Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Demokracie v ČSS a demokratické volby, aneb příliš často používané slovo…

12.03.2008 14:31

 

            Nedávno sekretářka společnosti Veronika Vlčková rozesílala zprávu, nebo spíš prosbu o zaslání fotografií od členů Společnosti k zaplnění jednak 50. jubilejního čísla spelea a publikace k 30. výročí založení ČSS. Možná bych tam něco poslal, ale přečetl jsem si dovětek, že o konečném výběru bude rozhodovat zejména estetické hledisko a výběr bude demokratický…

            Tak jsem se tím řídil a demokraticky odmítl, protože jeskyňáři na mých fotkách jsou špinaví, nemají čisté červené overaly, strnulou polohu a zadní podsvícení. Z estetickým hlediskem neslučitelné. Nechtěl bych tyto publikace kazit svými neumělými výtvory. Opravdu to není tím, že bych Veroniku, potažmo předsednictvo a ČSS neměl rád.

 Ale pozor. Blíží se Valná hromada a s ní demokratické volby nového předsednictva na další 4-leté období. Za každou základní organizaci je nominován jediný člen, který demokraticky hlasuje za svou ZO. Tohle je také v pořádku, protože těch základních organizací je mnoho a není možné vést jednání s více účastníky Valné hromady. Jaké jsou však tyto základní organizace?

Jsou  základní organizace dlouhodobě budované, s tradicí, dlouholetou praxí a zkušenostmi, silným zázemím, všeobecnou  známostí a úctou mezi ostatními. Mají vlastní subjektivitu, silnou členskou základnu platících členů, spoustu odborníků, vědců i obyčejných makačů. Publikují své výsledky a nemusejí se za ně stydět. Jsou plnohodnotnou, reprezentativní a neodmyslitelnou částí ČSS. Mají své pevné místo, nikdo jim nemusí říkat co mají dělat, dovedou se prosadit sami, tudíž předsednictvo, které demokraticky a jediným hlasem volí, berou a hodnotí svými měřítky a také od nich to samé, většinou tu reprezentaci očekávají, neb nic jiného nepotřebují.

Jsou základní organizace malé. Některé vznikají příležitostně, jako okurky rychlokvašky. Někdo se nakrkne, nebo se cítí být neuznaný, nebo se náhodou někde uvolnilo bádací místo, nebo prostě budu mít čárečku ve svých rozmanitých aktivitách. Seženou se tři papíroví členové výboru a může s klidem a přehledem fungovat. 

Někdo třeba ani nechce členů víc, takže logicky ani nemůže víc očekávat. Kdo se do situace mála členů dostal nechtěně, je to smůla, ale s tím se nedá dělat nic a navíc to nutí minimálně k zamyšlení. I tito všichni však má právní subjektivitu a od předsednictva, které volí zcela demokraticky? také jedním hlasem v podstatě čekají od něj službu.

Dost se dříve na webových stránkách ČSS probírala problematika kupčení s hlasy a problémy s demokratickým hlasováním. Kdy nastane doba, kdy s klidným svědomím přijde na Valnou hromadu demokraticky zvolený zástupce ZO a řekne: Máme 50 platících členů po 4 roky funkčního období vašeho předsednictva, takže dohromady můj hlas má váhu 200 jeskyňářů ČSS. Nazdar!

Je to zajisté také kupčení s hlasy, ale otevřené. Ti platící členové ty příspěvky společnosti skutečně odvedli, je to jednoduše zjistitelné, dohledatelné, uveřejnitelné (není to tajné) a mohlo by to být v době počítačů a v době Valné hromady i přístupné. Potom si už někteří členové společnosti nebudou moci přemýšlet o přetahování zástupců ZÓček za různé úplatky a sliby předsednictvem za jejich zvednutou paži…

            Je vidět, že i slovo demokracie se dá skloňovat mnoha způsoby a taky se od tohoto slova může očekávat mnoho rozdílných věcí…

Diskusní téma: Demokracie v ČSS a demokratické volby, aneb příliš často používané slovo…

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.