Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Krátká prosincová zpráva z krasu.

20.12.2010 17:48

Tento víkend zcela určitě poslední krasové bádání před vánočními svátky. Užilo si ho několik skupin, jež jsme mohli různě po krasu během soboty potkávat (Myotis, MSK, členové jednotlivci různých ZO). Skupina Tartaros v sobotu měla různé technické a vyklízecí práce. Hodně nám pomohli po jednom členu Devonu a Topasu - Fos a Jirka s transportem jednoho čerpadla pod vstupní šachtu. V Kalcitovém dómku došlo k dalšímu prohloubení a zřejmě i samovolnému rozšíření propástky na dně. Někdo neopovrhnul využít ani sněhové nadílky a vydal se po planinách krasu na běžkách.

Já se vydal se Suchožlebáky na lokalitu Kravská díra v Suchém žlebu. Jeskyně pěkně vyfukuje suchým průvanem, který je cítit v celé jeskyni. Na konci se pokračuje v hloubení sondy v nejnižším místě - puklině do masivu, Je tam pěkný, suchý načechraný materiál a poměrně už značná hloubka. Těžba jednoho kbelíku bez překládání plně zaměstná 6 osob, pár jsme jich vytahali. Fotografie z akcí skupiny Suchý žleb nepřetržitě zveřejňuje i Oťas na svých stránkách.

Večer na Holštejně byly dvě významné akce. O.s. Phoenix - Sdružení za obnovu hradu Holštejna mělo pracovní schůzi, na které se řešila navrhovaná speleoferata uvnitř jeskyně Lidomorna firmou Speleo.art. Jeskyně Lidomorna je nedílnou součásti Holštejnského hradu, proto ten zájem. Na pracovní schůzce vyjádřili své stanovisko kromě členů Phoenixu i O. Štos za Speleo.art., zastupitelé obce Holštejn, jeskyňáři Holštejnské skupiny, Moravského speleologického klubu a za Tartaros já s Edou. Zástupce správy CHKOMK nebyl přítomen, zavěry a rozhodnutí určitě někde časem na internetu najdu (jak to dopadlo sem fakt picnout nemůžu).

Druhou akcí byl křest horolezeckého průvodce Moravské skály autorské dvojice Vladimír Wolf a Vladimír Skýpala. Konal se v Holštejnském kulturáku. V záhlaví knihy nechybí ani spolupracující horolezci a jeskyňáři zvučných jmen jako Vojta Celofán Gregor a Laďa Fernandel Pípal. Průvodce jsem si prolistoval a škoda, že už nelezu, ale na první pohled je profesionálně zpracován na velmi vysoké úrovni. Morava je rozumně a přehledně roztříděna do několika hlavních a podružných oblastí. Nechybí fotografie a velké množství počítačově zpracovaných mapek a náčrtků. Vše na kvalitním papíře a za rozumnou cenu. Při této příležitosti proběhlo i malé setkání moravských skálolezeckých elit, pohoštění a oslava.

V Neděli už jen nějaké dodělávky na Lopači, transport čerpadla ven a dole těžba narubaného matrošu v Kalciťáku. Lokalita je připravena pracovní akci mezi svátky a zájemci jsou samozřejmě všichni zváni...

- Kravská díra, spodní vchod za třeskutých mrazů.

- Kravská díra, horní vchod. A protože propojení je celkem neprodyšně zasypáno, veškeré průvany jdou z nových prostor.