Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

289. SPELEOBULVÁR (únor/2016)

18.02.2016 12:56

Vítejte v novém bulváru. V únoru jsou asi nejzajímavější objevy horních úrovní v Býčí skále. Informace se chopily i iNovinky, kde moje jméno někdo vpravil do článku. Necítím se být mediální mrdkou a prohlašuji, že jsem v popisovaném místě nebyl a s žádným redaktorem Novinek jsem nemluvil. Byl jsem totiž tlust a v úžině těsně před Dračí propastí jsem se přilepil a nepokračoval. Jinak objevy docela zásadní a jsou ještě výše, než nedávno objevená Kočárová chodba. Další info z MK jsou taky zajímavá, např. zpřístupnění jeskyně v lomu Velká dohoda. Je třeba říci, že se návštěvníkům lomu otevře pár metrů s pár krápníky, nulovými úpravami i ziskem. Prostě součást už fungujícího areálu, netřeba situaci nijak hysterizovat. Rudická skupina podnikla další významnou akci do Andyho jeskyně. Dobré příspěvky jsou ve složce osobnosti. Čestný člen Rožňavské skupiny Peter Ádamkó nás osobně provázel v Maďarských propastech Dolného vrchu...v roce 1982. Sakra, ten čas skurveně letí. 289. SPELEOBULVÁR právě vyšel.

Moravský kras: Nové objevy ve Fialové chodbě (Býčí skála), zpráva, mapa a foto. Býčí skála na Blanensku ukrývala neznámou propast, článek s lehce nepřesnými údaji. Jeskyně ve Velké dohodě, Holštejnsko, fotogalerie na fB. Výročka, pracovka na Žďáru a Verunce, výzkum a ostatní činnost, zpráva a foto, samostatná fotogalerie z akce. Amatérská jeskyně, sledování vodních stavů na Sloupském potoce. Elfí domeček, Chobot, další prolongace a průvanová pozorování. Jeskyně Kamenný ponor a zpráva o pokračování výzkumu. Prokouknutá Vyve, dvě miniakce na Skalce, článek. U Lipovce plánují zpřístupnit jeskyni, článek, vyjádření zúčastněných a postarší mapa. Z Adamova do Adamova kolem Křtinského potoka, galerie. Shrnutí roku 2015 skupiny Dagmar, výroční zpráva s odkazy na publikované články.

Jeskyně v Česku: Augustovka 10, fotografie. Ondříkovice - Turnovský kras a bádací zpráva. Bozkovské jeskyně a Cimrmanova nejnižší rozhledna na světě, video. Únorová propast, nečekané ovoce, potápění v Českém krasu.

Slovensko: Jaskinia Javorinka, zpráva polských jeskyňářů o akci a foto. Domica 2016, povodeň, zpráva a foto. Geofyzikálne meranie ERT v lomu Kraľovany II. článek a graf. Z terénneho prieskumu 31. decembra, galerie.

Cave in World: Francúzsko nielen po jaskyniach, delší příspěvek JK Demänovská dolina s fotkama od L. Kubičiny. Mines of Moria 2016, underdiving, video. Na dně Andy's Cave? článek o akci Rudičáků v Rakousku + mapa a fotky. Križna jama - Svetovno znama kraška jama. The Caves of the Kosua, Papua New Guinea, článek, foto, mapy. Gatera ascendente al Pozo de la Unión, akustické video.

Příroda, lidé, Země: Napříč Jižní Amerikou, cestopis a video. The Strange Rocks of Vottovaara, galerie. The Coloured Canyon of Egypt, galerie. Na jiné planetě - Dallol vulkán, galerie. Cestovatel Ivan Bulík u kmene Surmů, celkem zajímavý cestopis, rozhovor.

Bats, animals: Kontrola našeho největšího zimoviště netopýrů, Orcus, článek a foto. Echolokace a námluvy, dvě velká témata netopýřích hovorů, článek a aodio. Netopýří echolokace, článek. Jak přezimují netopýři, audio.

Doly, těžba, montanistika: Loučení s uranem, článek. Reportáž z Jáchymova od Emana  Pluhaře, něco pro milovníky rudých září a minulých pořádků. Těžit se bude pořád. Kované náborové video, téměř genderově vyvážené, pro ty, kteří se chtějí uplácat smíchy.

Urbex, Induš, underground: Smaltovna Plzeň, galerie urbexu. The Wolf's Lair, Poland, Vlčí doupě aco z něj zbylo, galerie. Blaničtí rytíři vytesaní z písku spi v jeskyni poblíž Rukdy u Kunštátu. Hal Saflieni, tajemství starověkých katakomb, článek, foto. Dobruška, historické podzemí, článek. 10 Abandoned Army Barracks, retro v kasínech.

Technika, metodika, sporty, rescue, maping: Nachlass der Canyoning-Pioniere, něco o historických (pionýrských) kotevních bodech (fB). Cenote Expedition 2015, video o výsledcích SD scanování. Hirkolezení 2016, pozvánka na soutěž v lezení SRT na Slovensko. Slaňovací balíček Mammut Rappel Kit, produkt.

Fotografování, galerie: Photos of the Week: 2/6-2/12, fotogalerie. Spirituální tematika v ČB fotografii, celkem zajímavý projekt.

Odborné příspěvky, paleo, geo, antropo, archeo, eko: Antropologové v Brně zjišťují podobu princezny z Býčí skály, článek, Princezna z Býčí skály. Jaký byl jídelníček a životní styl našich předků před 400 tisíci lety? střední pleistocén. Francouzští umělci oživují jeskyni Lascaux, sádrový článek. Yaglidere - a dramatic landslide video from Turkey, šlinda ve videu. Já chci být archeologem, náborový článek pro ty, kteří chtějí umřít smíchy. Na Palavě by měly přibýt stáda koz, ekočlánek a na fB diskuze. Průzkum (archeologický) pod D35 má stát přes 500 Mega, (nejen) ministra cena překvapila.

Historie, dokumentace: Čtyřicet let od tragédie v Brně. Vznik a okamžitý zánik prvního brněnského metra.

Dění ve speleospolečnosti, akce, pozvánky: Moravské Zemské muzeum oslaví dvousté výročí bohatým programem, pozvánka. 7th International Workshop on Ice Caves, pozvánka na kongres ledové jeskyně na fB. Velký jarní úklid proběhne již za dva měsíce, pozvánka. Nelítostný pravěk, pozvánka na výstavu. Geologie Jizerských hor, pozvánka na výstavu.

Rozhovory, osobnosti, vzpomínky: Průkopník lidského úsvitu, medailonek Karla J. Maška, předního českého archeologa. NG o našom čestnom členovi - Peter Ádamko + odkaz na rozhovor (v maďarštině). Speleolog objevitel Marek Audy, spisovatel a znalec podzemí Moravského krasu, video. Jsme schopni se k sobě chovat slušně, jenom když jsme v pohodě, dosti dobrý rozhovor s Cyrilem Höschlem.

H.o.u.m.r....: Osm tezí o AZ kvízu. Amerycký satanyzmus, jen pro silné povahy. Je to promyšlená strategie.

...pokračování bude...

Diskusní téma: 289. SPELEOBULVÁR (únor/2016)

Datum 01.03.2016
Vložil P. Novák
Titulek Údržba cest v MK

Je zde odkaz na pěknou fotogalerii z putování kolem Křtinského potoka. Také do tohoto údolí každý rok vyrážíme, a u jeskyně Kostelík jsme několikrát v průběhu posledních cca čtyřech let přelézali nebezpečně napadané kmeny. Proto na poslední výpravu jsme přišli vybaveni pilkou a cestu zprůchodnili. Snad nevadí, že se jedná o NPR. Výsledek viz uvedená fotogalerie.

Datum 24.02.2016
Vložil Aleš
Titulek Novináři

Já jsem v Dračí propasti taky nikdy nebyl a s nikým jsem nemluvil - a to jsem tam v článku na iNovinkách vyfocený 8-o. Tak se nevymlouvej.

Datum 24.02.2016
Vložil Hadař
Titulek Re: Novináři

Ale v Kočárové, kde jsi byl :-D

Datum 23.02.2016
Vložil Tonda Tůma
Titulek K úvodníku - Velká dohoda

Všiml jsem si v úvodníku textu: "se návštěvníkům lomu otevře pár metrů s pár krápníky, nulovými úpravami i ziskem". Jen na zamyšlení: Je průkop v sedimentech nulovou úpravou jeskyně? Byl proveden a povolen za účelem výzkumu - a právě proto: lze výjimky na nevratné úpravy a změny jeskyní udělené jen za účelem výzkumu (jinak by udělené nebyly) po ukončení výzkumu použít i pro komerci? Kdy je průzkum a výzkum vlastně ukončen? Kde jsou hranice tzv. veřejného zájmu nutného pro zdůvodnění zásahů do jeskyní?

Datum 28.02.2016
Vložil Mráza MSK
Titulek Re: K úvodníku - Velká dohoda

Průkop v sedimentech není nulovou úpravou jeskyně, to je jasné. Ovšem z odborného hlediska tato lokalita získala díky průkopu řádově na významu. Nebýt takovýchto průkopů a jeskyní obecně, nebyl by Moravský kras Moravským krasem. Holštejnská, Sloupsko-Šošůvské a řady dalších mají mezi odborníky cenu právě proto, že je co a kde zkoumat. Stejně tak ve Velké dohodě a jiných jeskyních (mám na mysli např. Vymodlenou), jsou vzácné profily, které by profíci nebyli schopni zafinancovat a jsem přesvědčen, že jednou poskytnou kvanta informací. Takže veřejný zájem tam stále vidím na rozdíl od Hladomorny, protože té se ta polemika týká mnohem více. Už dlouho mám v hlavě jednu myšlenku, takže ji dám jak se lidově říká "do placu" a jistě je to také téma na zamyšlení - "nebyl náhodou povolením feraty v Hladomorně prolomen určitý limit? Pokud se nenašly důvody pro zamítnutí tohoto záměru tam, co brání jakémukoliv podnikateli zbudovat např. visuté mosty a lanovky přes Macochu nebo jiné nápady?"...