Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

269. SPELEOBULVÁR (srpen/2015)

06.08.2015 07:32

Narychlo je tiu zopár informací. V Moravském krasu je nakročeno k objevu i na Kamenném ponoru. Chystá se nový "útok" na Hranickou propast, určitě budu dál sledovat. Podvodní chrlič bahna v Jezerní jeskyni (Tisovec) na videu. Tomík z Plániv pustil do prostoru velmi zdařilou akci týmu Kačna jama ve Slovinsku vč. mocné fotogalerie. Ostatní příspěvky uvádět nebudu, srpnová bulvár je poněkud skromnější. Snad příště...269. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Bádání na Kamenném ponoru s krátkým vyzdobeným objevem a hydropokusem. Stará Amatérská jeskyně, nové fotky ve Wikimedii. Okrouhlík - povrchovka, úpravy kolem závrtu. 3D léto v Domě přírody Moravského krasu, pozvánky na různé akce. Jsem v Moravském krasu, video.

Jeskyně v Česku: Výzkum Hranické propasti má odhalit její hloubku a složení vody. Ponor do Hranické propasti může trvat i přes 10 hodin, článek. Mapování jeskyně Naděje, článek a foto.

Slovensko: Strážovské vrchy: Zelená Modrá, vč návštěvy Pružínské Dúpne jeskyně. Ladzianska jaskyňa, alebo výlet na Muráň, článek a foto. Tajomstvo strašidelnej jaskyne pri Tisovci odhalené: Potápači zistili, odkiaľ vychádzajú záhadné zvuky! Nová Krasanice (2016m.n.m) - Červené vrchy, galerie.

Jeskyně Svět: 17 самых красивых и необычных пещер Пермского края, sedmnáct nejhezčích lokalit Permského kraje. Young Bulgarian Caving Society and its big ideas, jeskyně v Bulharsku. Q is for Quorin Kuila, pěkná dokumentace blbodíry. Letní expedice Slovinsko 2015 - Fiasko strike, o rozsáhlé pracovní a úspěšné akci sdružení Kačna jama. Cave Photography by Peter Gedei - Cooling off in the cave Markov spodmol. článek a fotogalerie. Neptunova jeskyně na Sardínii, galerie a článek. Inferno di Ghiaccio Lo Lc 1904 primo pozzo di 75m, video k ochlazení v parném létě. CAMPO: “InConca 2015” 1-23 – Conca delle Carsene massiccio del Marguareis, článek a expediční foto.

Příroda, lidé, Země: Arménie - země hor a křesťanských chrámů, cestopis. Kuthiny Baty: The Pumice Stone Valley, badlands, článek a galerie. Todra George of Marocco, jiříkův kaňon v galerii. Nepal, Three Months After the Earthquakes, článek a galerie. Ciudad Perdida: tajuplné město ukryté v kolumbijské džungli, článek, cestopis a foto. Prodloužený víkend v Rumunsku, lehce dekadentní článek proložený ještě stjúpidnějším videem.

Bats, animals: Half Animal, Half Plant: The Solar-Powered Sea Slugs, galerie vodního rostlinozvířete. Put your aversions aside – bats need our help, článek. Mezinárodní noc pro netopýry v jeskyni Na Špičáku, pdf. pozvánka. Mezinárodní noc pro netopýry v Benešově, pozvánka. Netopýrů bude letos víc, než loni, článek.

Doly, těžba, montanistika: Stoosmdesáté výročí založení dolu Anselm v Ostravě, článek a foto. Nová těžba uhlí? Možná za dva roky, článek. Co by Jiří X. Doležal říkal na sklonku mladší doby kamenné? Pazourek musíme mít. Kabinet důlního osvětlování a měřičství, webové stránky, expozice, prodej. V bočním svahu lomu ČSA vznikl propojením chodeb důl, článek. Cerro Rico: Risking My Life In The Silver Mine Of Potosi, Bolivia, stříbrné doly v Bolívii očima zážitkového turisty, článek a foto. Underground mine tunnel mining, galerie.

Podzemí a industriál: Kam jít do málo známého podzemí v Rusku, galerie. Staré chodby od Kamila Pokorného na stejnojmenném webu. Fragment staré chodby mají i ve Zlíně. Podzemí na hranici Libně a Proseka se otevře za dva roky, článek. Záchrana unikátního dolu Jeroným může pokračovat, článek.

Sport, technika, svícení, lezení: ActSafe Power Ascenders - ActSafe ACC II Battery Power Winch - ActSafe PME Petrol Power Winch - ActSafe Sweden, vrátky osobní elektrické a další. Speleoškola Badizer 2015. 15 nudos para trabajos verticales - Granvertical, něco o uzlech, uzlování a nosnosti. Půlmaraton Moravským krasem, pozvánka na akci.

Fotografování, galerie: 2015 Traveler Photo Contest, galerie v NG a tamtéž Best Travel 365, nejúspěšnější foto. Photos of the Week: 7/25-7/31, fotogalerie. Moje magické místo v minutě, fotosoutěž MŽP.

Odborné příspěvky, archeo. paleo, geo, ekologie: Jeskyně, které skrývají poselství z minulosti, článek a video. Nálezová zpráva z jeskyně Dagmar - ulity, článek v jeskyňáři. Nová verze pro Fotoarchiv ČGS spuštěna, info a odkaz. Zelená pokutám v zemi ekoteroristů a nudících se penzistech. Two new landslide videos - including a lucky escape for a herder in Yemen, docela dobrej skalní odtrh ve videu a taky The Fukaminato River landslide in Japan, videa.

Historie, dokumentace, publikace:  Slovenski kras in jame v preteklos ti, Inštitut za raziskovanje krasa v ydal publikace o krasu ve Slovinsku i všeobecně. BookLibray SSS, nové příspěvky ve Slovenské knižnici, například časopis Aragonit digitálně. Kniha Jaskyne svetového dedičstva na Slovensku, s vtipem pojatá recenze knihy.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, koncerty: Live Recording Session, Býčí skála, 2. 8. 15 - muzikus.cz, koncert na Býčí skále. Vyšly už 31. SPELEOSTŘÍPKY na webu Správy jeskyní ČR s dalšími odkazy. Setkání jeskyňářů 2015 - v Českém krasu, pozvánka.

Portréty, osobnosti, rozhovory: Za spoustu problémů může přebujelý sociální stát, rozhovor s egyptologem Miroslavem Bártou. Věčný růst skončil, televizní rozhovor s Petrem Robejškem, politologem je hodně dobrý. Stejně tak portrét Milana Mejly Hlavsy a undergroundu. Na co doplatí naše civilizace? Rozhovor s Miroslavem Zikmundem, legendárním cestovatelem. Švédský dobrodruh Sven Hedin, poslední objevitel. Dokumenty z Tibetu, knihy, úžasné čtení.

H.o.u.m.r....: Ezopiče, ezopandemie, ezobohyně a mraky hustých komentářů.

....pokračování zase za týden...

Diskusní téma: 269. SPELEOBULVÁR (srpen/2015)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.