Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

299. SPELEOBULVÁR (červen/2016)

09.06.2016 21:55

Vyšlo nové Speleo č. 68. Obsahově se příliš nevymyká číslům starším jako spíše pamětnická, historická brožurka. Náčelnictvo sehnalo prostředky na další tři čísla, tak se zase můžeme těšit na čerstvé vzpomínky. Mimo jiné se tam píše a virtuální speleologii. Zvláštní je, že o ní píše člověk, který ji sám vytváří, vzpomenu-li si například na jeho virtuální odchody. Někde dokonce jeho spolupracovníci objevili chodbu, kterou nazvali na jeho počest - "Odcházení".

francimus nepotřebuje virtuální helmu, ani virtuální brýle. Už od dob svého založení používá dvoubarevné 3D papírové, eventuelně hnědou pivní láhev. Viz něměnná a stále aktuální hlavní stránka Speleobulváru. Pro zhlížení Moravské speleologie plně dostačuje. V Moravském krasu se bádá, za objevy netřeba jezdit do dalekého zahraničí. Občas stačí ty Maločeské objevy dobře naplánovat, hravě zdolat, hlavně popsat, odborně zhodnotit, publikovat a oslavit se spoluobjeviteli. Zbytek bulváru je opět nevzpomínkový, standardní...Dvěstědevadesátýdevátý, nevirtuální SPELEOBULVÁR opět na síti.

Moravský kras: Kerberos, Topas, Kamenný ponor a akce koncem května a začátek června. Ochrana jeskyní? Zemědělci mají zatravnit pole, změn se obávají, článek. S deštěm přitékají do Moravského krasu hnojiva z polí. Ničí krápníky. Přívalové deště ničí jeskyně v Moravském krasu. Photo of Býčí skála Cave - Panoramio. Tradiční čerpák 2016, Lopač, informace o akci. Vavřinecké paleoponory, pěkný článek, zejména opětovné zdolání Trezorky. Skupina Devon a zdolávání sondy v jeskyni Irainova, článek.

Jeskyně v Česku: Krasové podivuhodnosti, profi video ČT o Českém krasu. Koněpruské jeskyně, fotogalerie.

Slovensko: 41 km v Demänovej a čo robíme popri tom, článek a soupis lokalit s činností. Májový Slovenský kras, biospeleologický výzkum, fotogalerie. Den dětí pri Gombaseckej jaskyni, článek. Jasnyňa Biely Dych v Kralovianskom meandri, video. Pozvánka na 57. jaskyniarsky týždeň v Borince. Práce na Veľkej skale, foto a článek. Jaskyniari z Moravského krasu opät na jazere, fotogalerie z Dagmarácké akce v Kraľovianskom meandri.

Jeskyně ve světě: Ireland Caving, video. Mramorová jeskyně v Patagonii je jako návtěva říše divů. Great Big Story: Jeskyně Jeita Grotto v Libanonu, video. Borneo - netopýří jeskyně Gomantong, cestopiuc, foto. Cave Diving in Yucatan, videos. Ginnie Springs - jeskynní systém Devil's Ear a Devil's Eye na Floridě, potápění, článek a foto. Dudley Caving Club v červnu 2016, články a špica fotky.

Příroda, lidé, Země: Nechoďte do Íránu, cestopisné video. Krajinou domova: Orchidejové hory, ČT video. Cuexcomate: A Dead Volcano You Can Climb into, galerie. Peru's Snow Star Festival, galerie z And. In Syria: More Than Five Years of War, galerie. A Definitive Guide to the National Parks, Wales, soupis a fotky.

Bats, animals: Bats Dive in for a Drink, článek a odkazy. V Postojné se narodila první Človeška rybica - Macarát jeskynní a take - 'Baby Dragon' birth captured on video. V jeskynním akváriu ve Slovinsku se vylíhli malí "dráčci", článek. Netopýři a nová střecha nad hlavou. Setkání se zimovištěm netopýrů v hrázi vodní nádrže Švihov, článek.

Doly, těžba, montanistika: Magický svět pod povrchem. Salina Turda je prý nejkrásnější místo na zemi. Asi jde o úhel pohledu, já tam vidím odporný lunapark. Stane se Česko velmocí v těžbě lithia?, článek a vše kolem. Hornické muzeum v Příbrami a pozvánka na Evropský den horníků a hutníků.

Podzemí, industriál, urbex: Gotthardský úpatní tunel, článek, stránky, fotky a k tomu bonus - Bizarní ceremoniál otevírání Gotthardtského tunelu. Razící štít Viktorie se vykrtkoval u Plzně, článek a video. Vila Pfaffenhof u Litoměřic, galerie a Podzemní továrna Albis Werke také u Leitmeritz. Krápníky v bunkrech pohraničního opevnění u Velkých Heraltic v Sádku, článek a foto. Inside the Abandoned Baker Hotel in Mineral Wels, sjupr induš.

Sport, lezení, technika, rescue, diving: Rescue: 19 people trapped in Hidden River Cave in Kentucky, záchranka ze zaplavené jeskyně. Cvičné rescue ve Fekete barlang, video. Lezecký den 2016 na Lidomorně, Hplštejně a facebooku. Cave Diving Accident, Kopilovo, Bulgaria, článek o potápění. How ro Cut and Shape a Stone, video o technice půlení balvanů známé už od Egypta.

Fotografování, galerie: Tribetraits: honba za portréty skrz osm asijských zemí, galerie, cestpis. Pár fotek bez fotošopu. Underground Phpto Contest 2016, pozvánka a portál na fB. Photos of the Week: 5/28-6/3, galerie. 2016 National Geographic Travel Photographer of the Year Contest, Part II (tú), galerie.

Odborné příspěvky, geo, paleo, archeologie, malbýýý: V Baskicku objevili další paleolitickou obrazárnu, článek. The Fine Cave Paitings of Chauvet-Pont-d'Arc Cave, galerie z umělé jeskyně. Jeskyně Atxurra odhalila malby staré 14 tisíc let, článek. Vědci poprvé našli stavbu jiného druhu člověka. Dnes by šlo o vandalismus, článek, foto a originál - Stalagmite Rings Made by Neanderthals. Záhada z jeskyně 175 tisíc let. Bizkaiko Foru Aldundiak 14 Mila Urte Baino, o rekonstrukcích pravěkých kezeb. Na bývalém Žižkově Kalichu se usadili archeologové, článek. Rakušané našli zlatý poklad českých Keltů, článek. Návštěvníci archeparku za 100 milionů zažijí filmovou Cestu do pravěku naživo, článek a video.

Historie, dokumentace: Jeskyně České republiky na historických mapách, nová kniha od Petra Zajocha, jsem na ni upřímně zvědavý.

Dění ve speleospolečnosti, akce, pozvánky: EuroSpeleo 2016 - Caves, Sejšn, Sumář, Bibloigrafie. Nový lesní bar na Blanensku, stále otevřeno v Josefovském údolí. Třetí víkend DOD, Býčí skála 2016 od Zuzanáče na fB. Proběhl den parků, aneb Českým krasm za Hágenem, článek a foto. Speleofórum 2016 pohledem Matouše z Dagmary. Úklid krasových příkopů i jeskyní, článek. Unikátní výstava kreseb Káji Saudka je k vidění v Žihobcích. Pozvánka na Kursy a semináře Speleo, zdroj speleo.cz. Na webu Správy jeskyní ČR vyšly už 22. SPELEOSTŘÍPKY, v nich zejména zprávy z jeskyní, videa a pozvánky na akce vč programů, jako vždy. Iva Bittová vysoupí v Býčí skále, pozvánka.

Osobnosti, rozhovory, vzpomínky: Adam Ondra: Dawn Wall a první 9c, rozhovor s mimořádným lezcem. Cestovatel a trabantista Dan Přibáň: Pohrdám šířiteli strachu a nenávisti, rozhovor. Speleologové musejí vyrážet za velkými objevy do světa, rozhovor s kostrou pravěkého lenochoda.

H.o.u.m.r...: Otevřený dopis prezidentu. Hamáček se poněkud vzpírá. Jak vzniká populismus. Nová realita české politiky. "Víc!" Dělá českýho chlapa. Udávám, udáváš, udáváme. To se ale máme. Představte si den, v nemž se probudíte do jiného světa (výročí rozpadu Československa).

...pokračování ještě jedno bude...

Diskusní téma: 299. SPELEOBULVÁR (červen/2016)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.