Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

282. SPELEOBULVÁR (vánoční/2015)

21.12.2015 23:07

Vítejte ve vánočním vydání bulváru. francimus příliš svátky nectí, leda prací a procházkami po krase. V nabidce je například rozsáhlá zpráva o vysoké aktivitě jedné organizace v MK, která zaplnila diskuzi posledního speleobulváru. Místo k diskuzi zde je, važte si toho. Na webu speleo.cz tato možnost žádná není. Ostatní příspěvky jsou zajímavé také. Zprávy z Krasu Moravského, Českého i Slovenského, jeskyňářská videa, zápisky, rady, obrázky a samozřejmě články. francimus přeje všem skalním, nadhodilým čtenářům i svým zarytým nepřátelům, jež mám absolutně v tyči, k vánočním svátkům hodně štěstí, pohody, jeskyňářské vstřícnosti, smysl pro humor i kus zdravého rozumu. Bohatou nadílku pod stromečkem, zdraví a odpočinku mezi svátky....282. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Jeskyňáři z Holštejna, videoprvotina od Terky. Kterak jsme na ZUBu roxorem píchali a málem o nástroj přišli, článek o akci a koukání do volného. Topas, Kerberos a technika na Kamenném ponoru, pravidelné zprávy a foto z akce, stejně tak Okrouhlík - Sonda na Devonu s fotkama. Soubor aktivit ecoCave (SpeleoArt) v Moravském krasu (v pdf., zdroj Speleostřípky). Komentáře opět ponechám jiným do diskuze na konci. Zima 2015/2016 ve Sloupu. Podzimní kamenotěžba v jeskyni Dagmar, článek. Údolí Říčky (jeskyně jižní části MK), pěkná fotogalerie. Otevírka sondy na Chobotu (Elfí domeček) galerie na fB.

Jeskyně v Česku: Ondříčkovice - Turnovský kras 12.12.2015, zápis z akce. Jeskyně Augustovka 09v Českém krasu, galerie. Stromeček 2015, akce v Tomáškárně, asi. Opukové jeskyně u Rozhraní, pseudokras. Výstup na Králický Sněžník (Patzeltovy jeskyně), článek.

Slovensko: Skalistý potok, fotogalerie na Rajčeti a také: Jaskyňa v ponore Jašteričieho jazierka, Zvonica (Plešiveská planina). Mesačný tieň, video (fotky, mapky) JuTúbe. Jaskyňa s Oknom, fotogalerie na fB. Četníkova svatba, Strážovská proepasť, video na You Tube. Orešanská sonda, pět let výzkumu. Akce Damänovská, jeskyně Míru a Žikešův dóm a další lokality, článek a foto. Správa o ďalších prácach v Kečovskej vyvieračke, zpráva a odkaz. Na Mikulášskej vode, Šútovský lom v galerii. Nová Stanišovská jaskyňa v galerii.

Jeskyně ve světě: Jaskinia pod sniezna studnia, článek. Great wall of China cave, GoPro video.

Příroda, lidé, Země: Tádžichistán, Pamir Higway, amazing video na fB. Západem démonizovaný Írán, komentovaná galerie a ze stejného soudku i Každodenní život v indickém Himaláji. Wu-ling-jüan, krajina jako z filmu Avatar, video a článek. Sergeydolya.livejournal sever Ruska z ptačí perspektívy, galerie. The Crack on The Ground, Lake County, galerie. The Mysterious Stone Columns Along Crowley Lake a take - The Smoked Corpses of Aseki (Papua New Guinea), Malham Cove Waterfall, The Neskowin Ghost Forest. Stormscapes 3, další díl dynamitického timelapse. A Trip to Los Glaciares National Park, galerie. Osm nejhlubších míst na Zemi, komentovaná galerie. A Road Trip Through the Tibetan Plateau, Tibet současný, galerie. Backpack Through Indonesia in Under 5 Minutes, cestopisné video na NG.

Bats, animals: Bat Mama Giving Brith!!!, narození netopýra na fB a hlavou nahoru. Črna človeška ribica (černej macarát), dokonce ve slovinské televizi. Netopýři trochu jinak, kalendář 2016.

Doly, těžba, montanistika: OKD musí zbourat kritizovaný důl v Beskydech, to oni umí rádi. Grafitový důl v Českém Krumlově, webové stránky. Návrh nové surovinové politiky: uranový návrat do minulého století? uralmines.ru/skvoz-kamen/ (doprava kamene), větší porce hezkých důlních fotek.

Podzemí, industriál, fortifikace: Pevnost Fridricha Vilheima, galerie. Sklepy pod Šilingrovým náměstím, Pekařská ulice a výživná Nemocnice u svaté Anny, Správný Směr se trochu rozepsal. Podzemí na Liberecku je provrtané štolami, článek a foto. Pevnost Dobrošov, webové stránky. S termokamerou na Stránské a podzemí doli Richard, příspěvky. Abandoned Dingle Station: Liverpool Overhead Railway's, induš podzemný. The Subterranean Spaces of Istanbul, historické podzemní nádrže.

Technika, metodika, sport, svícení, diving: GOER - Grupo de Operaciones, fB blog s lezátky a technikou, nebo Información y teoría. List of bolt types, něco o kotvách, nýtech a borhácích (užití, stáří, deformacích a pod.). Potápění mezi dvěma kontinenty na fB a také The Magical Underwater World Of Albanian Caves. Mac Tronic LED lucerna, netradiční bezpečnostní petrolejka pro romantické fanšmejkry. Earthworm 2, Up to 1800 lumíků v jiné lucerně. Rude Nora 2XS, něco podobného more.

Fotografie, galerie: Photo of the Day, Best Pisture 2015 na NG. This Photographer Does Photo Shots, aneb úskalí focení na divných místech. Test: Akční kamera LamaxAction X7 Mira, recenze.

Odborné příspěvky, geo, eko, archeo, palelogie: Než s hledači pokladů bojovat, je lepší s nimi spolupracovat. I někteří jeskyňáři v MK pochopili. Archeologové našli na hradišti Vraclav desítky mincí z doby Přemyslovců, článek. Jediný zachovalý velkomoravský kostel na světě je skutečným unikátem, článek na NG. Změny klimatu mohou z Blízkého východu a Afriky vyhnad až 120 miliónů lidí. Fort McPherson: a catastrophic mudlow in Canada, bahnotok, video a článek.

Historie, publikace, dokumentace: Stanišovská jeskyně, historický článek o Jánské dolině a 1. pokračování. SPELEOKALENDAR 2016 (web Landjoff). Calendario CUEVEROS 2016 (Espeleologia).

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky: Pozvánka na otvorenie výstavy o živote a diele jaskyniara Jána Majka v Seredi. Na webu Správy jeskyní ČR vyšly už 50. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi. Hlavně videa, články a různé programy a akce. Netradičně otevřeno v zimě má řada jeskyní i kupříkladu Hranická propast.

Osobnosti, rozhovory, vzpomínky: Odešel Vladislav Konvička, jeskyňář a podrobnější zpráva na webu Geospeleos.  Lidem někdy chybí zvířecí touha po životě, rozhovor s Erikem Balážem, ekologem, Zoolog a přírodovědec. Vládnou psychopati a bestie, rozhovor s Janem Hnízdilem, lékařem a publicistou.

H.o.u.m.r...: Mým sluníčkovým přátelům. Prolomit vlny (skutečné omyly Sanšajnů) Svůdnost marketingu na Priglu a také Dívčí průvodce zahýbáním s postaršímy lúzry. Ze života. Infantilismus jako státní politika. Následující článek mnohé šokuje (dutá Země).  Vasilij Matrojšk a, první díl  Dávných příběhů z  Krasova.

...pokračování asi ještě na silvestra....

Diskusní téma: 282. SPELEOBULVÁR (vánoční/2015)

Datum 29.12.2015
Vložil Josef Pokorný, ZO 6 - 12
Titulek Ještě dodatek.

Na "Říčánkově skále" se drásají tři nadšenci (víc jich tam na práci už není) v něčem, co je tak říkajíc "o hubu" ! Je to velká investice na nesprávném místě. Vzhledem k tomu, že si myslím, že mapa Ochozské za Nouackhovým sifonem není přesná a určení místa koncové Sifonové chodby na povrchu nabízí několik variant, je nezbytné dostat tam radiomaják ! Vím jak je to obtížné, je to předěl života a smrti. Ale dokud se to nepovede, tak se nehneme z místa ! Zdraví Vás Čochtan, pracovní skupina SE - 3

Datum 29.12.2015
Vložil Josef Pokorný, ZO 6 - 12
Titulek Jižní část MK skrývá rozsáhlý jeskynní systém

Pokochal jsem se pohledem na hezké fotografie z jižní části MK. Jeskyňářská mládeži ! Měli byste se této oblasti věnovat ! Na severu znáte skoro 40 km chodeb. Ve střední části znáte systém Rudické propadání - Býčí skála, Výpus-tek a další objekty. Na jihu pořád jen tu Ochozskou.... Je tu prokazatelně celý systém. Jen jej objevit ! Sledujte práce Ladi Slezáka a Pracovní skupiny SE - 3. Ne proto, že bychom se chtěli "vytahovat" ! Hledejte v nich inspiraci a návod jak a kde hgledat ! Je to odkaz jeskyňářských dědků! Hodně úspěchů v bádání a PF 2016 (Průserům fstříc) Vám přeje Čochtan.

Datum 30.12.2015
Vložil Jar. Chocholoušek, Brno
Titulek Re: Jižní část MK

Tak toto je úplný zvrat hierarchie hodnot, nejlepší vtípek, který jsem letos četl. Učit se od tří měkkých dědků! To snad bude moudřejší učit se od portýra na páté koleji brněnského nádraží. Páni dědkové, dopřejte si zaslouženého odpočinku v náručí Morfeově.

Datum 31.12.2015
Vložil Josef Pokorný, ZO 6 - 12
Titulek Re: Re: Jižní část MK

Nepodceňujte dědky, ti už proskotačili život a ví svoje. O mne v tomto případě vůbec nejde. Jsem si hluboce vědom, že já jsem v krasu nýmand a nevýznamnjý čunitel. V čem je tedy problém ? V krasu dožívají senioři, kteří v něm prožili celý svůj život. A jsou mezi nimi i odborníci, jejichž znalosti krasu je fascinující.Řada lidí si dnes začíná uvědomovat, že tyto znalosti by neměly se svými nositeli odejít do věčného podzemí, ale že by se měly zachovat. Pokud mohu ještě svoje chabé síly věnovat tomuto úkolu, považuji to za svoji čest. Smyslem života je podle mého zplodit a vychovat generaci. A také předat získané znalosti. Geolog V.J.Procházka nba smrtelné posteli, umíraje v bídě, prohlásil : "Jako správný vědec si beru svojue poznatky ssebou do hrobu !" Proboha, to je přece scestný nesmysl. Díky materiálům od Martina Golece znám i myšlenky Procházky, který si je zapisoval. Proč tak zatrpkl ? Předběhl ho K. Absolon. Proč ? Nejprve získával vědecké informace od Procházky a pak je dokázal napsat tak, že byly čtivé. Na rozdíl od Procházky je prokládal dramatickými popisy svých výbojů, tím získal, na rozdíl od Procházky pozornost čtenářů a snad i zájem o kras ! Díla Procházky si vážím, nikoli však jeho názorů na konci života. Člověk by neměl nikdy, ani ve stáří rezignovat na konstruktivně tvořivý život. I Vás čeká stáří, moji mladí, tak ho nepodceňujte. pokud nenajdete smysluplnou práci, je to smutné období. Svoji sentenci bych zakončil popěvkem, který si kdysi zpívaly děti na jednom z táborů, které jsem vedl : "My jsme pitomí, my jsme pitomí, naši rodiče byli to co my !"

Datum 01.01.2016
Vložil JCH
Titulek Re: Re: Re: Jižní část MK

Milý Čochtane Pepo,
vůbec jsi nepochopil kde hraje hudba. Zde nejde o věk, mně je hezky přes 70, ale o vědomosti a znalosti. Z SE-3 si uchoval nějaké pouze Slezák, na úrovni 70. let minulého století. Ostatní dva jsou diletanti. SE-3 mohou psát, ale radit nemohou nikomu. Proto jsem použil výraz měccí dědkové. Kdyby SE-3 někde "kopali" tak jim mohou radit dnešní "amatéři", ne naopak. A Procházku do toho nezaplétej. Sděluj, pokud musíš, ale nesnaž se učit a radit.
Pěkný nový rok přeje dědek Jarda.

Datum 03.01.2016
Vložil Josef Pokorný, ZO 6 - 12
Titulek Re: Re: Re: Re: Jižní část MK

Milý dědku Jardo. Díky za přání do nového roku. Rád bych se s Tebou setkal, pokud to lze. Ozvi se na jos.pokorny@seznam.cz

Datum 31.12.2015
Vložil Dušan B.
Titulek Re: Re: Jižní část MK

Tady ti páni "dr" neměli nikdy úctu ke stáří....

Datum 22.12.2015
Vložil Dubský
Titulek A čemu to škodí?

Svoboda podnikání nade vše. Není v tom závist?Jsme přece jen v postbolševizmu.

Datum 29.12.2015
Vložil Josef Triml
Titulek Re: A čemu to škodí?

Jistě že ničemu! A ano, postbolševismus je silně zakořený v této sebrance rádoby mudrců.

Datum 22.12.2015
Vložil Tonda Tůma
Titulek Vysoká aktivita Speleoartu?

Myšleno pro přírodu, takže pozitivní. Neřekl bych vysoká, ale je nějaká. A zveřejňují ji. Je vážně škoda, že speleologické skupiny na svých webech o práci pro přírodu mlčí, sestavily by podobnou tabulku jako Speleoart. Takhle to vypadá, že jedna z hlavních činností ČSS není u některých skupin vůbec naplňována. Byl jsem letos nadšen zapojením většiny skupin do úklidu Krasu. A poděkoval jsem. Některé skupiny provedly záslužné objednané práce pro Správu CHKO MK. Ať to ví i veřejnost. Zvláštní záložka na webu a fotogalerie z pracovní akce by byla super. Jsem pro chlubení tohoto druhu ...