Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

283. SPELEOBULVÁR (Silvestrovský/2015)

28.12.2015 23:50

Tak jsem vydal poslední letošní příspěvek. S různými zajímavostmi, články, ze kterých si určitě vyberete. Poslední dobou si nevím rady se zařazením některých příspěvků. Typickým je např EcoCave program. Ostatně problematika komerce v MK se probírá v diskuzích. Myšlenka EcoCave je pochopitelná. Nepochopitelné je "úklid a napravování škod po ostatních". Tedy jestli více let jeskyni provozuji (bádám, exploruji, dokumentuji, loupám prachy), tak uklízím jen a jen sám po sobě. Navíc i ta Amatérka a spousta dalších jeskyní Moravského krasu se musela vykopat a jen díky těm nevzhledným haldám v jeskyni (průkopům, žebříkům, skružím), mohou (speleo)artové do podzemí zalézti a kochatise. Pokud se jeskyně, nebo její část přehoupne do konzervace, pak uklízejí i ti blbí jeskyňáři. Ne, opravdu to není o závisti. Sem zapadá také článek z Virginie, kde se stále hraje na krápníky. Nikoli však dřevy, ale speciálními klepadélky a EcoCave vidí jinak i budoucí provozovatelé atrakce v Proseku...283. SPELEOBULVÁR plný speleoatrakcí...právě vyšel.

Moravský kras: Jeskyně Michalka a Matalova Vymodlená, video od nás ze severu. Jeskyně Výpustek u Křtin v galerii a blogu. Ochranáři chtějí zachránit druhý nejdelší jeskynní systém v Česku (Rudické propadání-Býčí skála) o strusce, hrázích a milionech. Prostě obyčejná víkendovka v krasu (Nový Lopač, Člupek), článek o akci. S termokamerou na Stránské, aktualizovaný příspěvek o hledání teplých (míst).

Jeskyně v Česku: Jeskyně Pod Křížem, poslední slanění horolezců a jeskyňářů, článek, foto a video.

Slovensko: Zpráva o dalších pracech na Kečovské vyvěračce, odkaz. Vianočné stretnutie otužolcov, potápačov a jaskyniarov, lom Kraľovany, gotogaléria. DOD 2015 v Plaveckej jaskyni (Malé Karpaty) už zítra. Mesačný tieň, ďaleko-hlboko v -430m, nový příspěvek a fotogalerie, která by si zasloužila photoshop. Mesačný tieň ve videu.

Jeskyně ve světě: The Booming Ice Chasm of The Canadian Rockies, galerie. The Great Stalacpipe Organ Creates Muzic From Cave Stalaktites, píše se na férovku o hraní na krápníky upravenými a automatickými klepadélky. HoleN' The Rock, Utah, příbytek modreních troglodytů. Dudley Caving Club: A light Caving Trip s ukázkami velmi pěkného focení, nové příspěvky webu. Glowworm Caves, Viatomo ve videu na fB i s bezva makro snímáním.

Příroda, lidé, Země: www.pure-t.ru/?p=65363, řeka čaruje, aneb Ganga v husté galerii . 2015: The Year in Volcanic Activity, pěkná galerie. Česká republika: Přísný zákaz vstupu končí - utajené hory přístupné už od ledna (vojenský újezd Brdy).

Bats, animals: Chiroptoterápia, Netopier, díl 7., video. The Christmas Tree Worm, mořské korály v galerii. U středočeských přehrad sídlí netopýři, článek. Na Huslíku přijali netopýra, který měl už dávno odpočívat v zimním spánku. Štědrý den v záchranné stanici, článek. Rekordní počty netopýrů na zimovištích, hlásí Orcus, Oderské vrchy a Jeseníky.

Doly, těžba, montanistika: Město peruánských horníků v nadmořské výšce 5100 metrů, článek a galerie. Kobanya (Budapešť), zatopené lomy v diving galerii.

Podzemí a industriál: Lochy v Tvořihrázi pod Ivančicemi, pár fotek podzemí. zeka.su/2015/12/24/2564/, ponorkový bunkr v Pavlovsku, galerie. vmulder.livejournal.com/157039.html, tovární induš. Nejhlubší bunkr Běloruska, vojenský induš v galerii. Z proseckého podzemí bude turistická atrakce, V MK máme taky jednu atrakci na Holštejnsku, článek a video. Hřbitov Bláznů Místa Mého Města (MMM), genius loci. 10 Abandoned Gun Emplacements, Artillery Batteries, betonové pevnosti a stanoviště, pěkný výběr. Victoria Arches: manchester underground vaults, galerie.

Technika, sport, svícení, rescue, lezení, diving: Slaňovací osma a několik i netypických způsobů použití. Specielní sedáky na fB a komentáře k jejich užití. Trim dává výhodu, článek diving.

Fotografování, galerie: Najlepšie fotografie prírody za rok 2015, galerie. Režimy fotoaparátu, aneb když je zima jako v Rusku, článek a rady. Photos of the Week: 12/19-12/26 ale také 12/5-12/18 v galeriích Atlanticu. Marek Audy, promítání v roce 2016.

Odborné příspěvky, geo, archeo, paleo, eko: Mezi Přemyslovci mohli být i Vikingové, věří vědci, článek. A Massive Lanslide of Mud and Construction Waste Strikes Shenzhen, China, bahnitá megašlinda a její následky v Číně. Ayacucho, Peru, new ladnšlinda ve videích. What Meteorites Mean for Science, Culture and Kitsch, dobrý příspěvek o meteoritech na NG. Gems (drahokamy), coal miners,jeskyně na galerii Pinterest. Top 10 Archeologických objevů v roce 2015 ve světě. V deltě Nilu objevili významné starověké město, článek.

Historie, dokumentace: Peter Gedei (Slovinsko) a jeho publikace, fotky ve speleo-časopisech i NG, atd.

Dění ve speleospolečnosti, akce, konference: Na Správě jeskyní Čeké republiky vyšly už 51. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi, přehledem zajímavých televizních pořadů a kopec zajímavých videí. Prostě co nenajdete zde, najdete ve Speleostřípcích. Protiletecký kryt v Olomouci, mimořádná prohlídka. Speleo.cz - PF 2016, zdroj speleo.cz.

Rozhovory, osobnosti, vzpomínky: Direct Alpina, rozhovor se zaladatelem Radkem Nováčkem a je takový zajímavý.

H.o.u.m.r...: Vánoce nemůžou za vaše posraný životy, prigl. Informace od pozitivních UFOunů a vypuzení podzemních reptošů. Známý vědec odhalil starověkou civilizaci uvnitř duté Zeměkoule. Svět ruskýma očima (a telecím mozkem).

....Hodně speleologických atrakcí Vám všem přeje francimus v dalších pokračování bulvárů po novém roce...

Diskusní téma: 283. SPELEOBULVÁR (Silvestrovský/2015)

Datum 04.01.2016
Vložil Tonda Tůma
Titulek Speleoferáta Lidomorna

Sděluji, že od 1.1.2016 je tzv. Lanové centrum alias speleoferáta v jeskyni Lidomorna z úředních důvodů do odvolání uzavřena. Nesmí být provozována. Informace bude vyvěšena i na ferátě a některé technické prvky budou z feráty v krátké době odstraněny.

Datum 06.01.2016
Vložil Tonda Hlavizňa
Titulek Re: Speleoferáta Lidomorna

Z úředních důvodů... to skoro znamená, jakože se úřední důvod špatně vyspal a rohlíčky nebyly dostatečně vypečené. Raději bych slyšel nějaký konkrétnější důvod... i když možná nepříjemný. Minimálně pro poučení jiných budovatelů ferrát. V zahraničí je budují ... udržuji... a fungujete to a lidé jsou spokojeni. Co umí v zahraničí lépe než v Moravském krase, kde ferraty ruší. Přece za tím vším není moravský úředník. Alespoň bych to zd§vodnil, že ferráta nebyla nikdy povolena nebo jak se ukázalo vedla přes trdliště skokana běloploutvého jak je zvykem.... nebo neprošla certifikací TÜV SÜD, což je taky možné... Děkuji za vysvětlení

Datum 06.01.2016
Vložil Tonda Tůma
Titulek Re: Re: Speleoferáta Lidomorna

Úřední důvody nemohou být podle vyspání, ale jsou to vážné důvody obvykle procesního nebo zákonného charakteru. Takže 31.12.2015 vypršela platnost povolení speleoferátu provozovat a do včerejška 5.1.2016 nebyla podána žádost o pokračování provozu. Včera 5.1.2016 odpoledne byla žádost podána a bylo zahájeno správní řízení o žádosti. Do vydání rozhodnutí není feráta v provozu, protože teprve nabytím právní moci rozhodnutí budeme vědět, zda provoz bude nebo nebude.

Datum 08.01.2016
Vložil Tonda Hlavizňa
Titulek Re: Re: Re: Speleoferáta Lidomorna

Děkuji za odpověď. Jsem rád, že úředník nemůže rozhodovat jak chce. To napsané zdůvodnění je pochopitelné. Ještě jednou Díky.

Datum 29.12.2015
Vložil MilanK
Titulek Zohyzdění nebo záchrana Propadání?

Každou chvilku se objeví článek, že ochranáři chtějí pokračovat v zohyzdění Propadání... Podávají to tak, že to zachrání, ale o tom velmi pochybuji (a nejsem sám).

Na černo tam stojí už 2 dřevěné hráze, které zpočátku vypadaly aspoň trochu přírodně. Ale aktuálně jsou slátané za pomocí zahrádkářské netkané textilie a zanesené sračkami (nebudu to opisovat). Struska která padá do Propadání je pod nima... Takže tyto 2 hráze evidentně účel neplní a jen hyzdí Propadání.

Logicky by se měly odstranit, protože během pár měsíců bude zrušená rudická čistička (podle projektu minulý týden) a pravidelně zde již voda od Rudice nepoteče.
Hlavní zdroj vody, která vymílá strusku je Jedovnický potok, kde by naopak bylo dobré obnovit staré hráze.

Pomohlo by odtěžení strusky se kterým se začalo, ale neodtěžilo se vše potřebné, takže struska tam pořád volně leží a při vyšším stavu Jedovnického potoka se vyplavuje do jeskyní. Tento názor zastávají i odborníci, se kterými jsem se o tom bavil.

Někde byl rozpočet tohoto projektu - 4 000 000 Kč na 16 hrází. To je cca 250 000 na hráz ze 20 klád! To je ten hlavní důvod, kvůli kterému se to celé dělá. Jiný smysl to asi ani nemá... Za ty peníze by sice šlo vyčistit Propadání od strusky a celkově upravit, ale to by se nevyplatilo.

Další věc, která mi na tom vadí, že se takováto úprava nikde veřejně nediskutuje. Proč? Dokonce neproběhlo řádně ani stavební řízení. Někdo o tom ví, ale ani ne všichni, kteří mají ze zákona právo se k tomu vyjádřit. Proto to považuji za černou stavbu, na kterou hodláme podat oznámení po dokončení čističky, kdy ty hráze už tam budou jenom hnít...

Osobně by mě zajímalo, kde bude těch 16 hrází? Jaké bude jejich provedení?
Čemu to pomůže, když se neodtěží struska?

Milan Kylar, Rudice

Datum 04.01.2016
Vložil Antonín Tůma
Titulek Re: Zohyzdění nebo záchrana Propadání?

Agentura ochrany přírody ČR - Správa CHKO Moravský kras problém strusek již nějaký ten rok řeší ve spolupráci s Obcí Rudice a s vlastníkem pozemků Mendelovou univerzitou - ŠLP Křtiny. Stručně: Stávající 2 hrázky tam nejsou "na černo". Smyslem hrází obecně je zmírnit spádovou křivku toku a tím snížit jeho erozní sílu a zadržet unášené strusky. Hlavní zdroj strusek je v bočním žlíbku od Rudice a tedy hlavní zdroj erozní vody jsou dešťové vody z obce Rudice, resp. velké přívalové srážky nebo velké vody z oblevy sněhu, nikoliv voda z ČOV. Hrázky se tedy nebudou zatím rušit, svůj smysl tam stále mají. Strusky před ponorem jsou výplavový kužel nanesený z bočního žlíbku od Rudice a není pochybováno o jejich odtěžení. Problém strusek řeší odborné instituce a není to v procesu referenda, ale zvu kohokoliv se zájmem o věc na návštěvu Správy CHKO Moravský kras do Blanska po předchozí telefonické domluvě. Organizace řešící problém mají k dispozici odborné studie=projekty o tom, jak problém řešit, a ty jsou na Správě k nahlédnutí (informace jistě podá také pan starosta Obce Rudice a na ŠLP Křtiny). Stavební řízení o dalším postupu podle navržených projektů (odtěžení strusek před ponorem, stabilizace strusek v bočním žlíbku pomocí kaskády hrázek a pomocí stabilizačních pásů v "ujíždějícím" struskovém svahu tamtéž) ještě nemůže běžet, teprve se začínají shánět finance na realizaci. Zakázka pochopitelně bude muset být soutěžena přes internetové elektronické tržiště (žádné obálky) a část finančních prostředků si vezme právě odtěžení strusky před ponorem.