, Chodba Tunelu a členité prostory kolem Kučerova okna. Vše bylo vertikálně narušeno tektonikou a tudíž následně zborceno a odplaveno Sloupským potokem směrem k Černé propasti i když předtím to mohlo ucpat všechny odtoky JJZ směrem, dnes odbočka Ucpaná ve Spodním patru. Všechny popisované chodby drží téměř totožný směr SSV-JJZ. Bohužel na Chodbu skřítků, ani na Vodopádové dómy nebyl čas, nechám si to na příště, stejně tak jako vyústění Nagelova vodopádu. Jeho polohu jsem lokalizoval, nebude problém se do něj dostat příště, protože už vím kudy a jak. Ještě jsem zjistil, že pravděpodobně dóm Tunisu "objevený" později skupinou Cerberus (1975) v rámci dokumentace komínů Nagelovy propasti je jen přejmenovaný dóm Skřítků.

Toto Vodopádové okno a Vodopádovou chodbu za ním kdysi zkoumali v rámci výzkumu i mapování Pernes, Vodička, Bezděk, zejména záhadné ustání činnosti tohoto vodopádu vytvořením nového odtoku v této chodbě. Tohle bylo už v roce 1948. Zřejmě bude nutné přistoupit k revizi vžech těchto přítokových chodeb na západní straně Nagelovy propasti, vzhledem k jejich netušeným hydrologockým kapacitám.

Dole na Spodním patru pak už nečekalo žádné překvapení Dole duněl Sloupský potok, pod tlakem asi půl metru vysokou vlnou vytékal ze Západního řečiště. Kousek jsme nahlédli pod Netopýří síně a Majerův vodopád. Na stěnách viselo několik úplně mokrých, ale naprosto spokojených netopýrů, situace, mokro a hluk vody je nijak nevyrušoval od jarního vstávání. Kromě Stupňovité propasti jsme ještě na mé specielní přání odemčeli branku do Starých skal. Zde bylo naprosté ticho, vodní tůň neuvěřitelně čisté vody pro člověka, který sem chodí i za sucha a ví jak to v reálu vypadá. Žádné odpadky, smetí a větve. Možná pravidelné každoroční čištění povodí potoka a vnitřku Starých skal Pustožlebskou skupinou se začíná oplácet, odměnou je pak pohled na krásnou vodní jeskyni. Okolo Třetí hodiny jsme akci ukončili.

Odpoledne jsem měl ještě bádání se skupinou Tartaros ve Vintokách a sestup do Ústřední propasti tamtéž. V neděli pak povrchovku oběma žleby, Pustým jen částečně. Ve žlebech ale žádné velké změny nebyly. Dalo by se říci, že se tu nic nedělo. Zajímavosti jsem postřehl dvě. V levé údolní stráni Suchého žlebu naproti Koňské jámě je průvanové místo se studeným průvanem. Je to tady ještě zmrzlé, v průduších jsou ledové krusty, jež vznikají na rozhraní teplého vlhkého vzduchu a studeného průvanu pod bodem mrazu. Těžko říct, suťové svahy zde jsou obrovské, může to být jen naakumulované ze zimy. Druhý postřeh je úplně vypuštěné koryto Punkvy pod jeskyněmi a hnijící ryby v něm. V kontrastu k požadavkům na jeskyňáře, kteří například při hydrologických a čerpacích pracech v jeskyni musí zajistit minimální, ale stálý průtok vody, zde se nic takového zajišťovat nemusí a přitom zde podvodní život očividně je. Pozorovací víkendovou exkurzi jsem završil opět obejetím ponorných oblastí Ostrova Holštejna a Sloupu v neděli navečer.

Fotografie z akce jsou na Rajčeti. Bohužel v důležitém momentě na dně Nagelovky mě odešly všechny baterie, takže je fotodokumentů poskrovnu.

Informace z prací kolem Nagelovy propasti a Bočkova okna jsem čerpal z: Zvláštní otisk časopisu "Příroda", roč. XXXVI., čís. 9. Brno 1944, str. 300-307. Další pak mapové podklady z archívu mého táty.

Já bych měl ještě poznamenat, že akce ve Sloupských jeskyních ze zůčastnili Bohouš Koutecký, Bradek Nejezchleb a Sebo Kovačič (Plánivská skupina) a já (Tartaros). A taky, že během akce bylo odstraněno staré a nepoužívané kotvění a smotána a uklizena stará telefoní linka do Bočkova okna.