Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Bádání na Ostrovsku

02.08.2009 20:37

Tento víkend na Ostrovsku proběhly tyto akce. Tartaros a hosté skupiny opět provedli kontrolní sestup do systému Ostrovských vintok. V chodbě Souběžné je ještě 1,5m vody, v Ozvěně je metr, přesto se dá suchou nohou dojít na traverz. Na Absolutním dně voda poklesla nejvíce do poloviny spodního žebříku. Ve středních patrech je problém, voda nepoklesla vůbec a odhadem do průlezu k Nofisově brance chybí ještě poklesnout o 5 metrů!. Další problém je ve vchodu do Škrapové propasti, utrhl se svah a vstup do poloviny zavalil, takže zatím se na tom bude příště pracovat. Exkurze hostů do Lopače, vodní stavy se normalizují.

Pracovní akce byla v objevech chodby Furt pryč jeskyně Liščí. Od minulého týdne tu vzniká další chodba Furt pryč o délce již 2m. Průkop je veden na centrální tektonice SSV-JJZ, kam uhly všechny směry v Západní chodbě. Je to potěšitelné, i když členité stěny koncového dómku nabízely možnosti vizuálně perspektivnější. Nemá se uhýbat od správného směru a nějak kličkovat. Charakter sedimentů je naprosto totožný jako v úseku před objevy, vrstvy na konci průkopu prudce stoupají, je možné, že brzy se opět vynoříme nad zasintrované plotny do dalšího volného pokračování. Chodba staré říční paleoúrovně, která vede neznámým směrem s neznámou genezí je poměrně široká a hlavně se stále navrací do standardního JJZ směru. Na rozdíl od Propástky v objevech, kde jsou valouny kvarcitů opracované do dokonalých kuliček, spodní část průkopu nabízí pravé ostrovské droby, velmi měkké a místy s nulovým opracováním, které jsou uloženy v píscích. Nad ním jsou hutné okrové a šedé jílovité sedimenty.

Jinde se nepracovalo až na drobné úpravy v Krasovském ponoru. Jinde po krase jsem zaznamenal čerpák na 8. sifonu Nového Sloupského koridoru s nejistými výsledky, práce na objevech v sondě pod jedničkou a díky brigádníkům i zvýšenou aktivitu na lokalitách Myotisu. V neděli navštívili naši hosté závrt Hedvábnou, děkujeme skupině Hluboký závrt za zapůjčení klíčů. Já jsem si dal povrchovky po krase, kolem Sloupu a závrtu Dolina a cestou domů u kolem Babic. Fotografie budou příště.

Z jiného soudku. Šošůvka a lidové nevyhlášené koupaliště v Šošůveckém lomu pod Helišovou skálou. Právě prochází rozsáhlou rekultivací, dokonce snad s mezinárodním grantem. O příštím osudu objektu se nikde nepíše. Je dobře, že zavezou a zabagrují ty obrovské skládky a oplotí to. V lomu je ale vytvořená plošina, ze které někde čouhají zabudované odpadní trubky. Takže možná tu bude v budoucnu nějaké stavení s romantickým jezírkem na soukromém pozemku, ale doufám, že ne.

Jak je to jinde s krasovými a hlavně přírodními koupališti? Na Holštejně rybníky soukromý pozemek, oploceno zavřeno. V Ostrově bahňák pouze pro rybáře. V Sloupu je jen betonový bazén. Baldovec a jeho lom směrem na Rozstání je úžasnej, ale daleko. Lom v Blansku totální nářez, lidi si šlapou po hlavách. Ve Vavřinči na potoce je umělé jezírko, malé, ale dá se a bývá tam volno. Rudice, osvěžení poskytnou malá rudická jezírka u Kurtů, pro bahnofily a fajnšmekry lom Seč s kaolínovým roztokem na dně. Jedovnice jsou mimo a navíc koupaliště v Olšovci příliš mastňácké. Požární nádrže v Suchdole, Veselici, Petrovicích a jinde - nemyslytelné, ale pozor. Možnost koupání v nádrži na návsi Vilémovic, aspoň jedna pozitivní změna k lepšímu...