Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

273. SPELEOBULVÁR (září/2015)

03.09.2015 21:29

Prázdniny skončily, zpracovávají se výsledky speleoexpedic. Evropou momentálně ale hýbe nález nacistického vlaku plného zlata. I tak obrovskou věc jako obrněný vlak je možno skrýt někde ve Slezsku. Pravidelné a povzbuzující jsou příspěvky z kamenného ponoru. V Čachticích (jaskyňba OMVJ) namontovali nový ALVEK. Škoda, že jsem u toho nebyl, nicměně proběhla pro moravské jeskyňáře daleko důležitější Vzpomínka. Co přinese konec roku se uvidí, každopádně je nakročeno k docela zajímavým projektům v celém Moravském krasu....273. SPELEOBULVÁR pro Vás...je opět zde.

Moravský kras: Kamenný ponor, článek o začerpávacím pokusu a o tom, jak se cesta pozvolna otevírá. ZUB - nové uchycení vrátku, článek. Řičánkova skála, údolí Říčky agalerie. Výprava po stopách J. A. Negela, objevitele Sloupsko-šošůvských jeskyní, článek a audio. Opravený vchod do jeskyní i expozice. Moravský kras nabídne novink y

Jeskyně v Česku: Spodní voda klesá. V sobotu mikulovští jeskyňáři po roce zpřístupní Jezerní dóm, článek.

Slovensko: Čachtický kras a jeskyně OMVJ - montáž ALVEK lanovky, fotogalerie, fB stránka. 56. Jaskyniarsky týždeň - Varín 2015, video. Augusta 2015, Z Jaskyniarského týždňa objektivem skupiny Aragonit, galerie a shrnutí příspěvků na webu JK Varín. Z unikátnej jaskyne sa vytráca ľadová výzdoba, Demänovská ľadová jaskyňa.

Jeskyně ve světě: (2) Wyprawa w Góry Tennen, Poláci v rakouském Tennengebigge na fB. Expédition dans le gouffre de Padirac : la parole aux spéléos - NG a videodíving a podobné - Pozo Azul 2015. Nueva punta en solitario por Jason Mallison. Videodiving pokračuje dalšími ukázkami: 7 jours aux Bahamas. Nové objevy v jeskyni Dalovica pecina, zpráva ze serveru speleo.cz. Riding off into the sunset at Ogof Gofan a Wet Wet Wet, An Introduction to Caving In Llygad Llwchwr, článek a dobré foto i vedeo.

Příroda, lidé, Země: NBC Nightly News with Lester Holt, tekutá láva, husté video na fB a také Drone footage of Icelandic lava river na wordlessTech. Cesta proti prúdu času (české dediny v Rumunsko), blog a podobná aktivita o zachování vesnic - Mimochodem Davida Klimeše: U šance zachovat českou enklávu v Banátu bychom neměli chybět. 25 Of The Most Dangerous And Unusual Journeys To School In The World, jak děti cestují do školy, fakt dobrej nářez. 5 Most Impressive Blue Holes Around The World, modré díry v Belize. Scenic Hongshilin carbonatite cluster in China, galerie přírodních patvarů. Syria's Children, fotogalerie. Měděný kaňon v Mexiku, galerie. Hornstrandir: na opuštěném severu Islandu dávají polární lišky dobrou noc, cestopis. Urban GhostsThe Breathtaking Ruins of India's Abandoned Prabalgad Fort, foto.

Bats: Mezinárodní noc pro netopýry, fB stránka. V Kateřinské jeskyni v sobotu přiblíží život netopýrů, článek. Po mouchách ani stopa. Netopýři obsadili vesnici na Českolipsku.

Doly, těžba, montanistika: Книга "Первое золото России", první zlato Ruska, kniha, historické fotky. Истоки одной реки, galerie opuštěného dolu. Rakousko: Hallstatt a ledovec Stubai, zpráva o exkurzi. Another Online Academic Writing Resource Is Being Perused. Non-achiever or Top Service?, skupina Grademiners a možnost studia a publikování.

Podzemí a jiný industriál: Zlatá horečka v Polsku: Poklad z nacistického vlaku může být nebezpečný, Zlatý vlak nacistů na 99% existuje, je pancéřovaný a Úřady berou zpátečkuý, Urban GhostsIs the Mysterious Nazi Gold Train Ready to Give Up its Dark Secrets? články, jinak už proběkla i tisková konference, nálezci možná dostanou pouze diplom. Les Nues - Pařížské katakomby ve fotogalerii na fB. Gas Works Park in Seattle, induš jako ozdoba volnočasového plenéru. ЕВРАЗ - ЗСМК - pravá tovární induš. Journalist Spends Four Years Documenting India's Crumbling Subterranean Stepwells Before They Disappear, studny a nádrže s přístupem pro davy. Дидинский тоннель, opuštěný tunel. Alexandra Palace: Place-Hacking An Abandoned Victorian Theatre, urban. Otázky kolem zpřístupnění Proseckého podzemí. Radnice mlčí, inu sliby nezarmoutíš. Podzemní komplex nacistů zatím neodkryl svá tajemství. Německá podzemní továrna, video.

Sport, technika, rescue, lezení, diving: A Multi-Function Clip That Hides a Toolbox In Your Hair, multifunkční spona do vlasů, hlavně to pižlání špagátu. The Carabiner Handbook - Climbing, o karabinách. SZS a Účast na dni IZS v Praze, zdroj speleo.cz. Diver Discovers Incredible Underwater River In Mexico, pěkný záběry z halokliny.

Fotografování, galerie: Panoramic Landscape Photography by Brian Kosoff, ČB galerie. Selfie Sticks Extend Their Reach, kouzlo selfTyček. Photos of the Week: 8/22-8/28, galerie. Joel Tjintjelaar: Rozhovor se světovým mistrem dlouhé expozice, článek a fotoukázky.

Odborné příspěvky, geologie, paleontologie, archeologie: Český archeolog sklízí úspěch za průzkum hradiště a zaniklé vesnice z dob Přemyslovců, článek. Hrob po 1000 letech vydal vzácný šperk. V Česku se takový ještě nenašel, článek. V Austrílii hoří uhlí už 6000 let, článek. Plzenští archeologové na hradě Pořešín, článek.

Historie, dokumentace, publikace:

Dění ve speleospolečnosti, akce, pozvánky: Moravský kras - Vzpomínka 2015, fotogalerie. Tento týden vyšly i 34. SPELEOSTŘÍPKY na webu Správy jeskyní ČR. Den Otevřených dveří v Ochozské jeskyni (26.9.), pozvánka na akci.

Osobnost, rozhovory, vzpomínky: Rozhovor s Fedorem Skotalem - Zvláštní znamení touha. Do folklórneho neba odišla legenda. Ján Lazorík, etnograf, folklorista, vzpomínka a video.

H.o.u.m.r....: O tom, jak se lyžuje v Rakousku. Včelí medvídci obžalovaní z rasismu. Dunning-Krugerův efekt: Proč hlupák zůstává hlupákem, velmi poučné čtení. Kolaborace, strach a lhostejnost ohrožují naši zemi.

...pokračování zase za týden...

Diskusní téma: 273. SPELEOBULVÁR (září/2015)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.