Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Malá Fatra, Kriváňský jeskynní systém

18.06.2009 22:56

Pracovně - exkurzní společná akce Slovenské skupiny Aragonit a Tartarosu. Odjezd byl naplánován na pátek 12.6.2009 s tím, že jedna osádka dojela už v poledne a zajistila vše potřebné na akci s vedoucím Aragonitu Edou Piovarčim. Druhé auto dojelo večer a třetí před půlnocí. Ubytování jsme byli za Terchovou v Bielom potoku. Hned naproti se nacházela Jánošíkova koliba, takže se příjezd zbytku týmu očekával velmi příjemně.

V sobotu 13.6., přejezd k lanovce do Vrátné doliny, příjezd jeskyňářů z Aragonitu a odjezd na hřeben. Úbočím Malé Fatry pod Malý Fatranský Kriváň. Cestou za velmi špatné viditelnosti, mlze a sněhových vloček, jsme se sice mírně poztráceli, nicméně po poledni se obloha roztrhala a k vlastní propasti sestupovalo zase celé družstvo pohromadě. Měření GPS souřadnic u obou propastí a společné foto.

Odpoledne sestup kuloárem o 300m níže k jeskyni Dychotómia. Zde až do tmy průzkum. Propast je založena na vertikální tektonické poruše zhruba S-J. S hloubkou 8m a 50cm šířky se podobá spíše jeskyním rozsedlinovým, gravitačním a puklinovým. Na dně několik popadaných bloků se nám podařilo rozbít a vytěžit. Jeskyně byla objevena podle neobyčejně silného průvanu ven, celý žlab je přístupný snadněji v zimě a zatím veškerá pozorování byla provedena v zimě. Za naší návštěvy však jeskyně nasávala. Nevím, zda je letní režim odlišný, ale během konce týdne bylo nahoře velmi chladné počasí, kolem 2°C a ten den silný vítr. Bylo vytaženo asi 150 kbelíků převážně štěrku a kamení.

Kvůli špatnému přístupu výšce a nemožnosti večer bezpečně sestoupit do údolí, družstvo zabivakovalo na hromadě starého sněhu, kde byly vytvořeny dvě plošiny pro 9 lidí. V neděli 14.6., část účastníků výstup ke vchodu do Kriváňské propasti a sestup téměř na dno. Souběžně byly prozkoumány některé odlehlé puklinové partie, které byly načaty dříve. Část skupiny pátrání po dalších krasových jevech v okolí jeskyně. Pátrání ztěžovaly velmi strmé stráně žlabu, místy i nad 45°. Navíc je v okolí výhradně dolomit a dolomitické vápence, ve kterých klasické jeskyně prostě nejsou. Gutenštajnské druhohorní vápence jsou ale právem očekávány níže. V levé roklině nad jeskyní byl pozorován výrazný ponor, nebo výtrat vody, byl i nalezen i zajímavý převis vhodný pro nouzové bivakování. Dva členové ještě provedli těžbu v jeskyni Dychotómia. Výstup podpůrného družstva z Belianské doliny na pomoc s materiálem (Edo, Hýl a Marián Piovarči)

Třetí družstvo sestoupilo do údolí. Cestou zaměřilo GPS jednu vyvěračku a hlavní vývěr Kriváňského systému v Belianské dolině. Toto družstvo mělo za úkol i dojet pro auta, protože jsme sestoupili jinou dolinou. Odpoledne exkurze do bývalého lomu na surový asfalt poblíž Varína na Nezbudské lúčce. Exkurzi jsem si zopakoval asi po 25-ti letech, asi 400m dlouhá štola ještě rží, vzestupná chodba na konci je však zavalena a celý průběh je silně poznamenaný řícením. Co je nového je velké množství sintrových forem, které jsem tehdy nějak nezaregistroval. Pořídili jsme dokumentaci.

Celé družstvo se setkalo opět na pozitivním místě - Jánošíkově kolibě a po zavíračce ještě na ubytovně u Edových známých. V pondělí 15.6., exkurze a výstup do Skalního města ve Vrátné dolině. Jedna osádka exkurze do Jánošíkových dier, zbytek návštěva u Edy doma a odjez do Brna.

Akce a vůbec celá započatá práce na objevu neznámého a velmi hlubokého Kriváňského systému se úspěšně rozjela. Tuto akci jsme sice nic neobjevili, zato jsme si udělali obrázek o povaze lokality, povrchu a krasových jevech v okolí. Příště naše úsilí padne na další vyhlídnuté opěrné body a možná budeme úspěšnější. Každopádně sem ještě letos několikrát pojedeme. Za Tartaros se zúčastnili tito členové a hosté: Kuba Doležal (vedoucí), Vašek Dobeš, Tomas Gavlas, Jarda Geregor, Irena a Tomáš Davidovi, Fantomas, Laďa, Míra, Kamila a autor. Za Aragonit Edo Piovarči, Maroš Hýl a 5 členů skupiny.

Fotogalerie z akce na Rajčeti: a u Edy na webu:

Zpráva z akce na webových stránkách Tartarosu:

- Podzemní štola na těžbu surového asfaltu u Varína. Velké množství fotek je uloženo v Galerii.

- Jiné informace o systému Fatranského Kriváně jsou tady: Turistika a popis, regionále.