Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Jánská dolina, Slovensko

19.05.2008 20:13

26.-30.12.2007 jeskyňářská akce.

Akce ve spolupráci se skupinou Nicolaus z Liptovského Jána a zástupců několika Moravských skupin.

26.12. Odjezd dopoledně dvěma auty z Brna, příjezd do Liptovského Jána, ubytování na předsunuté základně u Stanišovských jeskyní.

27.12. První skupina návštěva jeskyně Zlomiska. Zde byla prohlédnuta hlavní trasa a pořízena bohata fotodokumentace. Jeskyně stojí každopádně za další návštěvu a skýtá velmi mnoho radostných překvapení v podobě nejen technického vystrojení jeskyně, ale i bohaté výzdobě a rozmanitým geologickým strukturám. Zde reprezentují rozeklanou a členitou síť paleoříčních chodeb. Něktré jsou zaniklé, nebo zasypané, jiné zasedimentované, eventuálně zasintrované. Druhá skupina technicky rozšiřuje úžinu v Nové Stanišovské jeskyni s poměrně dobrým postupem.

28.12. První skupina odjíždí bádat do Občasné vyvěračky v Černé dolince, kde navazuje na 14 dní staré objevy místní skupiny. V podstatě byly rozšiřovány úžiny vedoucí do objevů a pořízena fotodokumentace. Odpoledne povrchová exkurze Jánskou dolinou. Druhá skupina pokračuje v rozšiřování plazivky v Nové Stanišovské jeskyni s nadějným postupem asi 5m.

29.12. Pokračování v rozšiřování chodeb Občasné vyvěračky, dva členové teamu průzkum odbočky v jednom z komínů Malé Stanišovské jeskyni s postupem asi 3m a velkou perspektivou. Odpoledna fotodokumentace v Malé Stanišovské jeskyni a večer totéž ve Staré Stanišovské jeskyni.

30.12. Úklid základny a odjezd do Brna.

Účastníci: Krtek a Holubice (6-28 Babická), Bída a Novajda (6-12 Speleoklub Brno), Jan (geospeleos).

fotografie z akce:

Zlomiska

Občasná vyvěračka v Černé dolince

Malá Stanišovská