Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

268. SPELEOBULVÁR (červenec/2015)

29.07.2015 21:07

Prázdniny se překlání do druhé poloviny, speleobulvár zůstává. Z Moravského krasu je pěkná dokumentace Kamenného ponoru, hustá byla i pařba na ponoru Novodvorském. Nicméně se tam pořád zpřístupňují poslední objevy. Jeskyňáři Dagmary, Moravského krasu působili v Tisovci. Zpráva o akci vyšla něskoro, ale zato výborné kvality. Při dokumentaci se hodně využívá dronů, v bulváru najdete několik odkazů, ale i videa. Například Brestovská, Krásnohorská. Do sekce příroda pozvolna vplouvá i naše česká krajina. Nemyslím, že je to špatně. Přibývá vybydlených míst. Ty které neklekly znárodněním, dodělala privatizace, i těm patří místo v industriálu. Ke konci je potom hodně akčních pozvánek vhodných na druhou polovinu léta. Kupříkladu akce v Rumunské Varasoaie. V oblasti s extrémně přísnou ochranou přírody a VIP vstupy to přijde jako zjevení. A také rozhovory. První selfe-rozhovor (který může být i vycucaný z prstu) přinesla přední česká klofačka hroty. Jsou lidé, kteří nikdy nepřinesou nic, tudíž je ani v bulváru nelinknu....268. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Dnešní jeskyně Suchožlebská Zazděná, fotogalerie na fB. Uf! Doplazil jsem se na dno nejhlubší propasti (Rudické propadání), článek a video. Okrouhlík - Jezírková chodba, bádání s náhledem do objevů. Kamenný ponor, údržba a částečně zaplavená čelba, pěkný fotky (na konci stránky). Pařba na Ponoru vč. bádací akce na ZUBu, článek a foto.

Jeskyně v Česku: Mapování Čtyřicítky, Týnčanský kras v galerii. Co nového v půlce července, aneb kam na dovolenou? Report z Českého krasu. Javoříčské jeskyně hlásí rekordní návštěvy, i díky novému vstupu, článek i Javoříčské jeskyně - království krápníkové výzdoby. Vápenec bez krápníků vůbec nemusí být nudný, dokazuje jeskyně Na Turoldu, článek. Jeskyně, podzemí pevností, sklepení měst, tam všude se příjemně ochladíte. Je v Česku nejhlubší zatopená jeskyně na světě? Droní video, článek. Plutonův chrám v Poseidonu, pseudokrasové foto.

Slovensko: Brestovska Jaskyna - nova chodba objavena 9.7.2015, tekuté video. Krásnohorska jaskyna, notně dramatické video a ještě - Takto čaruje príroda: Krásnohorská jaskyňa vás môže aj uväzniť. Javorová má nový vchod, článek (Javorová priepasť) a fotogalerie. Za Jánošíkovým pokladem (Jánošíkove diery) 1. díl. Generace 21 – Zchlaďte se v půvabných jeskyních v Demänovské dolině, články, informace. Objav v Malužinej, článek a galerie. Veľká skala, galerie. Turistika v roku 2014, článek. Tisovec: objev nové jeskyně v Hlbokém jarku (11.-14.6.2015), zpráva z nadnárodní akce proložená fotkama, galerie a další odkazy.

Jeskyně ve světě: Letní expedice Kačna jama 2015 v galerii Štěpán. Abyss of Malaterre 394ft, video. Watch: Cave Divers Explore Pandora Cave, diving video. Peștera Vântului, cea mai mare din țară, va putea fi vizitată de turiști, článek a foto, jeskyně se bude zpřístupňovat veřejnosti. Viděli jsme kiwiho a svítící červy, blog z cest po Novém Zélandu. haritonoff: Нижний мир Джона Спайса, zdařilá kompilace nejúspěšnějších speleofotografií, převážně Vietnam, Čína a tropické krasy a ještě v omezeném rozsahu + John Spies - rozhovor s autorem. Dudley Caving Club: Cwm Dwr II - The Wrong Dig, článek a galerie. Ice Titans . Maptia, profi dokument Petere Gedeie z Rakouska.

Příroda, lidé, Země: Pulčiny: největší skalní labyrint na Moravě, článek a foto. Caral: Kolébka peruánských dějin, článek a foto. The Fortified Towns of M'Zab Valley, foto z droní perspektívy je špičkové. Navarre the Land of Light - timelapse, video a podobné - Edge of Stability. I Crossed Kyrgyzstan With 2 Horses In 6 Weeks, stepní výlet koňmo. Tribetraits: honba za portréty skrz osm asijských zemí, cestopis, foto, portréty, další odkazy. Z Jeziora Pilchowickiego na Dziki Wąwóz, krajina polských Sudet a pseudokras. Bílé kameny - Lužické hory, někdy taky Sloní hřbety. Ve středních Čechách přibudou další chráněná území. Lena's stone forest, Yakutsk, in Russia, pekné skalky jak škrapy.

Bats, animals: Blíží se Mezinárodní noc pro netopýry, článek, foto a pozvánka. Blekoťák Auritus (Netopýr ušatý), pěkný kvízek pro děti.

Doly, težba, montanistika: Самая глубокая шахта в России, galerie z činného dolu, vč. dopravní lanovky v úpadnici atd., zajímavá galerie. Důl Kovárna, Krkonoše, článek, foto a další odkazy.

Podzemí a industriál: 25 Abandoned Yugoslavia Monuments that look like they’re from the Future, husťácké betónové monstrózní úlety. 100 let Březovského přivaděče, pěkný dokument i z podzemí vodovodu.  Dukelských hrdinů 28, dům z roku 1882 , velmi hustý, český induš. НПО "Арсенид", průmyslový induš. Brdské podzemí, bunkry, článek a foto. Zatopený kryt civilní obrany ve Zlíně, článek a foto. Radnice devítky zpřístupní štoly pod Prosekem, článek. Zámek Náměšť nad Oslavou a jeho podzemí, info a galerie. V divočině:: Dark Vision, galerie postsovětského kasína. Tunel Pokratického potoka, indušové podzemí v galerii. Jánské (znárodněné) koupele, článek a foto.

Sport, technika, rescue, lezení: 32. Mezinárodní horolezecký filmový festival, pozvánka. Marek Holeček: Expedice Wild Challenge, článek, zápisník 2. díl. a související Divoké balení na divokou výpravu. Standa Mayer: Red bull X-Alps, rozhovor o těžkém horském závodu. Záchranáří na Koněpruských jeskyních, pozvánka na akci s nimi. Desatero dobrého spacáku, aneb proč spacák nehřeje?.

Fotogalerie, foto: Photos of the Week: 7/18-7/24, galerie. Images of the Ocean Blue: Photographs From NOAA, převážně vodní potvůrky v galerii. Viewing Earth From Above, galerie Alana Taylora. 12 pohledů do intimních míst Matky přírody, pouze pro čtenáře s dávkou fantazie.

Odborné příspěvky, archeologie, paleo, geologie: 125-million-year-old 'baby' found inside fossil, článek. Chystané analýzy lidských kostí z Mladečských jeskyní, článek. Fulgurite: What Happens When Lightning Strikes Sand, článek a foto. Chamoli: a large and spectacular failure caught on video, šlinda v Pákistánu. Výzkum bezobratlých živočiců v Amatérské jeskyni, zpráva.

Historie, dokumentace, publikace:

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, výstavy: Slovenski kras in jame v preteklosti, seminář o historii krasu a jeskyní, pozvánka. Kosení podmáčených luk u Holštejna v Moravském krasu, pozvánka na akci na Fb. Speleokonfrontacje 2015 (obdoba Speleofóra v Pl), pozvánka a stránka na fB. Pozvánka na Pádiš - peštera Varasoaia a mezinárodní bádací akce. Informační stánek v Moravském krasu, pozvánka na akci. Na webu Správy jeskyní ČR vyšly už 30. SPELEOSTŘÍPKY, je tam hodně informací, pozvánek na akce a odkazy na videa z jeskyní. Marek Audy, pozvánky na 3D speleoprojekce v Blansku.

Osobnosti, vzpomínky, rozhovory: Slavomír Veselý - 70 let, pěkný medailonek k životnímu jubileu jeskyňáře. Geológ Ľudovít Gaál: Vo francúzskych jaskyniach bežne dozrievajú syry, rozhovor s pracovníkem Správy Slovenských jaskýň. Jan Saudek: Až budu odcházet, chtěl bych říct, bylo to krásný, rozhovor s fotografem. Veronika Dubcová: Archeológ musí byť dobrodruh, specialistka minojské kultury, rozhovor. Lucka Hrozová, selfe-rozhovor s mistryní drytollingu, video. Marek Rieder, rozhovor s hydrologem o suchu v Česku (ty bazény mě fakt štvou). Petr Jahoda (Bobeš): Přírodní národy pohltí globální svět, rozhovor s cestovatelem a fotografem. Eva Kučerová: Na krápníky šahají všichni, rozhovor s průvodkyní z Punkevních jeskyní.

H.o.u.m.r....: Milda s puškou v ruce, jen bacha na virózu, s prostřelenou nohou se blbě utíká do krytu. Zákazy a lži o filmech, které rozkládají mozek. Češi jsou nejdekadentnější národ světa, zde tabulka dekadence.  Absurdita rok u, aneb ničení m alých podnikatelů.

...pokračování za tyden...

Diskusní téma: 268. SPELEOBULVÁR (červenec/2015)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.