Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

284. SPELEOBULVÁR (novoroční/2016)

08.01.2016 12:06

Nový rok začal mírným popraškem sněhu, který asi nevydrží dlouho. Speleobulvár však do něj vstupuje s optimismem a nadějí na pozitivní změny. Oceňuji nárůst znalostí mezi jeskyňáři, napřiklad z jedno speleologa a odborníka na parazity se vyklubal i znalec hudby. Bezpečně odhalí hraní a zpívání na play-back, i když k němu sedí hudebník obrácen zády.  Za přečtení stojí pozitivní změna v Brdech, vojenské újezdy se uvolnily civilu a co teď s tím. Na Facebooku vychází na pokračování Archeopojem dne a samozřejmě velký nářez konspiračních teorií. Kolem Silvestra v nebývalé hustotě....284. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Čelba v Elfím domečku, video o megaprůvanu na Chobotu. Propast Macocha-důležitá mise, nový speleoobor - kontakty s duchy skokanů. Kerberos, Kamenný ponor a rozloučení se s rokem. Zimně exkurzní ZUB, bádání na plošině Skalka, článek a foto.

Jeskyně v Čechách: Ondříkovice v Turnovském krasu, zpráva z bádací akce. Tomáškova propast v Českém krasu, fotogalerie z lezení. Barrandova jeskyně u Berounky, aneb jak to nedělat. Svatý Jan pod Skalou, fotky a spíše odborná zpráva. Blechatka, bádání na Turoldu. Speleo Bozkov a Aktuálně z naší činnosti, zpráva a foto.

Jeskyně na Slovensku: Klenová v Malých Karpatech a jeskyně se zimovištěm. Serényiho cisterna na Plešivecké planine.

Jeskyně ve světě: Andy's Cave, špičkové video rudických speleoalpinistů v Alpách na mezinárodním webu. Sevškova rupa v ali Ravbarjevo brezno, článek a suprfotky. Peštera V5 (Avenul V5) v Rumunsku, pohořá Muncelului. Jeskyně Rákóczi a Vas Imre, zpráva a v odkazu i galerie. Jeskyně Czarna, traverz od horního otworu v galerii (Polsko).

Příroda, lidé, Země: Peruánskými Andami s Leošem Šimánkem, cestopis. The Alphabets From Space, zeměguľa z kosmí perspektívy. The Painted Cliffs of Maria Island, galerie. Iceland's Most Beautiful Waterfalls, galerie. A year of syrias war seen through the lens of bassam khabieh, něco z Blízkého Východu. CHKO - spása, nebo zmar? Rozsáhlé pojednání o problematice otevření vojenského prostoru Brdy pro veřejnost, doporučuji přečíst a související Zpátky na Brdy! Toulejte se divočinou mezi bunkry a teké - O přírodu bývalých vojenských prostorů dnes pečují milovníci vojenské techniky. Rombon - Tukaj bi moral biti naslov, krasová oblast ve Slovinsku s vojenskými štolami.

Bats and animals: Človeško ribico imamo tudi v Kranju, článek o macarátech. U středočeských přehrad sídlí netopýři, článek. Detktor odhalil v Českém Švýcarsku dva nové netopýří druhy, článek. Netopýr umí plavat, zaplétat se do vlasů a spí hlavou dolů. Nebo ne?

Doly, těžba, montana: The Forsby-Köping Limestone Cableway, důlní induš kháblvaj. Po stopách těžby vápna v Praze, zpráva a velmi pěkné fotky. Tuny zlata z Jílového, novinový článek.

Podzemí, undustriál: Rok uživatele Vmulder, podzemí, jeskyně, krajina a jiné. Zámek Ragint v Kaliningradské oblasti, galerie. Podzemní retenční nádrž RN3A v Horních Heršpicích, galerie. Protiatomový kryt N12, foto. Secret Underground Street Buried Beneath Keighley's Royal Arcade, článek a galerie. The Mysterious Seaweed Tunnel of Pegwell Bay, Kent, podzemní induš. The Ruins of Daugavpils Fortress v Rusku na Baltu induš, podzemní kasína atd. Olomoucké podzemí podruhé.

Technika, metodika, sport, rescue, diving, svícení: Cave rescue training, video na výborném webu.

Fotografování, galerie: 2015 National Geographic Photo Contest. NG soutěžní galerie. The Best Drone Photography of 2015, fotky z droní perspektívy. The Best of GoPro 2015, videa ze self-tyčkové perspektívy. Nejlepší fotky žurnálu TIME za r. 2015. Mihaela Noroc, atlas krásy.

Odborné příspěvky, archeo, geo, paleontologie: Solving the mystery of dog domestication, skvělý příspěvek o domestikaci psů o jiných zvířat. 10 archeologických objevů roku, včetně českého. Africká jeskyně vydala tajemství: Kosti neznámého druhu člověka!, článek. Archeopojem dne: Stratigrafie, příspěvek na fB a také v nové edici Pohřební ritus. Archeopark uvítal muže z ledovce Ötziho. Archeologický ústav AVČR v Brně, přehled výzkůmů 56-1, článek v docplayer.

Historie, dokumentace, vyšlo: The Longest Cave: Mammoth cave, historické video. Calendário Roca Viva 2016, lehce netradiční boudler calendário. Kortmanovci - Diery do sveta, CD nové hudební se speleotématikou.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky: První letošní SPELEOSTŘÍPKY z webu Spráby jeskyní ČR s novými informacemi, jako vždy hlavně videa, zprávy z krasu, programy a akce.

Rozhovory, osobnosti, vzpomínky: Evropa je ve válce, rozhovor s reportérkou Markétou Kutilovou. Vzpomínka - 1.1.1973 zemřel František Běhounek. Šárka Juřinová v jílovském muzeu oživí podzemí a archeologii, rozhovor.

H.o.u.m.r...: Vědci poprvé vyfotili astrální parazity (viz úvodní fotka). Novoroční zázraky: V Česku vznikne Putinova strana. Exkrementy v Rusku přinášejí šokující úspěchy o kterých se nepíše. Miloš Zeman již tři roky poškozuje Českou republiku. Stručná rekapitulace prověrky kancléře Mlynáře. 2016 bude rok lidí s názorem. Kolaps západní ekonomiky.

...pokračování příště...

Diskusní téma: 284. SPELEOBULVÁR (novoroční/2016)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.