Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Jeskyně Mrtvých netopýrů

19.05.2008 20:19

Ve dnech 3.-6.1.2008 jsme provedli další výjezd na Slovensko.

Cílem se stala velmi známá Jaskyňa Mŕtvych netopierov. Vyjeli jsme ve čtvrtek dopledne v poměrně velmi dobrých povětrnostních podmínkách, které panovaly prakticky po celou dobu akce. Ve čtvrtek odpoledne jsme dojeli do Srdiečka pod jižními svahy kopců Chopok-Ďumbier a ještě týž den vylezli k jeskyni. Přimo nad jeskyní je vystavena speleologická základna, která slouží nejen jako vstupní budova, ale i správní budova částečně turisticky vystrojené jeskyně, jako klubovna, overalovna a noclehárna. Aj tak to vevnitř vypadá. Večer byla podniknuta fotovýprava po základním turistickém "A" okruhu.

V pátek byla podniknuta pracovní akce na samé dno jeskyně, která končí 200m vzdušnou čarou od vyvěračky v dolině. Částečně do tohoto místa zasahuje i trasa "C", která je nejtěžší turistickou trasou v jeskyni. Nejspodnější patro (celkem je jich 14) se vyznačuje výrazný tektonickým pásmem, vedoucí celou spodní částí, ve kterém jsou umístěny torza bývalých říčních a zasedimentovaných chodeb. V nejzazším místě včera speleologové pronikli těsnou úžinou do malé prostory, která končila závalem a ucpanou propástkou pod ním, ale naštěstí už v lité skále. Z propástky, závalu, ale i z puklin ve stěnách vyrážel neobyčejně studený a intenzivní průvan, která dělal zajímavé zvukové efekty proudící vodou počínaje a svistem meluzíny konče. Naše bádání jsme ukončili úplně promrzlí po 5-ti hodinách. Cestou zpět se šlo zajímavými odbočkami kolem "druhého bivaku". Celkově jeskyně a spodní patro dělá dojem totálního labyrintu a naprosté změti, vzniklého kolapsem prostoru mezi jednotlivými patry na již zmíněné tektonice. Další skupina bádala v přítoku na dně Bílé chodby. Zde ale nebylo dosaženo výrazných postupů kvůli proudíci vodě z tajícího sněhu, protože přes den bylo venku nad bodem mrazu. Během bádacích exkurzí byla pořízena i fotodokumentace.

V sobotu jsme prolongovali v jedné z odboček základního okruhu. Protože nás bylo spolu s místní skupinou celkem 9, bylo možno kbelíkovat z celého profilu chodby. Dál jsme se věnovali fotografování a prohlídce základního okruhu. Druhá tříčlenná skupina pokračovala v pracích z předešlého dne a podařilo si jí v kritickém místě objevit asi 30m dlouhou sestupnou chodbu, která končila opět úžinou z průvanem. K večeru došla taková menší tlaková níže s tím, že napadlo přes noc asi 20cm čerstvého sněhu. Což ničemu nevadilo, protože spíme v zabezpečené základně a dolů k autům je to už jen z kopce.

V neděli pak už zbývalo jen dojít k autům a pokusit se na hodně zasněžené a zacintané vozovce dojet do Brna. Akce se zúčastnili: Krtek (6-28 Babická) a Bída (6-12 Speleoklub Brno).

Fotogalerie z akce: zde