Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Moravský kras, závrty, NSK, Harbechy i Magdalién v Býčině...

26.05.2008 22:28

Víkend 22.-25. května byl tak trochu chaotický, ale dalo se to zvládnout a všechny naslibované úkoly splnit. Celofán zvolna končí svou dovolenou v Česku a vrací se domů do Kanady. V pátek jsme to zapili ve Vilémovicích, v sobotu se loučili kluci v Rudicích v Chaloupce a v neděli večer jsem se koukl k obloze a zamával taky. Peťák z Hlubokáče se ptal na závrt 293, že už minulý víkend dosáhli nějakého horizontu a volné propástky dolů a prej se mám na to podívat a čas byl zase jen v pátek. Horizont to ještě sice nebyl, ale ve dně něco, co připomínalo zakrytou šachtu. Kdysi to býval spíš strop, podepřený deskami, aby nespadnul. Z druhé strany to vypadá jinak a není na škodu to vidět ze směru, jak to původně bylo vymyšlené a vyrobené. Dolů je pak vidět asi 4 metry, kam se v neděli nasoukal František, aby zjistil, že je to neprůlezné.

V sobotu plánované potápění Pustožlebské skupiny v Novém Sloupském koridoru se nakonec uskutečnilo. Od pondělka do středy sice pršelo jako o život, ale hladina Sloupského potoka se příliš nezvedla. Dotékala až ke 4. sifonu, Na namočení to nebylo. V 8. sifonu se potápěči Bim a Kajman připravili k ponoru a po necelé hodině se i zanořili. Akce byla původně naplánovaná jako mapovací, ale potápěč míní, příroda mění. Ze stropu někde na 35. metru sifonu se odtrhla nějaká štěrková kulisa a otevřela se tam volná hladina. Potápěči nezaváhali a prolezli tam. Za další skalní kulisou se černalo neznámé pokračovíní a zněla pěkná ozvěna. Bohužel terén nebyl moc vhodný k vylezení potápěče z vody a také stanovený čas nekompromisně tlačil, takže se objevy posouvají na další víkend.

Na Suchdolsku zvolna končí barvící experiment na lokalitě Ovčín zatím s nejasným výsledkem. Barvivo je injektováno už delší dobu a na Punkvě, kde je automatický odběrný přístroj zatím nevyteklo nic i přes velmi deštivé dny uprostřed měsíce května. Je dobré to vědět, protože začánají být dobré podmínky na kolorační pokus ve Sloupském Koridoru. Není dobré, kdyby se oba pokusy spojily, protože by výsledky byly určitě zkreslené. Nekomentovatelné.

Odpoledne jsme jsme to ještě trochu probrali. S Kalendou jsme probrali jeho geofyzikální průzkumy na Ostrovských plošinách, tentokrát mezi Sloupem, Šošůvkou a Měšinami. Je tam mnoho chodeb a jiných prostorů v hloubkách kolem 50-ti metrů, ale bude se to asi muset taky celé vykopat. Pavel má spoustu nových pomocníků a ještě více nových nápadů. Bádalo se na Dagmaře, na Holštejně. Pracovalo se na Kančím ponoru a závrtu Okrouhlík u Suchdola. Exkurze byly v Amatírce, Poláci z Polska si prohlédli o víkendu i Lopač a Ostrovské vintoky. Večer měl jeden z nestorů skupiny Myotis, ale i Dagmar - Pinďa kulaté narozky.

Spaní bylo už nikoliv v autu, ale v autě, Zima byla podstatně větší, než před 14-ti dny. Asi pozůstatek zmrzlých mužů, ale raní procházka po Harbešské planině, velmi brzo, aby se stínům krásně klouzalo byla pěkná. Od Ivoše z Myotisu jsem dostal echo, že se nad Té čtverkou cosi propadlo a že tam snad někdo i kopal. Samozřejmě zase lišky a zase nelegálně. Byly vyplavené, upgrejdovali si domácnost. Každopádně jedna z nor vůbec nevypadala jako zaoraný závrt, které lišky velmi rády vyhledávají. Jinak pěkné bahýnko, závrt T4 sloužil po dešťových smrštích jako perfektní kanál, že pod ním směrem k Suchému žlebu bylo pole prostě nedotčené. Hodně sluňáků a pěkně opraných se povaluje na této planině.

Zbytek dne jsem strávil couráním po jiných částech Harbešské plošiny, kolem Ostrovských Vintok a nějakou menší klempířskou prací pro Majkla v Olešné. Výletem do Habrůvky nikoliv za Poustevníkem, ale podívat se na další práci a to se nesmí ani vynechat Býčí skála se dny otevřených dveří. Kolem Býčiny to bylo narváno auty a jinými návštěvníky. Členové skupiny 6-01 byli v jednom kole jako průvodci po lokalitě. Tak jsem se byl ještě mrknout na expozici, která byla umístěna v Jižní odbočce a navozovala dojem osídlení jeskyně v období magdalienské kultůry. Jinak to bylo osvětlené indiánské týpí žárovkou, větší množství kostí prehistorických zvířat, originálních. Na stěnu se promítaly malby z jiných i Francouzských jeskyní v období paleolitu, z reproduktorů znělo něco jako bejkání lovců současných, někde ze severu Laponska...užasný zážitek a to myslím vážně. Jsem zvědav, co přinese další víkend....

 

- Příprava na zanoření u 8. sifonu v Novém Sloupském koridoru.

- Mikrospeleologie - ganáty na Harbešské plošině.

- nelegálně provedený výkop Liškou obecnou. Úplně mimo závrt. Jinak na snímku v textu je nejstarší krasová uloženina a to kvarcit zvaný sluňák ve společnosti s nejmladší uloženinou reprezentovanou stavebním odpadem v tomto případě úlomky pálených tašek, jež si budoucí geologové budou určitě plést s jinou zvětralinou...

- Expozice magdaliénu v Jižní odbočce Býčí skály.

- Pračlověci si malby promítali na zeď. Praepidiaskop z mamutoviny...

Jinak další fotky jsou tradičně na Rajčeti.