Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

265. SPELEOBULVÁR (červenec/2015)

01.07.2015 10:10

Blíží se okurková sezóna. Odjíždí se na expedice, na hory a za moře. S opravdovými zážitky se potkáme spíš po prázdninách. Jak vypadají plody tohoto marmeládového období? Sádrovcové jeskyně na Ukrajině v galerii, bohužel na FB. Za zmínku stojí drsný život korálů, tajemná vojenská stavba na Krymu i podvodní výzkumy hlubinných dolů. Seznamíte se s novinkami státního útvaru Liberland. V technice jsou zajímavá videa (záchrana z kaňonu) i skvělé sportovní výkony. A na závěr rozhovory. Když je rozhovor zajímavý, trefný, k věci anebo příliš nestandardní, umístím ho. Vůbec nemusí být z oblasti speleologie. K dispozici je odvrácená tvář jindy mírumilovného Vaška Cílka i zmanipulovaný názor Cyrdy Höschla. Nezbývá si dát se stále půvabnou Jitkou Šuranskou flašu slivovice a pořádný houslový nářez lidové písně...265. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: ZUB - Spojení severu s jihem, aneb záhada klacku rozřešena, další postupy na plošině Skalka. Jeden víkend, šest jeskyní - článek o speleoaktivitách členů skupiny Dagmar. 29.6.2015 Šachta Břoušek, zpráva o akci. Vodní cesta Rudického propadání (Speleo Canyoning), galerie na FB. Propast Macocha a okolí. Zprávy z Moravského krasu, společná strážní služba strážců přírody a policie ČR v krasu, info.

Jeskyně v česku: Javoříčské jeskyně už mají nový vstup, Otevře se začátkem prázdnin. Akce na Dvoustovce, postřehy z nové lokality na Liberecku.

Slovensko: Ľudmila - testovanie SONNY DSC RX100M3, fotogalerie. 56. JT - Malá Fatra informačný obežník + registračný formulár. Silická planina, oficiální stránky (Slovenský kras). Ľadová priepasť v Červenych vrchoch, galerie. S deťmi do jaskyne 2015, článek.

Jeskyně ve světě: Nehybná hladina švédského jezera střeží podvodní klenot, článek a video. Cave Ex, video z jeskyň v údolí Hudson. Glowworms Transform a New Zealand Cave into an Enchanting Starry Sky, svítící jeskyně na Zealandu. Lepenica Cave Rakitovo, Bulharsko - video. Castleguard Cave, článek a video. Молдаване во Млынках, Moldavané v Mlynkách, rozměrná sádrovcová jeskyně, mraky fotek na FB. Skocjan Caves, galerie.

Bats, animals: Time-Lapse: Bizarre, Beautiful Ocean Creatures, bizardní podmořské video na NG. Nevidomý člověk pomohl vysvětlit , jak netopýři vnímají prostor, článek, audio o rasizmu v mozku a podobné video v NG - Mozek v akci. Objevena obří begayushchaya netopýr, článek a foto. Banana-preserving bacterium shows promise against bat-killing fungus, článek.

Příroda, lidé, Země: Liberland.org - novinky. Zpráva o stavu Liberlandu 6/2015. Australian Coast Photography, hustý mořský útesy. Stunning National Parks in the Western U.S. You Have to Visit At Least Once, americké národní parky v galerii a pro srovnání na Novém Zélandu. Putováné po Skandinávii, pěkný blog vč. občas jeskyně. Norský podzim, to je koncert zářivých barev, galerie. Hory Bükk, krasové území v Maďarsku, galerie.

Podzemí, industriál: Záhadný jeskynní komplex Longyou, jedná se o rozlehlé podzemní lochy, článek. Заброшенные места: жизнь после людей, hodně mystické fotky opuštěných technických staveb. Vysočina láká k nejhlubší přehradě i na tunely pod městem. Man Noticed This Abandoned Hangar. What's Inside Caught Him By Surprise, induš. Ruiny romantického vodojemu a ještě na Kafélance Velitelské stanoviště štábu CO v České Třebové. Budoucí ruiny Jánské Koupele. Průzkum odvodňovacího potrubí E06 v Černovicích v sjupr výbavě. Kryt u maloměřické cementárny. Určitě za prohlídku stojí - Inside Objekt 221: An Abandoned Soviet Stronghold in the Crimea, zřejmě bývalé doly přeměněné na vojenský objekt.

Doly, těžba, montanistika: Uživatel Carbis Bay Crew, potápění i lezení v historickém dole, video na FB. Zlatorudný ementál. Zlaté Hory otevřely štolu prošpikovanou chodbami, článek. Лагерь Бутугычаг, trosky gulagu a uranového dolu, vč. úpravny v galerii. Шахты Буланаша, podobný příspěvek s galerií. Las Médulas: Místo, kde Římané vytěžili tisíc tun zlata, článek. Vláčkem do podzemí na Březových Horách, hornický skanzen. Naučná stezka Jáchymovské peklo je opět otevřena, článek. Prieskum potencionálnej potápačskej lokality v železnorudnej bani, článek a foto.

Sport, technika, svícení, horylezení: Kam se posunulo potápění za 30 let, článek, technika, foto a další, pěkné zamyšlení. Ropes That Rescue, záchranka z kaňonu Gorge v Albertě, zajímavé je použití ručního aku-navijáku, video na FB. Incident 46/2015 – Jun. 27th Sat. 12.57 Whitescar, North Yorkshire, rescue. Te Recuerdo, české prvoprůstupy v Pákistánu. Extrémní závod Red Bull X-Alps poprvé s českým zastoupením. Návrat k přírodě, dobré zamyšlení o outdoorovém oblékání a výstroji. Best Laid Plans, něco o vysokohorském bikování. Svítící novinka firmy Klarus. Putování do středu země. Otřesné sjezdy planety.

Fotografování, galerie: Zdeněk Šerebl: Podzemí Moravského krasu ve fotografii, video z vernisáže výstavy. Petition · European Parliament: Save the Freedom of Photography!, petice do Bruselu ke svobodě fotografování, je možno klidně podepsat. Photos of the Week: 6/20-6/26, galerie. Winners of Weather Photos of the Year, pekné fotky na hranici kýče.

Odporné příspěvky, geo, archeo, paleo, eko a šlindy: Lidé šlapali po ostatcích. Archeologové pod náměstím objevili hřbitov. Po kůrovci (20 let poté), zajímavý článek i fotky. Výzkum podzemí opavského kostela skončil, archeologové našli hrobky, článek. Komorní hůrka - nejmladší česká sopka, článek. Daning River landslide: a video that is purported to show the failure event, šlinda s vyšplouchnutím jezera. Travels in Geology: Hiking the Catskill Mountain Front, po stopách geologických zrcadel. British Museum - African rock art image project, pěkný projekt tuším.

Historie, dokumentace, publikace: Krásy Slovenska 5-6/2015, v pdf. Historie Klubu českých turistů, členové KČT jsou předchůdci horolezení i jeskyňaření v Moravském krasu, jen tak pro zajímavost.

Dění ve speleospolečnosti, pozvánky, akce, expedice: Vyšly už 26. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi, videi a akcemi v jeskyních. Pozvánka na expedici do Kosova. S Meteorem do jeskyní, vyhrajte exkurzi do největší nepřístupné jeskyně, vyhrajte si exkurzi do Amatérky... Do jeskyně Balcarka za muzikou a podobné akce. Setkání jeskyňářů v Českém krasu 2015 má vlastní FB stránku.

Vzpomínky, rozhovory, osobnosti: Hugo Havel odešel, vzpomínkový článek od M. Golce na BS. Zemřel kreslíř Kája Saudek, co údajně spolupracoval s poloilegálním speleologickým časopisem, článek z Respektu je lepší. Rozhovor s Matějem Boháčem o jeho cestách za 3D fotografiemi. Jitka Šuranská: Umím pořád hrát za litr slivovice, krásná bytost i rozhovor.

H.o.u.m.r.: Tajní okultisté přečetli myšlenky Albrightové. Oblíbený a mirumylovny Václav Cílek o ymigraci. Stejně tak dozajista zmanypulovany Cyril Höschl, špicový rozhovor... 180 tun šunky v Babišstánu.

...pokračování za 14 dní bude...

Diskusní téma: 265. SPELEOBULVÁR (červenec/2015)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.