Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

272. SPELEOBULVÁR (srpen/2015)

26.08.2015 19:27

Malá letní vsuvka. Otevřeli Dům přírody Moravského krasu, tématu se věnuje hodně médií. Buduje se tu za poslední dobu trochu více, než jsme zvyklí. V MK též zvolna probíhá centrální výměna zámků od vytipovaných lokalit. Z doslechu je patrné, že nevydrží tolik co klasické soudkové a to ještě nezačalo mrznout. Na Slovensku proběhl další Jaskyniarsky týždeň. Účastníci průběžně prezentují svoji přítomnost na Fatře. Firma Camp si všimnula opotřebených blokantů speleologů a stromolezců a vymyslela Turbo Chest ascender. Za novinku zaplatíte zajímavou cenu - 1.719,02 Kč. V Mladči vesničané rozebrali krípníky a pomohli archeologii. Jde to i s krápníky. Jinak se to na webu hemží pozvánkami například na Noci s netopýry. Výčet v bulváru je jen orientační, rozhodně je nelze vyhledat všechny. Netopýrům, na které se nedostalo se omlouvám...272. SPELEOBULVÁR...je právě zde.

Moravský kras: Kamenný ponor a Chodba U zlemené madony, čištění od sedimentů. Stavba žebříku v Okrouhlíku, zpráva a foto. Další kýblování z Dómu nádob, zpráva o čištění jeskyně Dagmar. Nově otevřená expozice Domu přírody Moravského krasu, info a odkazy a ještě jednou v Českých novinách.

Jeskyně v Česku:

Slovensko: 56. Jeskyňářský týden Malá Fatra, galerie a na fB ještě od Martina Szunyoga, Týždeň viděný objektivem skupiny Aragonit. Divoké Slovensko, video Tomase Hulíka na fB, pěkný. Harmanecká jeskyně, článek a rozsáhlá fotogalerie. Slovenské ledové jeskyně, článek, fotky a další odkazy. Speleopotápačský prieskum Kečovskej prvej vyvieračky – júl 2015, OS Jána Majku, další zpráva z akce vč. fotek.

Jeskyně ve světě: Lobo Cave Samar, filipínská jeskyně. Peștera Meziad, Bihor in imagini, foto. Krn – 2244m | Tukaj bi moral biti naslov…, speleoakce. Крубера-Воронья 2015, Krubera, videíčko z akce. Doživite Regijski park Škocjanske jame, Discover Škocjan Caves Park, komerční video doplněné historickými scénami. Llygad Llwchwr Photos, jeskyně Welsu v galeriích. Skupina Aragonit v Chorvatsku 2015, fotogalerie.

Příroda, lidé, Země: Tamang - bratři a sestry Tibeťanů, cestopis, fotky. The Folded Rocks of Sideling Hill Road Cut, fotogalerie. The Petrifying Well of Knaresborough, což mi připomíná jeden příběh z Kopyta a Mňouka, umělé zasintrování. Vanlife: The Wanderlust-Inducing Lifestyle of Roaming across the Country in a Home-on-Wheels, on the road fotoreportáž. Tady končí země Krále Miroslava...hustá reportáž na pokračování. Rumunské bahenní sopky jsou evropskou raritou.

Bats, animals: Netopýří noc 2015 na Chlumu, fotogalerie. Mezinárodní noc (seznam akcí) pro netopýry v Kladrubech, v Kateřinské jeskyni a okolí, Panský lom u Hanychova, zámek Vsetín na Valašsku, U vodárny v Chrudimi, na Švagrově taky. Proběhla další Netopýří noc na Chlumu 2015, článek a foto.

Doly, těžba, montanistika: Vodohospodáři v Jizerských horách opravují štolu, článek.

Podzemí, industriál: Elektrárna Chvaletice, fotoinduš s atmosférou na fB. Oskar Schindler Factory 2015, video industriál z droní perspektívy. Dva Poláci údajně objevili v podzemí Slezska vlak plný zlata, článek. Chomutov, prvorepublikové bunkry a Jirkovské podzemí, článek. Dolmeny v Portugalsku, článek a foto.

Technika, horolezení, sport, rescue, diving: Dublin father and son rescued from cave in Co Clare after getting lost and spending 28 hours underground, ostrá záchranka v Dublinu. Radical Reels Tour, fB videoupoutávka na akci. Speleo ferraty v Moravském krasu. Camp Turbo Chest Ascender Tree Climbing and Rope Access - The Treegear Store, pro ty jež si myslí, že jim lano příliš přibrušuje Crolla. Vypadá to docela dobře.

Fotogalerie, Fotografování: Photos of the Week: 8/15-8/21, fotogalerie. Výhrci Millet festivalové fotosoutěže (2015), vítězné snímky jen tak pro srovnání vocotadyde. Van Marty - Krajiny, fotogalerie na fB. Pavel Hodál - Indie 2015, galerie.

Odborné příspěvky, geologie, archeologie, paleontologie, eko: Holštejnská luka se v sobotu vydali kosit dobrovolníci z celé republiky a na stejné téma - Moravský kras získává zpět svou původní tvář. Tahák jeskyní: Model ukáže, co se dělo na světě, když vznikaly krápníky, článek. Laténské sídliště v Týnci nad Labem stále překvapuje, článek. Mladečské jeskyně v 19. století vesničané rozebrali na krápníky, pomohli tím však archeologům, článek. Co jsou to podzemní vody, článek. Artvin, Turkey: an excellent video of a landslide in action - The Landslide Blog, zopár videí. 30-té výročí objevení relikviáře sv. Maura.

Historie, dokumentace: Urban GhostsNazi Gold: Is the Phantom Third Reich Ghost Train Real? o ukradeném umění nacisty.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky: Zde ještě jedna pozvánka na Mezinárodní kongres: International Speleological Congress 2017 in Sydney, Australia. Krásu krasu ukáže návštěvníkům nový Dům přírody. Rajbas 2015 (Rajbaskotlík), tradiční akce v Blansku, pozvánka na fB. Vzpomínka 2015, pozvánka na akci do Moravského krasu a Velké Dohody na fB. Přednáška Brněnské podzemíI. v Rosicích, pozvánka. 34. SPELEOSTŘÍPKY právě vyšly. Z Kelfovy dílny mraky nových informací, nových akcí, videí a odkazů. 120 výročí otevření Útulny na Macoše, pozvánka na akci a vznik 1. ročníku turistického pochodu na Macochu.

Vzpomínky, rozhovory, osobnosti: Klimatológ Pavol Faško: V scenároch klimatických zmien sa hovorí aj o sťahovaní národov, rozhovor. Archeologie prodlužuje naši paměť. Rozhovor s ředitelkou ÚAPPSČ Irenou Benkovou. Tankem a propagandou, rozhovor s Aleksandrem Kaczorowským.

H.o.u.m.r...: Kulturní barbaři: Imámové Lenin a Trockij. Paběrkování, aneb jak zdůvodnit polní pych, jenž byl dávno zrušen.

...pokračování zase za týden...

Diskusní téma: 272. SPELEOBULVÁR (srpen/2015)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.