Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Cesta k pramenům, Liščí jeskyně a jiné bádání

26.05.2009 09:03

Víkend jsem zahájil bicyklovým výletem ke zdrojnicím Punkvy. Zhruba po trase Lipovec, Rozstání, Baldovec, Otinoves, Niva, Protivanov, Oborský dvůr, Sloup a Hospůdka U Němců. Zpoza řidítek se špatně fotografuje, navíc podle předpisů se jich cyklista musí držet. Překvapení přišlo jako tradičně ve Sloupě. Údolí Luhy je čerstvě vyasfaltováno až po Vlčí skálu, cestou je romantické umělé jezírko, takže jsem nejdříve myslel, že jsem si spletl cestu a ocitl se někde úplně v jiném údolí. Mělo to i výhody, bouřka mě zastihla na příznivém místě. Co však nového u Hřebenáče.

Přes sever Moravského krasu se přehnala v pondělí velmi vydatná bouře, která zaplavila Staré skály a prostor za Hřebenáčem. Výškově asi 1,4m pod nivelačním bodem na něm. Výše voda nenastoupala (Dramaticky otevřený ponor aktivován nebyl), ale stačilo to k částečnému zaplavení chodby Spojovací a k opětovné aktivaci ponoru 29A v Hřebenáči. Takže moje půlhodinové čištění přišlo vnivěč, celá jeskyně je opět zatemovaná klacky. Nicméně nelituji, k úklidu a dalšímu postupu stačí zatím holé ruce, nikoliv krompáče, nebo dokonce pyropatrony. Povolení k čištění je, prostě nebyl čas, bylo potřeba dělat jinde.

Sobotní bádání proběhlo v jeskyni Liščí. Ve Východní chodbě jsou drobné vertikální postupy. Nová a volná propástka je úzká a z boků hrozí volné bloky zřícením. Proto byly obě stěny na začátku měsíce zadřeveny. Dole je potom fragment pravděpodobně přítokové chodby z neobvyklého JZ směru. Odtok je v neprůlezné puklině, nicméně nohama se dá nahmatat na poměry široký portál směrem severním. Dál bylo zkušebně provedeno zaplavení, ale voda příliš neodtéká. V propástce byl taky stržen kamenný most, který by stejně zavazel průlezu i těžbě.

Takže jsme došli do situace hromady balvanů a bahna z hydrotěžby, jež občas krásně protékalo zpět skrz výdřevu. Neměl jsem chuť ani vytahovat fotoaparát, měl jsem strach, že když si sundám rukavice tak už je nedostanu zpátky. Udělali jsme asi 70 kbelíků, pozitivní je opravdový a velmi intenzivní průvan z pukliny. Igor Audy kdysi tento jev nazval Mystériem. Jsme na jeho počátku a je neuvěřitelné, za jakých okolností jsme se dostali až sem. Bylo nutné vyprat overaly, s pracovní akcí se počítá další týden, protože je potřeba více lidí.

Večer speleologická společenská, recesistická a avantgardně ujetá akce Glgtlach s tématem televizních večerníčků. Co s načatou nedělí. Bylo potřeba si vyzkoušet si nějaké lezení po laně v rámci připravovaného letního výjezdu do Kačné jamy s Plániváky. Půjčili jsme si klíče od Hlubokého závrtu a provedli sestup s vystrojením. Aby toho nebylo málo, tak jsme si prohlídli ještě závrt Hedvábnou, protože tam moji spolulezci ještě nebyli.

Takže na závěr bych chtěl poděkovat skupině 6-10 ČSS Hluboký závrt za zapůjčení klíčů. Podrobnější právy z postupů v jeskyni Liščí napíšu časem na webové stránky Tartarosu. Fotografie z víkendu jsou na Rajčeti.

- Jeskyně 29A v Hřebenáči opět zaplavená dřevy. Na SZ straně skály je to jediný výrazný ponor, kromě trativodů, kde se ztrácí odpadní voda ze Sloupské čističky. Je to hned za rohem. I když tento "aktiv" není příliš vydatný, může zespodu napomáhat k vyklízení sedimentů. Níže spíše voda odtéká pravděpodobně pouze puklinami, ale taky nemusí.

- Trávou, listím a dřevy zatemovaná mříž v chodbě Spojovací. Hodně často přemejšlím, proč se to nezazdí a neudělá jednostranná výpusť zpět do Starých skal. Jako například v údolních nivách za přehrazenými toky, nebo povodňovými retardéry. To v případě skutečného přetečení mola před vchodem do Sloupské jeskyně, že by jako nenatekla dovnitř zadem (při nižším stavu), ale mohla odtíct zpět. Asi by to střední záplavě typu letošní jaro 2009 výrazně odolávalo a pomohlo.

- Hluboký závrt. Fotografie ze starší akce jsou ještě tady:, stručné informace tady: