Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

263. SPELEOBULVÁR (červen/2015)

17.06.2015 23:33

Vyšlo nové číslo Spelea (66). Už nedělám recenze, protože na ně nemám čas, ale ve zkratce: Jsou tam zprávy lehce zavádějící, oznamující, průměrné, od 14-té stránky docela dobré, čtivé, naprosto vynikající. Zhruba v tomto pořadí, abych nemusel jmenovat. Vůbec neva, že tam není moc o jeskyních. V bulváru o jeskyních taky moc není, chybí zprávy z MK, ale třeba to napraví Šnek Krasík. Zbytek Čech a Slovensko píšou a pěkné jsou zprávy i z ciziny, např. explo Kačna, Tisovec, Sněžná i Týnčany. Tady nejde o délky ani hloubky lokalit, jde o činnost a prezentaci. V tomto bulváru se sešlo více příspěvků, které nešlo zařadit jinam, než do historie a dokumentace. Opomíjená stránka trošku nakynula a je v ní mnoho zajímavých údajů, prezentací. Za zmínku stojí taky sporty a technika, jež také trochu se vymyká standardu. Na závěr jsem vlepil rozhovor s Velikány (Bonatti a Messner). Italštině asi nikdo moc nerozumí, ale dal jsem ho tam pro navození dobré atmosféry. Občas je toho potřeba....263. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Jeskyně Ventalora v Chobotu, článek a foto. Jeskyňářská výprava (Lidomorna a jeskyně na Ostrovsku), fotky. Plošina Skala a ZUB - další postup a záhada klacku, pozitivní zprávy o volných trativodech, klacku asi propadlého sezhora a Kučovy akustické lokace. Zámek Křtiny 1.7.2015 Otevření stezky šnka Krasíka. Pozvánka na akci.

Jeskyně v Česku: Týnčanský kras, mapování objevu - Čtyřicítky, galerie a ještě: Kamenování v Divišově jeskyni a oslava Čtyřicítky, pozvánka na akci, zdroj - Speleo.cz. TTT 2015 (Tradiční Topasový Trip) v mramorech Rychlebských hor. Novinky v jeskyních? Návštěvníci se mohou těšit na betonové sochy, Zbrašovské aragonitové jeskyně. Nové explorace na Kněhyni, pseudokras, článek, foto.

Slovensko: Muráňská planina - Tisovec, Čertova jeskyně a jiné, bádací akce skupiny Dagmar a Moravský kras včetně galerie na Rajčátku. Činnosť OS Čachtice v roku 2014, souhrn aktivit skupiny doma i v zahraničí. Objav unikátneho javu pod vodou v slovenskej jaskyni, video. Priepasť na Bukovinka má nový uzáver, článek a foto. Víkendová akcia pod Veľkou skalou, foto. Z šachty  sme v yťažili 16 nákladov, galerie.  Speleoškola 2015, fotogalerie.

Jeskyně ve světě: 2015.06.05-07 Золушка, jeskyně Zoluška, fotogalerie na fB. Una visita sorprendente al centro de la Tierra, kaňony, jeskyně. 40 najdłuższych jaskiń w Tatrach, seznam a foto nejdelších Polských jeskyní v Tatrách. Śnieżna Studnia: reporęcz Mysiego Komina, kompletní webová stránka jeskyně. Mysterious sinkhole develops a surprising and beautiful ecosystem in China China sinkhole ecosystem, článek a galerie. The Unexplored, vimeo o potápění na Yucatanu. Grubug Cave Image, Indonesia, foto na NG. La Grotta Luk sul monte Soratte, článek a foto. Kačna Jama, Fessura del Vento, polská exkurze s fotkama v lokalitě. Scialet des Chuats 2, video. Aktivita v Dévoluy, článek a foto. Fascinující rakouské jeskyně, výpis a další odkazy.

Příroda, lidé, Země: Extraordinary Flash Flood Drone Footage, čelo povodně z droní perspektívy. Ranjan Ramanayake, video také něco o vodě, eku a přírodě na fB (zvuk!). ROMÂNIA LA ÎNĂLȚIME, Rumunsko ve videoobrazech na fB. Parks Canada Yukon, video na fB. The Painted Dunes of Lassen Volcanic National Park, pekná fotogalerie. Flysch Formation in Zumaia, galerie. This is Earth's Sky if Celestial Bodies were closer, časozběrná video (aurory, úkazy apod.). The otherworldly scenery of Milford Sound, galerie. Syrian Refugees Crash Through Turkish Border Fence, galerie. 4K Timelapse of the Calbuco Volcano Eruption, video. Maramagambo - africký prales, který zaklel sám sebe.

Bats, animals: Bright Lights Bring More Bad News For Urban Bats, článek. The Newest Strategy to Save Bats From Extinction? Bacteria, o WNS, článek, řešení. This is how a lake filled of Jellyfish looks like, romantické podmořské video. Over/ Under, galerie. Seznamte se s netopýry, tajemnými obyvateli českých jeskyní. Kácení na březích Moravy zlikvidovalo kolonie silně ohrožených netopýrů, článek.

Doly, těžba, montana: Bourání dolu Hamr 3, video na fB. Nauru: An Island Country Destroyed by Phosphate Mining, bagrování mezi škrapy. Schafferova štola alias Štola s průvanem, příspěvek. Pracujeme ďalej, o potápění v Slovenských opálových baniach, foto a další odkazy. Zlaté Hory zvou k návštěvě podzemního labyrintu.

Podzemí, bunkry, induš: V Brně se otevírá tajný protiatomový kryt s muzeem o totalitě, článek a foto. Crossrail tunneling- Europe's biggest construction project, video o ražení a stavbě tunelů metra. Завод имени И.В. Сталина a Завод имени И.В. Сталина часть 2. industriálky. Bývalý lágr Svornost u Jáchymova vydal nečekané svědectví (podzemní prostoru), článek a audio. Tower 2015, industriální stavba. Urban GhostsThe Mysterious Open-Air Movie Theater Abandoned in Egypt's Sinai Desert, něco jako kino v poušti. Мужчина ремонтировал дом и обнаружил целый подземный город, podzemní města v Turecku se zachovalými kulatými dvéřmi, galerie.

Sport, technika, metodika, lezení, diving: Omezení lezení v Moravském krasu z důvodů hnízdění, popis lokalit v zákazu, info od Správy CHKOMK. Seguridad y técnica: todo en imágenes, něco poučné o lezení na fB. Lezecký den pořádaný skupinou Plánivy, galerie z akce na fB. Iranians climb new Tsaranoro big wall in Madagascar, lezení na ostrově. Extremální sport nebo kreténismus? Dobrá kompilace industriálních akrobatů.

Fotografování, galerie: Výstava Speleofotografia 2014, pozvánka a vernisáž co už byla na fB. StoneNudes with Dean Fidelman, nové trendy ve sportovní fotografii (boudlering), video. 2015 National Geographic Traveler Photo Contest, Part II , fotosoutěž, ukázky z výstavy. Klamou nás výrobci objektivů?

Odborné příspěvky, geo, paleo, eko, archeologie: Archeologové našli při výzkumu zlatý řetízek a část hradišťských hradeb, článek. Nabídka dokumentace rytin, nápisů a dalších prvků v historické krajině Českého ráje, brigáda pro studenty. Dílna Den lovců mamutů v Drbkovické jeskyni, pozvánka na akci. Pharkant, Burma: a liquefaction landslide in mine tailings (with a stunning video), hódně hustej průval vod asi z vyššího nadrženého jezera. Trampské kosení Kančí louky na Oslavce a odborný rozhovor se Zdeňkem Musilem (CHKOMK), foto. Jsou huti v Krasu opravdu staroslovanské?

Historie, dokumentace, publikace: William Floyd Collins, historický dokument o nehodě v Kentucky. Přetrvávající tajemství Býčí skály, nový příspěvek z dříve vyšlé knížky. Pravda o dátume objavenia svetoznámej Dobšinskej ľadovej jaskyne v roku 1870, článek a Unikátne fotografie Dobšinské jeskyně (1959-1970) hist. foto. 40. let od objevu jeskyně Martina v Českém krasu, článek s fotkama (odkaz). ZO 6-01 Býčří skála nabízí ke stažení dosud vyšlé publikace o výzkumu v jeskyni, vše v pdf. ZO 6-20 Moravský kras pokračuje ve zveřejnění své historie (kroniky) dalším dílem 1985 - Stavění se na vlastní nohy.

Dění ve speleospolečnosti, akce, pozvánky: Na webu SJ ČR vyšly 22 - 23 SPELEOSTŘÍPKY a taky 24. SPELEOSTŘÍPKY.  Býčí skála - DOD a Den s archeologií, fotogaleie z akce. Býčí skála: Dny otevřených dveří 2015, part 1., a Part 3.

Osobnosti, vzpomínky, rozhovory: Ocenění bývalého člena SZS in memoriam Antonínu Zelenkovi, zdroj Speleo.cz. Rozhovor s Tomášem Harabišem, dobrodějem z Valašského království. Walter Bonatti e Reinhold Messner, rozhovor v jiných jazycích. Objevili jsme jeskyni na Novém Zélandu a dali jí jméno Bohemia, rozhovor s Radko Táslerem (k výročí objevu), vč. audia a fotek z dolů v Krkonoších.

H.o.u.m.r...: Mrskání malých rybiček na dně kapitalismu, velmi poučný článek. Podnikatel a živnostník? zlosyn a podvodník. Miluju Islám.

....pokračování zase za týden...

Diskusní téma: 263. SPELEOBULVÁR (červen/2015)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.