Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

271. SPELEOBULVÁR (srpen/2015)

19.08.2015 18:38

Vítejte v dalším bulváru. Na Kamenném ponoru zdokumentováno 20m nových chodeb, čerpák na sifonu ze strany 13C nevyšel pro náhlý zvrat počasí a silnou bouřku v povodí Lipoveckého potoka. Jak tak koukám na oblohu - po čtyřech týdnech úmorného vedra bez kapky teď čtyři dny nepřetržitě leje a srážek padlo víc než od začátku roku. S nízkými hladinami v Moravském krasu je konec. Váleček nautily přinutil několik jeskyňářů, m.j. i Dotora Skály k horečnaté nedělní aktivitě. V zahraničí sleduji Timavo, Slovenský kras, Velebit, Monte Negro a a Slovinský kars. Na ruských webech je dobrý příspěvek z krajiny Sibiře kreativní, převážně pouštní oblasti USA. Je dobrý si ho nechat přeložit, neboť Grand kaňon a podobné útvary ve světě vyhloubili předkové obřími korečkovými rypadly. SpeleoBulváru nic není cizí žejo. Speleologie a místa práce se týká pouze profesionálů. Jeskyňáři amatéři nepracují. Pouze zkoumají, přemísťují sedimenty, vystrojují, dokumentují, objevují. Nepracujme, ať neřešíme pracovně-právní vztahy. Přikazování a úkolování je až tak v životě dost, není třeba jich zatahovat do zájmové oblasti. Važme si svobody. Myslím, že dobrý...271. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Moravský kras: Sucho odkrývá část podzemí (přístup do Wankelových komor ve Sloupě) a souvidející: Pro speleologa bývá nejtěžší dostat se na místo výkonu práce, ještěže amatéři v jeskyni zásadně nepracují, ale zkoumají. Čerpací pokus Spirálka - jeskyně 13C, galerie a popis na fB vč. brzkého závěru jež zhatila bouřka. Transport stodvacetikolového čerpadla v jeskyni Býčí skála, galerie vč. pracujícího Doktora Skály. Výpustek, jeskyně tří armád, článek a audio. Nečistoty ve Křtinském potoce? Možná i splašky, docela alarmující článek. Závrt U hrušky a Kamenný ponor - zpráva a fotky z nových postupů. Velká červencová kýblovačka v jeskyni Dagmar, článek a galerie. Ministr Brabec otevřel další Dům přírody, tentokrát v Moravském krasu. Na otevření upozorňuje i Stráž přírody CHKOMK.

Jeskyně v Česku: Augustová jeskyně v srpnu, Český kras, galerie. Chýnovská jeskyně je unikát s mimořádně pestrým zbarvením, článek. Speleologové brzo zpřístupní Jezerní dóm v jeskyni Na Turoldu, článek a foto. Pražské jeskyně - Jeskyně v Praze, stručný přehled s dalším rozkliknutím. Do "Valašského poseidonu", Drápalovy ďůry, pseudokras.

Slovensko: Jaskinia Nowa Krzesanica, článek a foto. Nová základňa OS - rekonštrukcia Čachtice, příspěvek. Tatry neveselé, článek a fotky. Jeskyňářský tábor ve Slovenském krasu, (Zugó a Krásnohorská), článek a ještě - Speleopotápačský prieskum Kečovskej vyvieračky I. – júl 2015, OS Jána Majku, článek. Jaskyne a jaskyniari 4. časť, převážně audio.

Jeskyně ve Světě: Timavo System Exploration 2015, expediční webové stránky s novinkama. Esplorazione Alburni 2015, video. Dudley Caving Club: A Giant Adventure In Derbyshire, článek a dobrý fotky. Risultati e sinergie dal campo nei Piani Eterni (Dolomiti Bellunesi), článek. Lipská jeskyně je zpřístupněna turistům, Monte Negro. Z stejné země je i Objav v Čiernej Hore (jaskyňa Prti) Rožňavských jeskyňářů a Ledena Pečina v Maďarském pojetí. Chorvátsko 2015, speleoexpedice skupiny Aragonit v galerii. PETER GEDEI: Hlajenje v Markovem spodmolu, článek a fotogalerie. Marijino brezno po potoku, článek a galerija. Završena ovoljetna speleološka ekspedicija na sjevernom Velebitu, nadnárodní výzkumná expedice ve Velebitu s přiměřenými objevy.

Příroda, lidé, Země: Cesta za "Karpatským snem", cestopis o přechodu od Tater až po Balkán. То хорошо, то вдруг отлично! - Плато Путорана - затерянный мир Сибири, Centrální Sibiř, velkolepá série fotek krajiny a příroních útvarů, 2x video. Frozen South: 24 Hour Sunlight - Antarctica: A Year On Ice, video z Antarktídy na fB. Escaping from War-Torn Syria to Western Europe, vůbec tu není dobře. Метеорный поток Персеиды или великолепный звездопад, Perseidy, meteorické roje v galerii. Přijďte objevit naprosto novou oblast v horách severní Albánie, cestopis. PadisFest 21-23 august 2015. Sustinem promovarea turismului responsabil, workšop na Bihoru (na snímku je ve skutečnosti Canton Ponor). Rowdy Bus Goes North - Alaska Road Trip, on road husťoučké jak prase, video.

Bats, animals: Netopýří noc na dolu Jeroným, pozvánka na akci. Netopýři berou plzeňské byty útokem, článek. Evropská noc pro netopýry v Přerově, noc pro netopýry v Kuksu, ve Skalici (vitriolu) u České Lípy, Netopýří noc Na Chlumu. Ahool - obří netopýr, blog, foto.

Doly, těžba, montanistika: Macedonia 2015 - Millstone underground factory in Lesnovo, fotogalerie. Důl Velká Chuchle 2015, fotogalerie. Hory krušné a štola Johannes, všechny galerie na Rajčátku. Sisyfové sirných polí, bezva příspěvek a fotky na fB. Chlad táhne lidi do podzemí. Doly mají skoro dvakrát více návštěvníků, článek. Levoča má v podzemí ukryté tajomstvo, článek a foto. 500 metrů do nitra hory, v horku to je příjemný výlet, článek. Záchrana unikátního dolu Jeroným může pokračovat, článek. There Is An Underground Amusement Park In Transylvania, lunapark v bývalých solných dolech v Turdě (Rumunsko).

Podzemí, industriál:  Pařížské katakomby - Říše smrt i (kostnice), článek a galerie. Tajemné ruiny v krušnohorských lesích skrývají cín i příběhy válečných zajatců, industriální úpravna rud, článek a galerie. Urban GhostsThe Chilling Human Remains of Peru's Ancient Chauchilla Cemetery, otevřené hrobky v Peru a na Haiti: Encountering Haitian Vodou: The Grand Cimetière of Port-au-Prince. From Serbia With Love: Belgrade’s Abandoned Sugar Factory, těžký induš.

Technika, sport, lezení, svícení, rescue, diving: Seminár inštruktorov jaskynnej záchrany, 2015, galerie na fB a ještě zpráva z Rožňavy. Speleologo imprigionato nella grotta, la liberazione e gli applausi, video z ostré záchranky. Vlasta - Můj kluk leze, lehce houmorně (moje holka leze) pojatý příspěvek o lezení v 70-90. letech vč. fotek. Peggy Marvanová: Ujela jsem 4 418 kilometrů na měkkých gumách - Na kole v horách i po silnici, rozhovor o bestiálním cyklozávodu Grand Divide. Todo lo que necesitas saber de las cuerdas de escalada, Něco o lanech, výroba, nosnost, značení, článek. Videoáznamy Techmeeting 2015, technické potápění.

Fotografování, galerie: Fotograf Topi Pigula radí jak si z cest přivést lepší fotky. Photos of the Week: 8/8-8/14, fotogalerie.

Odborné příspěvky, archeo, geo, paleo, eko: Američané brání zásoby vody v Kalifornii malými černými balónky, černé kuličky ze kterých si Rusové dělají kozy. Velké teplo a málo vody. Blíží se soumrak krápníků, neodborný poplašný článek, ňákej nastupující hiát. U Hradce odkryli dva tisíce let starou germánskou huť, článek a foto. Индустриально развитая цивилизация существует..., průmyslová civilizace na Zemi po tisíce let, kreativní článek, fotky dobrý. Vědci objevili jeskyni pod mayskou pyramidou. Při obřadech se do propasti zřejmě házely oběti, článek. Mrtvé moře požírá své okolí. V kráterech mizí silnice i celé domy, článek a foto. Na staveništi bytovek v Olomouci našli kousek mamuta, článek. Nová verze aplikace pro Fotoarchuv ČGS spuštěna, info a odkaz. Kam zmizela voda? Co dělat proti vysychání Česka? Možná s ní lépe hospodařit.

Historie, dokumentace, weby: VÝROČÍ: 13. 8. 1878 byla ve Virginii objevena jeskyně Luray, vzpomínka.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, aktivity: Vyšly už 33. SPELEOSTŘÍPKY na webu Správy jeskyní České republiky. Pozvánka na Mezinárodní speleologický kongres do Austrálie. 2017...pochopitelně. Výstavy Praha 2015, Libor Balák - archeologie.

Rozhovory, portréty, vzpomínky: Mičurinský veleúkol - velký rozhovor s Vojenem Ložkem, přírodovědec, geolog a jeskyňář. Co si myslí cestovatel Miroslav Zikmund, rozhovor o cestování a imigrantech. V plastovém Kontiki přes Středozemní moře, rozhovor s Albertem Fikáčkem, cestovatelem, dobrodruhem a námořníkem.

H.o.u.m.r...: Pijte alkohol, je to zdravé. Jak jsme zatím uspěli, pokus o zpochybnění římských zásad.

...poračování zase za týden...