Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Jeskyně Čtvereček, Verunka a Cigánská

08.02.2010 13:17

Poslední dva víkendy jsme měli několik drobných akcí, že je snad nestojí za to ani popisovat. Minulý víkend byly nějaké drobné, udržovací práce v Lopači, kdy byl těžen materiál nad Druhý vodopád. Přípravné práce preventivně před jarní povodní. A té vody zase bude. V chodbě za sifonem dokončeno mapování se zajímavými výsledky. Mapování proběhlo v neděli také v jeskyni Verunka a Propástce Verunčiny jeskyně v Suchém žlebu. O tuto pomoc požádala skupina Myotis a podrobná zpráva z akce je také ve "Zprávách z krasu".

Další víked začal pátečním odvozem žebříků na lokalitu Okrouhlík, kde technicky spolupracujeme se skupinou Devon. Vlastní instalaci si už zajišťují sami se skupinou Topas. Momentální hloubka lokality je 7Om, postupy za loňský rok byly velmi rychlé. Dole jsem ještě nebyl, informace o dění na lokalitě podávají velmi pravidelně webové stránky Devonu. Eventuelně časem přibudou informace a pocity mé vlastní...

V sobotu a neděli jsme cvičně udělali několik dalších měření v málo známé jeskyni Čtvereček. Jeskyně leží vlevo ve stráni od spodního vchodu do jeskyně Císařské v 480 m.n.m. Vchod je ve výrazné tektonické poruše SV-JZ, původní vchod otevřený z iniciativy poslance Šamalíka byl ještě o několik metrů vlevo. Dnes je zasypán. Jeskyně je velmi členitá, proto jsme si ji taky k mapování vybrali. Tvoří vyšší etáž neznámého toku z oblasti hypotetického paleoponoru Dominiky, nebo prosté svahové jeskyně v úrovní tehdejšího zahloubení Hradského žlebu. Zajímavá je ona vstupní tektonika, kterou se ještě nikdo nepokusil dostat do nižšího patra do oblasti pravděpodobného paleopřítoku Císařské jeskyně. Stručný popis lokality a okolí je také tady: Zbytek skupiny bádání a přemísťování sedimentů v Lopači nad Druhý vodopád.

Dále bylo po krasu několik výročních schůzí, včetně té naší Tartarosácké. V neděli pak pokus o mapování jeskyně Cigánské, nevýchodnější v paleoponorné soustavě Ostrovských Vintok. V půlce naši práci utnulo počasí, neuvěřitelně mrazivý průvan cirkuloval mezi oběma vchody, že nám pravděpodobně zamrzlo Disto i Pocket. Po rozpoštění námrazy u půllitrového čaje U němců se o zábavu postaral dívčí kvartet Spálené sušenky, jež hudebně předskakoval dalšímu kulturnímu představení. Následující cestovatelská přednáška Luďka Vondry z Afriky, vystup na Kilimanjáro a okolních sopek, po přestávce pak výstup na Mount Kinley s následujícím vandrem po Aljašce.

I vlakobusem se dá z krasu dojet velmi pozdě, tohle byla jedna z možností...

Malá fotogalerie z mapování jeskyně Verunky, ještě menší galerie z ostatních likalit, hlavně výstavky rampouchů jeskyně Cigánské...

- Málo známý a dávno opuštěný vápencový lom Tannenberk. V jeho oblasti nejsou prakticky žádné krasové lokality ani výrazné zkrasovění.

- Až na vyjímky jako tahle. Učebnicový příklad "Mastného fleku" - výronu teplého a vlhkého vzduchu. Únor, pokud setrvávají mrazy je ideální dobou na pozorování průvanových míst.