Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Jeskyně v rekonstrukci, závrt 293, Jeskyně V lomu Velká dohoda, Rudická pískovna a Lopač...

23.06.2008 19:04

Protože se potápění v Novém Sloupském koridoru odsunulo o týden a na Pustém žlebu se šla pouze povrchová exkurze, měl jsem celý víkend pro sebe a začal jsem potápěním do nevelké hloubky v Šošůveckém lomu. Bylo dobré přijet do krasu už v pátek, protože se zapíjely jedny státnice a na Tartarosu bylo docela živo a díky Švorcákovi i "hudebno"....

Poměrně hojná účast byla i na jiných skupinách (například kopání v Okrouhlíku) a sobotní ráno jsme zahájili exkurzí do rekonstruované jeskyně. Renovace tohoto významného krasového objektu už probíhá nějaký ten měsíc. Že se to myslí vážně, bylo vidět už venku na schodech, kde ležela rozšlapaná užovka. Pravděpodobně vlastním tělem bránila revitalizaci jeskyně do posledního dechu. Uvnitř objektu bylo standardní staveniště. Ošklivé betóny jsou vytrhány naprosto všude a nahradí je zřejmě nějaká hezká vápencová dlažba. Podlahy jsou postupně snižovány, aby návštěvníci nedrnkali hlavami o stropy a neulamovali speleotémy. Restaurování je prováděno s ohledem na výzdobu, pokud se dá ještě něco chránit, je to důmyslně zakryté. Sedimenty, které jsou zde poctivě ukládány za peníze daňových poplatníků První republiky jsou ještě důmyslnšjším systémem koryt a žlabů deponovány ven. Horní Okružní chodbou, kde se provádělo naposledy za Šamalíka, povede nová trasa a jeskyně tak dostane výrazně vertikální prohlídkový charakter. Přesto podle trendu bude údajně bezbariérová. Za necelých osm měsíců se má uvést do provozu v novém kabátě a snaží se o to několik zahraničních pracovníků, kteří pracují nonstop i o víkendech...

Bezprostředně následoval dokumentační sestup do propadu, který se vytvořil před měsícem před spodním vchodem do výše popisované jeskyně. To jsem se dozvěděl od jednoho zaměstnance správy jeskyní, že se to propadlo už před 6-ti lety. To se tehdy zabetonovalo, zakrylo poklopem a pustila se do jeskyně voda z povrchové kanalizace a pravděpodobně i z bývalé správní budovy, která dnes slouží k příležitostnému ubytovávání hostů a Brontosaurů. No prostě podle těch papírů tam neteče jen dešťovka, ale blíž jsme to nezkoumali a kromě roury do starého Šamalíkova výkopu nebylo co dokumentovat.

Odpoledne po skončení této zajímavé exkurze jsme se rozprchli do svých pracovišť. Tartaros na plavení do Lopače a exkurze do Liščí a Šamalíků, někteří domů. Já se neměl kam rozprchnout, tak jsem šel na chvíli bádat se skupinou Hluboký závrt (6-10) na závrt 293. Skupina je v hloubce asi 10-ti metrů od hrany planiny. Místo, kde končí oba vstupní bloky, co vypadají jak liťák je trochu problematické a nepodařilo se zatím zapažit. Problém to byl zřejmě i před lety, protože naše stará výdřeva rupla zřejmě v těchto místech a z bočních kapes se vyvaliloo několik kubíků kvalitního mazláku. V šachtě už pod vchodem byl zhoršený vzduch a možná i ten kysličník uhličitý se podílí na stavu a trvanlivosti výdřevy, protože po našich dřevech prakticky nebylo ani památky. Hoši to však berou poctivě z velkých a oloupaných kulatin, takže to tentokrát má šanci něco vydržet.

Večer v lomu Velká dohoda probíhal slavnostní oheň T.O. Červený orel. Koukal jsem, že jeskyně V lomu je připravena na bádání, takže jsem počítal ráno sestup sem. V jeskyni V lomu pracuje Moravský speleologický klub, který je zájmovým sdružením mimo ČSS. Protože jsem kdysi na přání Jiřího Moučky se členy jeho klubu tuto jeskyni mapoval, nebyl vůbec žádný problém si na ráno exkurzi domluvit. Měl bych sem ještě připsat, že neznámý vandal se pokusil vylomit poklop k Balákově propasti vedle jeskyně v Lomu. Nějakým velkým balvanem do toho klofal až zničil poklop i zámek.

Skupina MSK v současnosti pracuje ve Středním patru jeskyně a o akci napíšu podrobněji ve Zprávách z krasu vč. fotografií, které mě dovolili publikovat. Dopoledne byl ještě čas, mezi plánovanou technickou prohlídkou nového čerpadla Lochnese v Přítokovém sifonu Nového lopače a jeho lepším zavěšení do svislé polohy. Tak jsme přejeli do Rudice a udělali si exkurzi kolem starého povrchového důlního díla Seč. Po deštivém jaru bylo trochu víc vody i zde a krásně se rozlévala a dělala laguny prakticky v celé spodní části pískovny. Potkali jsme kluky z Býčí skály, kteří zde zřejmě nacvičovali nějaké atypické hydrotěžbovací experimenty. Pod starou panelovou svážnou cestou je nový odtrh, kde jsou vidět ještě původní nepromíchané a krásně železem žilkované rudické písky. Bylo to tak fotogenické i díky slunečnímu počasí, že jsme tu strávili přes hodinu fotografováním. V severní výspě lomu je pak bílý útes třetihorních sedimentů, co vypadají jako mořský písek vyplněný kaolínem. Ten útes je samozřejmě vytvořený nějakým bagrem a následně deštěm a mrazem, nicméně stojí za pozornost. Ty písky by zřejmě neměly obsahovat žádný vápenec, ani jiný karbonát, přesto se v jeho temeni dělají škrapy a následně pod nimi i cosi jako krápníky.

Na přání Kuby, teda Kubo zase to bylo naposled žejo, provedl fotodokumentaci ukládání čerpadla do Přítokového sifonu. Takhle v celku už nikdy vidět nebude, takže proč toho nevyužít. V přítokáči je napnut lankový traverz, horní lano jako montážní, po kterém 180 kg těžké čerpadlo k sifonu přitaženo bylo a druhé spodní jako pochozí. Čerpadlo je to pětistupňové a vysokotlaké a musí viset kolmo, aby se časem nevykvedlaly ložiska. Jako ten bonbónek na dortě zbylo snad už jen kompletní balení hadic, káblů, vytáhnutí pomocného čerpadla a úklid pracoviště.

Fotky ze všech lokalit celého víkendu jsou zde na Rajčeti...

- Rozšlapaná užovka na schodech k jeskyni se ocitla zřejmě omylem.

- Revitalizace probíhá i v jeskyni. Tato klec není na kyslíkové láhve, ale na víno...

- Gravitačně popraskané sintrové desky jsou přirozené a původní.

- Účastníci sestupu se mohli přesvědčit na vlastní oči, že je všechno v pořádku.

- Kanalizace pod chodníkem. Jediné přání fotografa je: "Nyní nesplachovat" !

- Zdemolovaný poklop na Balákově propasti v lomu Velká dohoda.

- Přirozená revitalizace tenisového kurtu v lomu Velká dohoda. Je to sice jen pinkací stěna, ale na této antuce se už asi hrát nebude, tomu by nepomohl ani travex. Co na ty rozemletý cihly budou říkat budoucí geologové?

- Edův overal. To není plíseň, ani bobr. A pak že jeskyňáři nemají rádi přírodu, Eda si počkal, až neznámý pták vyhnízdí.

- Podemletá silnice s původní mořskou pásečnou náplavou.

- Členové Býčí skály nacvičují modelové krizové situace během hydrotěžby...

- Třetihorní útes a v něm škrapy a krápníky.

- Kuba na bidýlku nad čerpadlem.

- Plošina s vyčerpaným přítokovým sifonem je standardně 3O cm nad hladinou Lopače.

- Poslední kontrola tlakového čerpadla před spuštěním. KDF je kvůli úplnému snížení hladiny během montáže.