Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Kras zasněžený, pocukrovaný...

29.11.2010 08:26

Zima si trochu přispíšila, nijak to však neomezilo krasové aktivity moje, ani co do počtu potkaných kamarádů v overalech, skupin jiných. Většina pracovišť se přesunuje do podzemí a povrchová pracoviště se zvolna do jara zakonzervovávají.

Císařská, Ovčí, Ostrovská vodní jeskyně, Eniodis, nebo Moravské Lurdy. Tato jedna jeskyně momentálně sloužící potřebám speleoterapie, která se provozuje v Ostrově u Macochy. Momentálně zde provádí podrobná klimatická měření skupina studentů Masarykovy univerzity v čele s RNDr. Faimonem. Využili jsme pozvání ke krátké návštěvě během instalace přístrojů. Po dobu ostrého celodenního měření se v lokalitě nesmí nacházet nikdo. Protože poslední moje návštěva lokality s Sk Pustožlebskou, hlavně v oblasti jezer mezi oběma vchody proběhla někdy v r. 1982, byly zážitky velmi naturální. Netvrdím, že otřesné, protože jeskyně je naprosto jiná, že z vodní jeskyně moc nezbylo, ale je tu aspoň čisto a čistá voda. Tak jsem se rozhodl se vrátit ještě v neděli a s fotoaparátem.

Hrad Holštejn, krátká návštěva zasněženou krajinou na hrad. Zajímala mně studna, nebo eventuelně horní vchod do Lidomorny. Združení Fénix společně s MSK (Moravský speleologický klub) už upravili a krásně přírodním materiálem vyzdili asi 4m hlubokou sondu. Spojení s komínem Lidomorny je z pochopitelných důvodů zachování klimatu neprodyšně uzavřené. Z lokality jsem viděl rozsáhlou a kompletní závěrečnou zprávu, jeskyně mezi sondou je úzká a poměrně dlouhá. Podle pověstí by museli shazovaného odsouzence před sebou různě skopávat a prostrkávat třemi úžinami, než by ho dostali do stropu Hladomorny. Víc říci o objevu nelze, věřím že lokalita se dostane do sborníku speleofóra.

Závrt Okrouhlík. Moc lidí se u nás nesešlo, ostatně práce v Lopači byla naplánována stejně na neděli, jsem vyrazil bádat se skupinou Devon na závrt Okrouhlík. Skupina zde zmáhá další koleno blátivého a písčitého sifonu. Původní název Studna, kdy se narazilo na skalní trativod a 2m rouru dolů, už moc neplatí. Směrem k poslednímu dómu se otvírá široká klenba přítokové chodby, takže v sifonu jsou rozměry celkem normální. Ve stropě bylo několik volných kaveren plných vody, která neustále oblažuje badatele na čelbě. Zatím je průkop dlouhý asi 8 metrů, strop opět klesá dolů. Vzdor k prostředí, blátu, kysličníkovým lázním a dlouhému transportu postoupeno asi metr a vytěženo 130 kbelíků. Zúčastnili se členové Devonu, Topasu, Tartarosu, Plzně, ČSS nezavislí a hosté.

V neděli krátká procházka po krasu a návštěva Císařské jeskyně s fotoaparátem, zážitky ještě naturálnější. Po konfrontaci se starými mapami, knihami Absolona a Šamalíka a svými starými fotografiemi asi napíši samostatný článek, nebo nějaké zamyšlení. Zatím žádné extrémy, chodit ještě můžu. Zbytek skupiny Tartaros a hosté krátká pracovní akce v Krystalové chodbě v Lopači. Velmi úzká propástka v kalcitu zatím směřuje kolmo dolů, na hladinu chybí asi 3m. Vody je tak málo, že stačí pouze vykýblovat a nemusí se natahovat kabely, ani hadice. Lokalitu poctila v předstihu i vzácná návštěva, předseda ČSS a skupina Pustožlebská. Byly navštíveny exkurzně i jiné lokality.

- Zbytky Niephargusova jezera jsou ukryta pod nerezovým plechem a plastovými lehátky....

- Hodnotná kolonie vrápenců malých za spodním vchodem (Ovči jeskyně), čítající asi 70 ks. Vpravo nad "Diluviálním nalezištěm" ještě jedna 30-ti kusová....

Fotogalerie: bude na Rajčeti odpoledne, zatím musím odhrabovat sníh....

Nějaké standardní odkazy na Císařskou jeskyni: Na Wikipedii třeba, Moravské Lurdy, Odborné práce především v oblasti klimatu.

Něco o speleoterapii: Speleoterapie v Ostrově u Macochy, Historie Ostrova vč. speleoterapie, Aerosoly v atmosféře Císařské jeskyně v pdf.