Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

286. SPELEOBULVÁR (leden/2016)

26.01.2016 10:56

Jsem se zase jednou dobře pobavil. Internetová média dávají mnoho prostoru k zábavě, poučení i zamyšlení. Anonymní diskuze jsou jednou z nich...WIKIPEDIE: Franci Musil alias "FRANCIMUS" - člověk, kterého vyhodili ze všech skupin, kde stihl za svůj život pobývat, rozeštvat co se dalo ... navíc silný"jajájista", který škodí po celém krasu už dlouhé roky .... Umí ale vše patřičně okomentovat co a jak by se mělo dělat nejlépe ... jen je potřeba podotknout že hlavně pro své blaho .... EXTRÉMNĚ AKTIVNÍ VE VIRTUÁLNÍM PROSTŘEDÍ, při reálné konfrontaci mlčenlivý křivák s tahem "na bránu" zezadu!!! ...zřejmě odborník přes údery zezadu. Co ve speleobulváru najdete? Je to sobotní nehoda v jeskyni Lipovecká ventalora. V technické části je i zhodnocení speleo-feraty v Lidomorně, včetně mocné diskuze. Diskutující se houfně přenesli i na facebook, kde docela věcně rozebírají technickou problematiku zajišťování. Dobré jsou ekologické články o Indonésii a v šuplíku Osobnosti. Do kategorie hustých příspěvků řadím motorizovaný vrátek pomocí auta Moskviče a rubání uhlí v Kyrgyzstánu. Vítejte v 286. SPELEOBULVÁRU....

Moravský kras: Osudová přitažlivost hluboké propasti, článek. Trailer 8 (Holštejnsko z droní perspektívy), video. Návštěvnost jeskyní Moravského krasu se loni zvýšila. Kterak... ale ne, raději jen Výročka, SHKB, plošina Skalka.

Jeskyně v Česku: Kouzelná jeskyně skřítka Ňufíčka. Aktualizované kalendáře akcí (Českýkras). Aktuálně z naší činnosti, 5-01 Bozkov.

Slovensko: Miniexpedice do Harmaneckej jaskyne, video o objevování nových prostor. Do nitra jeskyní Plaveckého krasu, článek a foto. Za jeskyněmi pod horu Rokoš, článek, foto. Správa SK Nicolaus za rok 2015, je docela rozsáhlá a s fotogalerií.

Jeskyně ve světě: Kebrova luknja - kopanje v Rovu novega upanja, web (Štajerski jamarji) i článek. Jama pod Gavgami, článek a pěkný fotky. Sima del Humo, rozsáhlá fotogalerie. Vápencové jeskyně BatuCaves na okraji Kuala Lumpur. Molnar Janos Cave on Vimeo, speleodoving. Espeleológicas de Bilbao, web stránky a Conexión Otxabide (Španělé bádají podobně jako my).

Příroda, lidé, Země: Fotky z Afghánistánu 70-tých let. Aerial Photography of Jassen Todorov, Země z ptačí perspektívy a hodně zajímavě, (snímky nekonečně prozkoumávané). Mount Taranaki And Egmont National Park, galerie a článek. Sierra del Divisor National Park, Peru, galerie.

Bats, Animals: Josefovské podzemí nepatří v zimě turistům, ale stovkám savců z řádu letounů, článek. Sčítání netopýrů v jeskyni Na Turoldu opět rekordní, článek. V čínské jeskyni natrefili na 200-letého mloka. Kontroly zimovišť netopýrů pokračují, článek a foto.

Doly, těžba, montanistika: Derbyshire Caving Club - Darkness Below UK, důl z doby bronzové, článek a galerie. Sovětský moskvič pomáhá při dobývání uhlí, těchnológija z Kyrgyzstánu. Mezi zlatokopy v Tanzanii, čb galerie. Fluoritový důl, galerie. Abandoned iron mine (SK), galerie na fB s dobře vytočenými hajcmany. Mramorová legenda (Rumunsko), mramorové lomy ve videu.

Podzemí, industriál, urbex: Děčínský zámek odhalí nepřístupné podzemí. Sovinecké podzemí (hrad leží na vápencovém útesu). Chebský hrad opravil kasematy ze 17. století, ukáže je veřejnosti. Svítící místnosti na Špilberku a podzemí v Boleradicích, články. 9 Abandoned Cableways, různé staré lanovky v galerii.

Technika, metodika, sporty, rescue, diving: Nehoda v jeskyni Lipovecká ventalora a souvicející zprávy - Pomohly nám pyropatrony, Hasiči vytáhli zraněného speleologa, Záchrana speleologa byla náročná, Záchrana speleologa u Holštejna, v Moravském krasu uvízl v jeskyni zraněný speleolog, Aby zraněného speleologa dostali z jeskyně, odstřelili skálu!, Lipovecká ventalora přímo do SZS, zdroj speleo.cz.  Des goujons amovibles, friend do díry, mírně vylepšený, video. ROLLCLIP - Poleas, karabina s kladečkou. Underground 2015, vimeo o speleopotápění všeobecně. My Petzl Light - NAO, nová čelovka s ovládáním přes Blutút a s packem na USB vstup. SPELEOPARK v Krase, aneb jak to vidí horolezci. Ferata v Lidomorně, Tarzanovo kyvadlo a pochpitelně diskuze. Ferrata v Lidomorně má i rozsáhlou diskuzi na fB, týká se spíš lezeckého vybavení. Rollercoaster zipline in action, video variabilní závěsné lanovky.

Fotografování, galerie: Josep Herrerias Juan - sintrové speleotémy, galerie na fB.

Odborné příspěvky, geo, archeo, paleo, eko atd.: Premoceni slovenski vedci odhaluju tropoch Venezuely záhady stolových hor, článek. Našli jsme devátou planetu sluneční soustavy, článek. Používání biopaliv kvůli ochraně klimatu je důkaz selhání vědců a ekologů, článek. Geny po neandrtálcích nám škodí, celkem zajímavý článek. The greates ever debris flow video? Aconcaguia in Argentina, nahoře zatopili. Archeologové a detektoráři, webové stránky. Archeologický ústav AV ČR, video a 3D virtuální muzeum.

Historie, dokumentace: Okolí Terstu 1945-1946, galerie na fB. Sborníky LF, abstrakta přednášek z podzimních setkání speleologů (2010-15), zejména Český kras, odkazuje speleo.cz.

Dění ve speleospolečnosti: Na webu Správy jeskyní ČR vyšly 3. SPELEOSTŘÍPKY s novou porcí zpráv a zajímavostí. Co se nedočtete zde, najdete určitě tam. Speleofórum 2016, pozvánka na centrální akci ČSS, zdroj speleo.cz. Možná celkem zaujímavá akce může být sympozium Na pomezí samoty, pozvánka.

Rozhovory, osobnosti, vzpomínky: Indonésie v Plamenech, velmi dobrý rozhovor s Vojtěchem Novotným o ekologii. Rozhovor s cestovatelkou Kateřinou Krejčovou nejen o Barmě. Lesní muž v paneláku. Osobnost nemusí byt populární, ani veřejně známá, přesto může mít nádherný pohled na svět a naprosto jasnou duši. Dan Hutňan, Speleolog, potápěč, zařazen mezi Významné osobnosti České republiky.

H.o.u.m.r...: Hlavně nechcípnout nudou. Koblihov. Být svůj (vzestup psychopatologické autenticity). Boj o Severského snehového vtáka.

...pokračování příště...

Diskusní téma: 286. SPELEOBULVÁR (leden/2016)

Datum 29.01.2016
Vložil i živočich to ví
Titulek wikipedie

anotace wiki: a to je přece prauda. O františkovi to vědět celá kras.