Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

267. SPELEOBULVÁR (červenec/2015)

21.07.2015 15:31

 Je tu opět prázdninový bulvár. Najdete v něm více zajímavostí, například trojnásobné audio o Drátenické jeskyni. Vícenásobná dokumentace exkurze do Slovinské Kačné jamy a okolí. Sešlo se více autorů, myslím si, že je to lepší, než když se z akce nepublikuje vůbec nic. Rumuni oficiálně zvou na jeskyňářský tábor u nejhlubší jeskyně Varasoaia, vzhledem k tomu, že vše na Pádiši je zamčené, zakázané, jen VIP vstup, je to zajímavá nabídka. Množství médií si v okurkové sezóně všimlo malé přepouštěcí pidielektrárničky za velké peníze hluboko dole v dole. Velké množství příspěvků je odborných a jsou na dobré úrovni, čtivé, zajímavé. poslední příspěvek-video je o začínající malé jeskyňářce a jejím nekonvenčním způsobu videodokumentace.....267. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Skupina Moravský kras a celotýdenní bádací akce v lokalitách Matalova Vymodlená a Dagmar. Okrouhlík - jezírková chodba, bádací akce. Bádací akce Moravského Speleologického klubu na Jedničce, galerie. Kerberos a bádací akce na Kamenném ponoru.  Dům přírody Moravského krasu má vlastní fB port. Nepřístupné jeskyně, aneb proč se jeskyňáři při bádání převlékají do pyžama? 3x audio z Drátenické jeskyně Rozhovor s Kubešem, Cihlářem a Fárlíkem. Pod zemí, po čtyřech ve vodě. Světluška a Olda sympaťák a přišlo...to pravé peklo, Ostrovská propast.

jeskyně v Česku: Speleologický den 2015 - Hanychovská jeskyně (Liberecko), článek. Speleologové lidem otevřeli nepřístupnou jeskyni v Hanychově. Augustová jeskyně v Českém krasu, galerie. Sesuv v hlubině usnadní průzkum Hranické propasti, článek a video. Potápěči čistili Hranickou propast. Chystají další sondu do hlubiny, článek. Velkolepé prostory Javoříčských jeskyní možná skrývají naději na další zajímavé objevy, článek, audio a foto. Strašínská jeskyně je letos zpřístupněna v červenci a srpnu.

Slovensko: Z gauča do prírody - Jaskyňa Mŕtvych Netopierov, video z TV Hronka. Na Slovensku prodávají nejkrásnější místo Slovnského ráje. Kupec je znám. Malá akcia v Hlinenej stene, fotogalerie. Objav v Malužinej, článek. 56. Jaskyniarsky týždeň Malá Fatra - Varín, pozvánka na akci.

Jeskyně ve světě: Okupata Cave (Nový Zealand), galerie na fB. Caving to Really Bad Music, video (pěknej ponor). Výzkumná týdenní akce speleotýmu Kačna jama (Slovinsko): Divaška jama (Climber), Kačna jama (Climber), Kačna jama a okolí (francimus), Štěpán na fB, Tonda Hlavižňa na fB - vše galerie. Крым . Пещера источник Васильки - открыта новая подземная гидросистема o objevu nového gidrosystému. Spéléo Exploration Grottes des Canalettes, video. Record du monde de plongée dans les Corbières - 15/07/2015, podvodní rekordy trhají i ve Francii. Grotta Gigante: The World's Largest Tourist Cave, trochu větší jeskyně. Ekspedita e 40-të speleologjike bullgare në Shqipëri, expedice bulharů v Albánii. Turist în inima Focului Viu, al treilea gheţar subteran ca mărime din ţară, Rumunsko a tamtéž - Varasoaia Open Days - Aug 15 - Aug 22 - 2015, pozvánka na speleologický tábor do nejhlubší Rumunské jeskyně. Dudley Caving Club: The Extraordinary League of Gentlemen Cavers, blog a pěkný fotky. Camp Spéléo vercors SGCAF, video. Rumunsko 2015, speleologická akce do zpřístupněných jeskyní. Jama Baredine - Istria, fotogalerie.

Příroda, lidé, Země: 'Chicken Church' built in the Indonesian jungle by man with 'a vision from God', betónové kuře v džungli. Интересные и СТРАШНЫЕ Грязевые люди Асаро, kmen Asaro, Bahenní muži z Papuyi. A Short Walk in the Other Afghanistan, The Wakhan Corridor, článek a foto. Kyrgyzský hřeben - nejen Ala Arča, cestopis, foto.

Bats, animals: Jeskyně Na Špičáku, pozvánka na mezinárodní noc pro netopýry. Netopýři na půdě: Jak se rodí netopýřata? A jak jim můžeme pomoci? Tlustý netopýr a ohrožení letouni, článek. O netopýřích toaletách, navigaci pavouků, kreativně při evoluci oka, audia ČR. Povodí Moravy nainstaluje budky pro netopýry. Grafenové mikrofoy umožňují komunikaci na netopýřích frekvencích. Vycházka za rorýsy a netopýry, pozvánka do Zlína. Mezinárodní noci pro netopýry 2015, lehce rozmazaný seznam na fB.

Doly, těžba, montanistika: Jejich milosti při návštěvě podzemních prostor, galerie a článek - Jak jsme fotili Podzemní Čechy. Česko má novou elektrárnu (přečerpávací), Šest set metrů pod zemí v bývalém dolu, celkem malá hračíčka jejíž zisk asi vyšumí na údržbě přístupové šachty. Důl Hřebeč, blog s rozsáhlou časosběrnou galerií.

Podzemí, industriál, grotty: This is how 'El Chapo' escapes from the prison, únikový tunelul zloducha, za zmínku stojí kramářská mexická mjuzika, těžní hunt s autopohonem motorky a výdřeva 10x10, video. Vydejte se do podzemí v Týně, chodby jsou tu velmi atypické, úzké a nízké, článek a audio. Rozsáhlý komplex Brněnského podzemí, článek a mapa. Zrušená podzemní čerpací stanice ve Zlíně, foto. Osowka podzemní město v galerii a ještě Dělostřelecká tvrz Dobrošov.

Sport, technika, rescue, diving:  One dead, five more hurt in summer ice cave collapse, smrtelný úraz ve sněhové jeskyni. Velká záchranná akce v tureckých horách (Kačkarská skorotragédie s prvky frašky), poučné čtení, 2. díly. Novedades Petzl 2016 - Nuevo TIBLOC, nová nouzová lezecká pomůcka, nové modely přileb 2016 atd. Redaktorka deníku si vyzkouišela lezení po ferratách v Moravském krasu, článek.

Fotografování, galerie: The Best Drone Photography of 2015, nejlepší droní fotografie, galerie. Photos of the Week: 7/11-7/17, galerie. Finalisté soutěže Prix Pictet 2015, galerie. Iurie Belegurschi photography, pekná galerie na fB.

Odborné příspěvky, geologie, archeologie, paleontologie: Archeológovia v Dánsku vyhrabali 2000 záhadných zlatých špirál, článek. Cesty archeologie - 12 unikátů z posledních let aneb Vybíráme to nejlepší z výzkumů ÚAPPSČ, článek 1. část. The 3-Billion-Year-Old Klerksdorp Spheres of Ottosdal, koblížky z Utahu a také Utah’s ‘Grand Staircase’ Leads Back in Time to Dinosaur Shangri-La, členky chrbtice jak krabice vod bot. As globe warms, melting glaciers revealing more than bare earth, glacierní archeologie, nový trend dík globálnímu oteplování. Доисторические цивилизации: загадочные места, pravěké civilizace. Věstonická venuše je příkladem nejranějšího umění v Evropě, článek a foto. 2800 let staré pozůstatky osídlení našli archeologové u Hradce Králové, kde se staví dálnice, článek a foto. Ukončena terénní část archeologického výzkumu D11, článek. Kdy nastal poslední den Pompejí? podzemní vodovody a teorie zániku v třídílném pokračování. Civilizace: Pokolení bezejmenné, mohyly, pohřebiště, audio. Urban Ghosts10 Travel Destinations from the World of Dinosaurs & Extinct Prehistoric Creatures, článek a foto.

Dokumentace, publikace, historie: Podzemní Čechy - nově vyšlá publikace vč. podrobností a objednávky.

Dění ve speleospolečnosti, pozvánky, koncerty, akce: Kateřinská jeskyně, pozvánka na koncert (fB) a na webu SJ ČR. Setkání jeskyňářů v Českém krasu 2015, vlastní webnodové stránky akce. Správa jeskyní ČR a 29. SPELEOSTŘÍPKY co právě vyšly.

Portréty, osobnosti, vzpomínky, Rozhovory: Hrdinovia, ktorí zahynuli pri páde záchranárskeho vrtuľníka, článek o nehodě a vzpomínka.

H.o.u.m.r....: Nesnesitelná těžkost poledního meníčka (prigl). Extrémní propaganda, aneb čím krmí v Sajůzu. Krápníková jeskyně, video.

...pokračování za týden...

Diskusní téma: 267. SPELEOBULVÁR (červenec/2015)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.