Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

264. SPELEOBULVÁR (červen/2015)

24.06.2015 15:42

Předprázdninový bulvár je naplněn, je v něm pár nenápadných zajímavostí. Sondování na Zubu a objevy v Pulčíně. Mimo jiné krásné skalní miniměstečko. Ve světě se všechno točí, fotí, píše kolem kongesu, karsoškoly a jiných aktivit ve Slovinsku. Ohlasy teprve čekám. V oddílu Země je několik hustších příspěvků, např. o údělu rómů v Rusku, ale i povodně v Gruzii. Velmi pěkný je školácký dokument z Banátu včetně uměleckých fotek z jeskyní. Ostatní složky jsou také poměrně nabité vč. tří ostrých speleozáchranek v Evropě. Pro pobavení je zákaz zveřejňování budov všeobecně, nejen na internetu, klidně to může dopadnout jak na fotce úplně dole. Takže klidně listujte, bavte se, poučte se, nasírejte se. Dle libosti. Žijeme ve svobodné zemi a jsme svobodní lidé...264. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Situace na závrtu č. 1. - Harbechy, informace a foto z průzkumu. Kamenný ponor, výzkum většího rozsahu, objev volné dutiny, článek. ZUB na Skalce a příspěvek - 4 lidi, 4 rundy, 44 lóden. 20.6.2015 - NAJ - Sloupský k., zpráva o sestupu. Okrouklík 20.6.2015, Sonda pod lyžinami . Skok do Macochy. Nahlédněte pod povrch Čech a Moravy, jeskyně čekají jen na vás, článek a foto. Stavba Domu přírody Moravského krasu vrcholí, zpráva. Moravský kras, fotogalerie Kamila Tihelky.

Jeskyně v Česku: Květnice extrém O6/2015 v jeskyni Králova, galerie. Speleologický den 2015, pozvánka na akci v Hanychovské jeskyni (pdf.). Objevy nových jeskyní pod Hradiskem (Mikitova jeskyně), pseudokras.

Slovensko: Ekodeň- leto 2015, další fotogalerie z Šútovského lomu. Zelená Modrá 2015, pozvánka na akci. Velká Fatra VI., první díl fotogalerie. Ochtínská aragonitová jaskyňa, článek, pekné foto a 2x audio.

Jeskyně ve světě: Asociatia Speologica FOCUL VIU: ture 2015, akce v letošním roce, foto. Mala i Velika Prdaljka, 6.- 7.6.2015. :: HPK Sv. Mihovil, Šibenik, video. Krubera - Voronia 2015, příprava a pozvánka na Polskou expedici, video. Speleologia Piemonte "Grotta della Donna Selvaggia- Valdinferno /Garessio(Cn) 2015, video. Lago del Purgatorio, speleodiving a video. Inside Europe’s most expansive cave system, Postojná jama, článek. Il risveglio del Margua: Esplorazione mozzafiato alle Carsene!, článek a odkazy.

Příroda, lidé, Země: Poodhalte taje nedotčeného politického skanzenu Enbera Hodži, snad to nedopadne jako v češi v Banátu - Čeští dobrovolníci zpřístupňují Albánské Alpy. Где самое грязное место в Европе?, aneb jak se daří romu v sajúzu, galerie. Чудеса света, созданные природой, nějaké (geo) podivnosti světa, galerie. Bogenfels Rock Arch, Sperrgebiet, Namibia, hezkej skalní útvar. Urban Ghosts10 of the World's Most Macabre, Creepy & Tragic Tourist Destinations, lehce morbidní příspěvek o pohřbívání, mumifikování, tradicích. Na školní výlet do Rumunska, neobvykle výborný dokument, fotky (i umělecké) z Banátu i přilehlých jeskyní, doporučuji zhlédnout. Výlet do západ od hor neboli do Shanxi, docela zajímavý cestopis z Číny i s podzemními chrámy, jeskyněmi, kaňony.

Bats, animals: Chasing genes involved in the migration of bats | Experiment, o genetické migraci netopýrů. Spectacular Wildlife Photography: Winners and Runners-up From the 2015 Audubon Photography Awards, pěkná galerie. Here Are 15 More AnimalsYou Didn't Know Existend, galerie. Starou koželužnu nezachrání ani netopýři, bats i induš dohromady pudou gzemi. Netopýr překoná i jasně osvětlený bulvár, pokud za ním najde temný úkryt, ekopříspěvek (netopýr loví i za světla, když má hlad). Netopýří noc v lomu na Chlumu, pozvánka na akci (srpen). Netopýří noc v Mincovně, pozvánka na akci (také srpen).

Doly, těžba, montanistika: Coober Pedy: An Australian Town That Lives Underground, staré opálové doly a jejich dnešní využití. Салина Турда — самое красивое подземелье в мире, a pro změny využití solného dolu v Turdě. 19. setkání hornických měst a obcí, příspěvek. Hornická stezka na Landeku třicetiletá, článek.

Podzemí, industriál, CO kryty: Jaderné hlavice na českém území, bunkry, článek, fotky, video, důvod utajení. 8 of the deepest places the earth can offer, něco z jeskyní i podzemí. Iceland Opens Man-Made Ice Tunnel in Langjokull Glacier, ajs tunelul. Маленький, но интересный бомбарь, těžký CO kryt a jeho mladší brácha. Авиабаза Люфтваффе Нойтиф, induš. Urban GhostsThe Mysterious Abandoned Tunnel of the Marshall Meadows Seaweed Railway, galerie. Den památek techniky a průmyslového dědictví 2015, pozvánka na akci. Tajemství brněnského podzemí: Zaniklá sklepení - 1. část, Althanský palác, pekné. V nově otevřeném benešovském podzemí, článek a audio. Za války dřely v Liberci tisíce lidí ve sto lágrech, objevil badatel Ivan. Prozkoumali jsme úložiště jaderného odpadu (v Richardu) všude sudy v sudech a beton. Brněnská Ponávka, trochu jiný (povrchový) pohled a historie. Zdevastované velitelské stanoviště štábu CO v České Třebové, článek a galerie. Sokoláku hrozí, že se propadne, podzemí Liberce.

Sport, rescue, technika, svícení, maping: Jocke i hörnet, není na škodu si nahlas před akcí zopakovat poučky, instruktážní video na fB. La case de l'oncle loc, pamětnící předvádějí historické techniky, video na fB. Lampes "RESCUE" 2200 Lumens, produkt. Lezecký den na Chlumu 2015, galerie z akce, dtto na fB, LD plus Školení první pomoci, článek. Alpský traverz 2015, TV představení akce, video. Historian Uses Lasers to Unlock Mysteries of Gothic Cathedrals, skenování poměrně složitého objektu. Incidente nella grotta di Urzulei: soccorsa speleologa cagliaritana, záchranka na Sardinii. Rescuers Widen Cave To Free Trapped Man, záchranka ve Španělsku a pro změnu ještě - Cave Rescue in “Tangarachka” Cave | European Cave Rescue Association v Bulharsku. Sharma: Lezení na sekvoje (jako sport), video. Jaké jsou typy horolezeských úvazků, neboli sedáků? Pomozte mapovat skalní oblasti ČR, takové horoJESO za skvělé odměny.

Fotografování, galerie: Photos of the Week: 6/13-6/19, galerie. Fotografické festivaly a výstavy, letní rejsrřík.

Odborné příspěvky, geo, archeo, paleo: Archeologie je součástí krajiny, článek o archeologickém atlasu, několik audio rozhovorů. The mystery of the Swiss watch from the Ming Dynasty, hodinky dynastie Ming. Jaskyňa ukázala 3000 rokov európskej klimatickej historie, článek. დოკუმენტური ფილმი სტიქია / dokumenturi filmi stiqia 13.06.2015, dramatické video o katastrofě v Gruzii a ještě zde: Tbilisi, Georgia:- a landslide dam-break flood killed 19 people, článek o problému a ještě 3D animace šlindy. Sinkhole opens on hole 13 of Kansas golf course, video. Velikonoční ostrov: Sochy ožívají, článek. Archeologové v Modřanech odkryli sídliště z mladší doby bronzové, článek. Novinky z AOPK, seznam novinek. 12 úžasných věcí nalezených v zemi, pro něž ještě nikdo nemá vysvětlení. Záhada kamenných květů (vápence spodní křídy).

Historie, dokumentace, publikace: Techniki pokonywania jaskiń – podręcznik Waldka Muchy, publikace SRT a jeho začátků.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, setkání: Didgeridoo v jeskyni 2015, video z koncertu ve Výpustku. 23rd International Karstological School “ Classical Karst ”, galerie a samozřejmě ještě  chlastačka 50.th Anniversary of the International Union of Spelelogy.. UIS oslavila 50 let své existence, zdroj - speleo.cz. Novinka z Európskej speleologickej federácie, článek na SSS. Na webu Správy jeskyní ČR vyšly už 25. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi. Říše zkamenělého času, pozvánka na promítání o krásách MK.

Portréty, rozhovory, osobnosti: Peter van der Beek, rozhovor s profesorem a gomorfologem, prezidentem GM section.

H.o.u.m.r...: Velký Andrej Tě vidí, aneb vyděrač nejpopulárnějším politikem. Frkačky a balónky od 14-ti let (smažírna EU). Rusko začne vyšetřovat, jestli byly USA opravdu na Měsíci. Za snímek žaloba, o zákazu zveřejňování fotek budov, viz obraz dole. Konspirační teorie se staly realitou. Kalousek si zahrál ve videu o poctivosti. Příběh oloupení státu.

...pokračování příště...

...sedím před nejmenovanými speleologickými budovami v Moravském krasu. Povolení autora objektů samozřejmě nemám. I toto může být řešením...

Diskusní téma: 264. SPELEOBULVÁR (červen/2015)

Datum 01.07.2015
Vložil C.
Titulek Nejmenované budovy

Ten čurák je pěkný i když krátký, no a ta piča je přímo umělecké dílo. Jen by mě zajímalo, kde se nacházejí ty speleologické budovy -- snad v blízkosti hotelu Skalní mlýn?