Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

300. SPELEOBULVÁR (červenec / 2016)

15.07.2016 10:01

Je tu limitní 300. číslo SPELEOBULVÁRU. Nebudu ho nijak hrotit, hodnotit ani komentovat. K tomu jsou zde jiní. V čísle je pár bádacích akcí v krasu, rekord v Hranické propasti. Jsou zde příspěky o podzemní feratě a jiná stanoviska správy CHKO MK. Ze zahraničí jsou zajímavé lávové jeskyně v Galapágách a podle toho kam kdo dokáže finančně dojet. Příspěvek o macarátech. Ve velkém stylu jsou některé montanistické galerie, tradičně Ruské, ostatně tam se ramovalo podzemí nejvíc. Metrák železa je v ceně jednoho loku vodky, takže podzemí velmi zachovalé. Co se týče mapování, nabízi se zde 3D scaning a uplode jiného systému mapovacího (2D). Do odborných příspěvků jsem zařadil několik o vodě a půdě. Je to aktuální téma, takový vykřičník na konci dnešní hrabací doby. Atadále. Mějte se všichni krásně a přeji hezký víkend.

Moravský kras: Spojení Severní a Jižní propasti na pracovní akci šesti skupin, ZUB a plošina Skalka. Výzkum na Chobotu a ve Vymodlené, květen a červen v MK. CHKO Moravský kras skrývá víc jak 1100 jeskyní, článek k 60, výročí založení. Lopač čerpák 2016 od Jindry Dvořáčka, galerie na fB. Akce na Kamenném ponoru v červenci a nejen tam, pár zpráv je z Evropy-Indie, hodně fotek, dobré čtení. Okrouhlík - Sonda a další zprávy z lokality a za stejného zdroje - Šachta za Evropou a Indií-výpomoc. Z Břeclavi přes Myotis na Dagmaru, článek.  Nepřístupná ferrata za miliony, (Lidomorna) ČT dokument, video a související - Lezení v jeskyni Hladomorna? Ochranáři vystavili stop atrakci. Rudické Kolíbky v Moravském krasu jsou z vápence, článek.

Jeskyně v Česku: Český kras jako chráněné území na pdf. The Czech Grand Canyon, v cizině si všimli Velké Ameriky. Chlumská čtvrtoslujská Bagrovačka, galerie na Rajčátku. Český kras, víkendovka na Chlumu, článek. Návštěva Mladečského krasu a širšího okolí, článek, Vatikovský a Němčický kras, články na jeskyňáři. cz. Hloubkový rekord v Hranické propasti, článek a odkazy a ještě zde (OS Jána Majku). Válení se v jemném písku, aneb hledání pokračování Jenčova sluj, článek o akci na severu.

Slovensko: Spoločná akcia v Salamandrovej jaskyni s jaskyniarmi z Moravy, fotogalerie. Akce na Strážově 24.-26.6., příspěvek. Záhada Modrej jaskyne, článek, odkazy na videa. Rozširovanie Ananásky, článek a video. Prvé tohoročné Tatry, článek a fotogalerie. Pracovní akce čtyř skupin a následný objav Vydrej jaskyne, článek a foto. Jaskyniarske leto 2016 se skupinou Nicolaus, článek. Tajomstvá Gombaseckej jaskyne, článek, foto a video. Speleotábor Skalních duchů v Čachticích, video. Na bicykli Plešiveckou planinou, blog. Povrchová akcia - lomová stena nad jazerom, fotogalerie.

Jeskyně ve světě: CPC Gaping Gill Winch Meet, August 2016, pozvánka na speleologickou akci. Yorkshire's Gaping given rare opportunity descend 360ft Britain s biggest known cavern amatuer caves. Sardegena grotta urzulei lunga 70 km e record Italiano, akce, délkový rekord. Průlomové mapování na Sardínii, článek a foto. Rumunsko 2016, Červené vrchy na výletě. Jeskynní systém Devil's Eye na Floridě, USA, potápěčská akce. Škocjanske jame ve Slovinsku, článek. Dentro i vulcani delle Galapagos, lávový pseudokras v galerii. Traverz jeskyní Nad Kotlinami, Krakowski sifon a Sněžná, článek. Slovinsko - Kačna jama, Koševa, Trhlovca a další lokality v mé galerii na Rajčeti. Coves Prehistorriques de Serina, článek a foto. Dudley Caving Club - příspěvky a galerie v červenci. Pestera di Vadu Crisului, pěkně to tam domrvili.

Příroda, lidé, Země: Kouzlo Zadní země, 2. část  - video Středohoří a jiné pískovce. Expedice Mongolia 2016, jezero Khuvsghul a jeho přechod. Umělkyně a malování po skalách, článek. Tepui project 2016, video na fB. The Valley of Balls, Kazakhstan v galerii. Lava Lakes: The Exposed Guts of Volcanoes, galerie. The Mysterious Mima Mounds, galerie. The Power of Photography to Prove, video na NG. Mojstrovki, jedny krásný vrchy ve Slovinsku. Globe photos of the month, June 2016, galerie. World Oceans Day, galerie.

Bats, animals: A White Silver Lining, článek a foto. Speleovivarium di via reni domenica visite gratuite prima della chiusura estiva, o macarátech. Sokoli se vrátili téměř po 50-ti letech do Moravského krasu, článek a ještě zpráva na Ekolistu. La Biología nuevo genero de hemipteros troglobios descubierto in Brazil. Netopýří noc na Chlumu, pozvánka na akci.

Doly, těžba, montanistika: Harácký kanár aneb žabák vypravuje, montánní příspěvek. V USA je na prodej oblíbená atrakce - 213 let starý důl na slídu. S ohledem na báňák bez komentáře. Le Loung Roulage, galerie na fB. Zájem i lithium stoupá, bude se těžit a na Cínovci?, článek a následně - Stát povolil těžbu lithia u Cínovce a dal 50 ochranářských podmínek. Takové jedno lomování, blog a galerie. Ametystové šachty, rozsáhlá galerie, za zmínku stojí pažení šachet, jejich kvalita, průstupy jima a jiné vychytávky. Zlatonosné Šachty, o něco lepší situace a také Niklové doly, typické video o tom, jak vypadá montanistika v Rusku.

Podzemí, industriál, urbex: Sovětské umělecké zastávky, betálnej urban, rozhovor. Švýcárna měla původně sloužit jako struskové lázně, článek. Sovětské jaderné hlavice a Atom muzeum v Brdech, článek a foto. Vodojemy při ulici Tvrdého, Brno, článek a galeie. Koruny stromů v Krušných horách ukrývají nacistickou továrnu, článek a foto. The Ancient Aqueducts of Nazca Desert, galerie. Duchové ze Stránské skály s vlevo letícím Malým Orbem. Zapomenutá vojenská výspa na ruské části Kuril, galerie. Zarezlá baterie v Helenžských katakombách, galerie. Takhle vypadá konec brněnské Vlněny, konec induše.

Sport, technika, maping, rescue: Na čundr se smršťovačkou, husté video o všestrannosti toho strečového válečku. Plánivský lezecký den 2016 na Rajčeti, galerie. New special knot (nové speciální uzle), příspěvek a galerie. Vázání uzlů, morseovka a filozofie. Zájem o skauting opět roste. Bouřky v horách, ochrana a prevence. Hobousákův Den záchranářů, pozvánka na fB. Databáze skal ČR, takové horolezecké JESO. Mapování - 3D scaning prezentován na EuroSpeleo 2016 a také Wals Cave Survey Program, nová verze i s Uploudem.

Fotografie, galerie: Jan Šibík: Reportážní fotka umírá, ale já jsem optimista, rozhovor s fotografem. Czech Speleo Photo 2016, pozvánka, propozice a vyhlášení photo-soutěže. A také Speleofotografia 2016, přihláška a propozice podobné soutěže na Slovensku a zde pozvánka na oficiálním webu SSS.

Odborné příspěvky, geo, paleo, eko, archeo: Sucho a půda: Doba vodního blahobytu skončila, článek. Lidí si sucho neuvědomí, dokud jim poteče voda, rozhovor s nevždypradumluvícím Janem Hodovským. Máme největší lány v EU, ale půda nezadrží vodu a je mrtvá, smutný že? Česká pole jsou nejhorší v Evropě. Kdo za to může?. MŽP spouští slibovaný program na boj se suchem za 300 melounů. Archeologický objev veka kieve prohodyat v Kyjevě na Ukrajině, je to dosti rozsáhlé. Hledači pokladů aneb mizející historie, diskuzní pořad ČT, video. Halštatské "turbany", článek. Český geolog objevil neznámý minarál, dostal jméno Příbramit, článek a ještě na ZOOMu. Objev hřbitova Filištínů, May Solve Biblicar Mystery na NG. Vědci našli 500 let starou a dokonale zachovanou mumii v Andách, článek a video. Archeologové hledají na Hrotku stopy bitvy u Třebele, článek. Explosion that light of the sky from Siberian craters po několika letech s článkem a videem. Archeopark Pavlov - recenze Libor Balák, fotky, mamutci v jeskyni atd. Nagasaki, Uttarakhan and Pakistan 3x videošlinda, např dům, který udělá hustý kotrmelec. Lamplugh Glacier rock avalanche na Aljašce, článek a video. Produkce mamutích klů na Sibiři, obrázky.

Historie. publikace, dokumentace: Skleněné dómy, výzkumy ve skleněných dómech (MK), historický přepis události. Čtyři roky v Krasu aneb dobře zmapovaný Moravský kras nemá co již nabídnout, úvaha. Nová kniha o Býčí skále, uvádí ji Martin Golec. Domica 2016 - Nález podpisu Jána Majku, článek na SSS.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky: EuroSpeleo 2016, další informace o akci. DOD BS 2016 na fB od Štělána, galerie. Krakonošovo 2016 - Setkání jeskyňářů v Bozkově a Poniklé, pozvánka na fB a ktomu pozvinka na konferenci Výzkum podzemí 2016 už normálně. Vyšly 28. SPELEOSTŘÍPKY, určitě vyšly i jiné, předchozí. Tak zatím aspoň tento.

Portréty, osobnosti, vzpomínky, rozhovory: Jaroušek Zoufalý - vzpomínka na Kellyho. Zemřela Jiřina Audyová, zakladající členka Topasu. Příběh Aloise Musila ožívá na Celetné, český Lawrence s Arábie, cestovatel.

H.o.u.m.r...: Diagnóza: úpadek. Vzpomínka na Rudé právo. V těch milionech mrtvejch jsme žabaři. Noviny v Německu nepíší pravdu, niekto by ich mal kúpiť. Rusko zavede do roku 2035 teleportaci. Řepkový tunel. Čtvrteční Zexit.

Diskusní téma: 300. SPELEOBULVÁR (červenec / 2016)

Datum 26.10.2022
Vložil Ferda
Titulek

Ahoj Franci co novýho?

Datum 29.08.2020
Vložil JohnTF
Titulek thank you!

ÿþ<

Datum 13.08.2018
Vložil Dan
Titulek Zdarec

Ahoj Franci, jak se máš?

Datum 17.02.2022
Vložil Dan
Titulek Re: Zdarec

Hm?

Datum 12.02.2017
Vložil C.
Titulek Kniha návštěv

Po dvou létech do ní něco málo přibylo. Snad se ji podaří udržet na živu když už Speleobulvár odumřel. Škoda, bylo to výborné zpravodajství a zdroj referencí.

Datum 02.01.2017
Vložil H & S
Titulek VH 2017

Velké Hovno do roku 2017 přejí všem
Hurvínek a Spejbl

Datum 08.10.2016
Vložil Kája Saudek
Titulek ahoj jeskyňáři

nedávno jsem změnil působiště a hned za bránou jsem dostal nejnovější výtisk časopisu SPELEO s dovětkem, že do něj budu zírat od teď po celou věčnost. Původně jsem si myslel:"aha, tak to jsem asi v nebi!"

...ale pak jsem to SPELEO otevřel, viděl ty ilustrace a došlo mi, že jsem v pekle.

Datum 10.10.2016
Vložil Pepa Řepa
Titulek Re: ahoj jeskyňáři

Máš recht, Kájo, svět se v hovno obrací a Speleo taky. Ty krásné speleoložky jsou v prdeli a ti noví blanopýři vypadají jako by měli WNS, bahenní zimnici, zánět středního ucha a zácpu dohromady.
Kájo, drž mně tam dole u baru místo.

Datum 05.09.2016
Vložil Tonda Tůma
Titulek Gratulace

Ahoj Franci, díky za spoustu tipů a nahlédnutí, které díky Speleobulváru umožňuješ. Gratulace k 300. vydání a pokračuj. Tonda

Datum 31.08.2016
Vložil FanTomáš
Titulek Gratulace

Ahoj Franci! Gratuluju k jubilejnímu 300tému číslu, Díky za Speleobulvár! Stal se mnohokrát zdrojem užitečných informací, inspirace i poznání. Přeji mnoho sil do další činnosti.

Zdraví Tom