Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

JESO a seminář o něm v Rudici.

15.01.2008 15:18

         Předmluva, ale spíš upřesňovací vložka: Jsem často obviňován, že jsem proti JESU, že proti němu nějak bojuji, že se tento projekt snažím zastavit, nebo nějak poškodit. Není to pravda. Dle mého názoru jde o dobrou a důležitou věc, která, kdyby byla transparentně předložena a jasně vysvětlena byla by jistě užitečnější a mohli jsme na ní už několik let pracovat všichni ku prospěchu nás všech (speleologů,zadavatelů, předkladatelů i státního aparátu).

JESO (Jednotná Evidence Speleologických Objektů), zkratka, která je v Českých špičkových speleologických médiích skloňována ve všech (10) pádech….Vyvolává emoce, hysterické záchvaty, invektivy, ale i snahu objasnit problém, odtemnit, otevřít a vysvětlit nějakým způsobem tento tajemný problém. Protože jde o věc relativně novou a neznámou, řadový speleolog se novot většinou bojí a jako bojící se pes vyvolává nechtěné střety a útoky (cože nám to chtějí zase nalhat, zakázat, nebo nařídit…). Tvůrcům JESA a jeho správcům a Předkladatelům to zřejmě přestalo být lhostejné a snaží se osvětlení tohoto pojmu. Od semináře v Rudici se konečně problém posunul značně kupředu zejména prohlášením Jardy Hromase na stránkách spelea.cz. Ale popořádku:

Seminář v Rudici, kterému předcházel podobný v Českém krasu se konal v sobotu 1.12.2007 ve 12.00 hod v restauraci Tumperk. Tedy doba, kdy je aktivní jeskyňář většinou v jeskyni. Pozvánka na akci visela na stránkách speleo.cz. avšak asi 14 dní před akcí byla smazána. Vím to dobře, protože jsem si to poznamenal do deníčku, který jsem ztratil a na stránkách to už nenašel (na termín jsem se doptal Předkladatelů). Další pozvánka vyšla ve špičkovém občasníku Speleo č. 48, ovšem zase 14 dní po akci. Nikde jsem se ani nedočetl, ani nezjistil, jak dopadl seminář v Čechách. Prostě první dojem byl, že se někdo vědomě snaží o co nejmenší účast. A tak jsme se potkali v Rudici.

Přišlo asi 14 lidí z 10-ti základních organizací a to včetně Předkladatelů. Jako Předkladatelé JESA se představili Zdeněk Motyčka a Veronika Vlčková. Na plátno nám byla promítnuta tabulka, do které prý máme dle svých možností vpisovat nějaké údaje. Prakticky veškerý seminář se točil kolem této tabulky a údajů kolem ní. Na kladené otázky byli Předkladatelé profesně velmi dobře připraveni, p. Vlčková po stránce technické a statistické, p. Motyčka po stránce organizační. Na druhou stranu i v řadách speleologů byli odborníci a překvapovali detailními geodetickými znalostmi, takže občas tápali i Předkladatelé. Tak to vypadalo, že nějaké drobnosti se pilují a dotvářejí na tomto semináři. Ke konci už seminář sklouzl do grotesky, kdy se řešilo, zda vchody číslovat zleva doprava anebo podle velikosti, zda brát nadmořskou výšku uprostřed vchodu, nebo na zemi, nebo ke stabilizačnímu bodu a podobných blbinek.

Takže na všeobecné dotazy díky tomuto handrkování asi čas zbyl jen pro toho, kdo by to všechno vydržel až do konce. Ke konci nás zbylo tolik, že bylo jednodušší Zdeňkovi položit otázku raději v hospodě, kde se občas sejdeme. Tak jsem odešel od semináře s pocity, že o problému vím ještě méně než na začátku. Mohl jsem však několika lidem, kteří na seminář nešli z protestu, směle říci že opravdu (zatím) nejde o mapy. Jen o očíslování a registraci. Jen o nějakou tabulku a jen o nějaké sankce. Tohle slovo tam skutečně padlo, ale nevím už v jaké souvislosti. Jestli o sankce pro ČSS, která asi nemůže dostát svým závazkům (JESO bylo podepsáno už před 10-ti lety), anebo sankce vůči subjektům, které jaksi nebudou spolupracovat.

A tak je po semináři a zůstaly otazníky. JES je totiž víc. Některá starší, některá novější a některá se jmenují jinak, třeba DSA. Je toto JESO už konečně to pravé? Poznají jeskyňáři amatéři do kterého JESA budou přispívat? Budou údaje pravdivé? Budou ty sankce? Jak budou vypadat? Otazníků je víc. Po Rudickém semináři mají údajně Předkladatelé JESA, tedy zástupci ČSS jednat o JESU ještě s zástupci ochrany přírody. Proč musí zadavatel AOPK, což je státní orgán jednat s těmito opět státními institucemi prostřednictvím ČSS?

Snahy o evidenci jeskyní jsou staré jako jeskyňářství samo. Jeskyně čísloval Absolon, Kříž, Ryšavý, Přibyl s Vodičkou i jiní (viz pozn. pod textem). S dobou jdou i vyšší nároky na jednotlivé údaje. S dobou jisto jistě roste i cena za provedenou práci. Opravdu nestačí ty údaje v dnešní internetové a počítačové době jen shromažďovat a doplňovat? Musí být zase zaveden nutně nový systém číslování? Budeme za deset let zase něco vyplňovat, nebo už dojde i na ty mapy? Nebyla by mezi speleo veřejností větší ochota ke spolupráci, kdyby o tom věděla vše? Co na to daňoví poplatníci? My jsme taky daňoví poplatníci, nelze využít prostředky nějak jinak?

O tomto problému bylo na stránkách speleo.cz velmi pravidelně diskutováno. Často i na tzv chatu, který byl zrušen, také i na speleowebu, který se se vším všudy přeměnil na speleo.cz . Dokonce zde i něco jako JESO bylo, o kterém se pak zjistilo že jde jen o jakousi soukromou aktivitu a vymazáno. Jako poslední konečně přispěla na stránky povolaná osoba v podobě Jardy Hromase jako zakladatele nejen JESA, ale i ČSS. Tak proč nám ale JESO nepředkládá on? Ani si na to nemusí brát dovolenou, když v oboru pracuje a rozumí problému.

A tak na závěr zůstaly jen ty finanční otázky. Nebudu je řešit. Nikomu nezávidím. Nevím kolik stojí stabilizování a změření jediného bodu v terénu. Tisícovku? Nevím kolik stojí převedení 35 000 dat na jinou organizaci, kdo to zaplatí a kolik je na projekt dotací od státu. Ví to aspoň předsednictvo ČSS, když se ke spolupráci na projektu zavázalo? Zjistilo si tehdy, jaký je o to zájem? Pár odborníků by se určitě našlo, proč tedy ty sankce? Když ta smlouva je stará už 12 let proč se speleologickými subjekty nespolupracovalo dříve? Už se to nestíhá? Proč se JESO otevírá až teď? Kdy je stále méně času a kdy je všechno dražší? Jde tu skutečně jen o čtyři písmenka?

Zdeněk Motyčka prohlásil, že o JESU napíše i přes značné své zaneprázdnění pokud možno do nejbližšího Spelea. Nezbývá tedy než na odpovědi opět vyčkat.

Nějaké informace zde, nebo také tady.

Pozn: Dr. Přemysl Ryšavý dle toho co sám píše jen doplňuje registraci od Absolona v Suchém žlebu, Vodička mi sem vklouzl omylem dle literatury: Československý kras VIII-IX/1955-56 str. 2.

Naopak Přibyl, Vodička, Kuzdasová, Hofírková vydávají za ČSAV Přehled údajů o jeskyních Moravského krasu z podkladu Audy Igor, (1975-76): jednotná registrace jeskynních vchodů a Moravském krasu (seznam jeskynních vchodů) Brno a který také prováděl práce v terénu.

Diskusní téma: JESO a seminář o něm v Rudici.

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.