Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Jeskyně Franské Jury a Speleo4rumy Michalovy Hory

29.04.2015 10:25

Víkend před Speleofórem 2015 byl ve znamení velkého výjezdu na západ. Kamarádi skupiny Guáno, Dědek a spol. každoročně pořádají setkání kamarádů Speleo 4 rumy (SpeleofourRum) v Michalových Horách. Protože západní Čechy jsou pro jižní moraváky docela daleko, chtěli jsme si výjezd prodloužit. Jarda Bartoš z Guána nám zajistil exkurzi v jeskyních Franské Jury na pátek.

Z nějakých důvodů jsme místo čtvrtka odjížděli v pátek velmi brzo po ránu. Pátá hodina raní se ukázala jako vhodná, protože po dálnicích D1 a D5 jelo se 370km/3 hodiny v naprosté pohodě. S Jardou jsme měli sraz za hranicemi. Společně přejezd do Wiesentallemu, návštěva starých paleoprůtokových jeskyněk v údolí řeky Weisent. Údolí je v tomto čase poměrně poklidné, v sezoně však velmi turisty přetížené. Dále přesun k jeskyni Teufelshöhlen (Ďáblova sluj), zpřístupněné jeskyně v druhohorní juře a jeskyni Bismarck.

Franská Jura (Franská Alba) je poměrně velká vápencová oblast jihovýchodního Německa. Tvoří ji Jurské vápence nevelké mocnosti. Tyto jsou poměrně zajímavé, jsou hodně rozpukané, hodně variabilní, krasovějící a v jeskyni tvoří zvláštní tvary a labyrinty. Typickým příkladem je jeskyně Bismarck. V jeskyni není příliš sintrová výzdoba, má však několik vchodů, více pater a tvoří složitou spleť chodeb a propástek. Zvláštní je i ochranný režim v zimním období kvůli zimujícím netopýrům. Vchody jsou zamřížované a ochrana přírody je na ochranné období uzamče. Ve zbytku roku jsou běžně přístupné pro kohokoliv kdo příjde a bez klíčů.

Večer návrat do Michalových Hor, kde byl zahájen už 4. ročník Speleo 4 rumy. Jedná se o přátelské setkání a posezení pouze pro zvané hosty. V pátek tradičně chlastačka, seznamovací večer. Sobotní dopoledne exkurze do přilehlých starých dolů a štol. Povrchové akce, fotografování, nebo jen tak posezení u vynikajíciho píva Chodovar. V sobotu po poledni začínají přednášky a promítání fimů.

Celkem bylo promítnuto 14 příspěvků různých témat, mezi příspěvky jsou přestávky na doplnění pivních zásob. Ve stručnosti to byly příspěvky potápěčské: Dýchací techniky s uzavřeným okruhem, potápěčský průzkum studny na Karlštejně, policejní potápěči a nehoda pod ledem, Hranická propast, Francouzské díry s potápěči Tajfúnu, Legenda o vodě - potápění na Sardínii, Slovenský opál - potápění v Dubníku. Speleologické příspěvky: Arnoldka-Čeřinka o CO2 v lokalitě, speleoexpedice Guána do itálie a plánivské Černalsko brezno.

Z montánních příspěvků se předvedlo: Objevení nových prostor dolu Jeroným, Surizmrdstvo - interaktivní příručka kaolínového dolu Nevřeň, od Liberce po Makedonii - štoly Rumunské Rosia Montany a Freiberg, umělé podzemí Německa a Michalek. Jeden příspěvek byl ryze sportovní a to Kaňoning. Hlavní a jediná cena Rozcapený bobr, připadla skupině Hranická propast za Starnovy objevy a prezentaci. Každý promítající dostal navíc pivní podporu, aby při prezentaci nevyschlo.

Tradičně následuje společenský večer s požíváném úžasného Harinova specielního guláše, konzumace Chodovaru a jiných lahůdek. Konzumace domácí hudby namístě sestavené country kapely obsahující dvě kytary, mandolínu a housle. Vynikající atmosféra, pohodoví lidé, setkání se opět vydařilo. Přineslo nová překvapení, nové možnosti, kontakty i akce. Nezbývá, než se zbytek roku těšit na další společenskou akci skupiny Guáno.

Fotografie na Rajčeti - francimus:

Fotografie od Igora z podzemí a ze Speleofourrumu:

- Jurské členité a děravé vápnce Franské Alby v jeskyni Bismarck.

- Železitý vývěr z historické štoly Krystalka.

- Bývalá radnice v Michalových Horách, dnes památkově chráněný objekt.

Z Brna se sjeli tito účastníci: Igor Harna (Doktor Skála) ZO 6-12 Speleoklub Brno, Jaroslav Holický ZO 6-28 Babická skupina a francimus ZO 6-16 Tartaros. Touto cestou velmi děkujeme skupině Guáno za pozvání na akci a specielně Dědkovi (Ivan Kletečka) a Jardovi Bartošovi za jeho čas se nám v pátek věnovat.