Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

262. SPELEOBULVÁR (červen/2015)

09.06.2015 10:39

Takže vychází rozšířené vydání speleobulváru. Data jsem shromažďoval 14 dní, je v nich několik zajímavostí. Hodně nekritická akce v jeskyni Pod Křížem (Český kras), myslete si co chcete. Slovensko vydalo několik dlouhých videí o výzkumu, pravděpodobně se jedná o vzestupný trend. Několik příspěvků je z Rumunska (Banát, bahenní sopky, jesk. Bolii) a ze Slovinska. Pěkné je užití dronů, Salto El Angel - Venezuela, a z Izraele (Fly Through), místa která nelze pojmout jinak, než sezhora. Pěkný je příspěvek o netopýřích endemitech jižní Arábie a myslím, že na úrovni jsou příspěvky z montány a undergroundu. Rozsáhlá je technická část. web podzemí.net inovoval stránky a je tu hned několik příspěvků, zejména o bezpečnosti a vybavení jeskyňáře. Doporučuju mladým jeskyňářům pravidelně navštěvovat.

V této souvislosti bych měl na přání Petra Poláka (Plánivy a SZS) upozornit na Lezecký den na Lidomorně konaný tuto sobotu na Holštejně. Dostavte se, Záchranka má určitě připraveno hodně novinek, rady, k dispozici je přírodní trenažér na skále nad Lidomornou. V odborné sekci je několik úletů včetně čerstvě nalezeného ložiska cukru poblíž brněnského Priglu. Ryze bulvární zaměření francimuse to dovoluje. Na konci je několik pozvánek na akce a rozhovor s Markem Audy. Dříve rozhovory byly zajímavé, normální, standardní. Teď poprvé se nad ním dá polemizovat, ale to už není moje záležitost. 262. SPELEOBULVÁR právě vychází, přeji všem příjemné počteníčko.

Moravský kras: Okrouhlík, bádání v Jílodolu, článek. Poslední květnová akce v Kamenném ponoru, článek. Dagmar, příprava na těžební lanovku, úpravy technické, článek. Dny Otevřených dveří na Býčí skále - historie a fotogalerie z r. 2015.  Příběh krajiny Moravského krasu: Domem přírody provede návštěvníky netopýr, příběh o lákadlu.

Jeskyně v Česku: Slanění do jeskyně pod Křížem, kde je hodně věcí špatně (takový lehký survival), video. Pozvánka do jeskyně Na Špičáku, foto. Lom Mexiko, 7.6.2015 o potápěčské akci v Českém krasu. Akce do oblasti Vápenná v Rychlebských horách. Jeskyně Waltro, píscovcový pseudokras a lochy Lužických hor. Plší jeskyně a výroční slezina Tetínské skupiny (40 let) ve fotogalerii.

Slovensko: Výročí: 1.6.1932 byla veřejnosti zpřístupněná jeskyně Domica. Levočské vrchy ukrývajú skutočnú raritu, článek o pseudokrasovém objevu. Štvrtý ročník speleoškoly na dohľad, článek SK Trnava. Májový Slovenský kras 2015 v galerii a ještě francimusí Sl. kras a Priepasť Pod klenom. Jeskyně Štefanová - otvírka druhého vchodu ve videu. Jeskyně Na Krčahove, také dobré video. Prvá letná akcia na striebornom jazere, Śútovský lom s děvčaty a Vinnetouem a taky Sychravo s dažďom a vetrom. OS Jána Majku a přehled o činnosti 2006 - 2014 na celkem nových stránkách skupiny. Krásnohorská jeskyně, fotky a info. Deň detí pri Gombaseckej jaskyni, video. Javorová priepasť + mapa.

Jeskyně ve Světě: Fly Through A Colossal Cave: Son Doong in 360°, interaktivní prohlídka veliké jeskyně. Jaskinia Zimna (Polsko), článek a foto. Jezero na hranici iluze a reality, článek. Toata Pestera Bolii, imagini, din amonte spre aval, Muntii Sureanu, zajímavá jeskyně a ještě na Rumunsko zajímavější zpřístupnění. Rumunsko Banát 2015, článek o jeskyňaření na jihu země, mapa, foto atd. Huangapo Cave - Tarma, video. Expedícia Velebit 2015, pozvánka na akci. Bosna a Hercegovina, Apríl 2015, článek a foto. Veteranska ekskurzija a fotoakce v j. Najdena  jama (Slovinsko).

Příroda, lidé, Země: Who Ever Knew the Lowest Place on Earth Would Look Like This, pekné videíčko z droní perspetkívy (o vodě). Vídeo: la magia de la Antártida desde el aire, ultraromantické video z Antarktídy. Berca Mud Volcanoes, bahenní sopky v Rumunsku. Z Mnichova do Benátek, zajímavý cestopísek vč.odkazu na 1. díl. Sodoma Gomora: Místo, kam naše počítače chodí umírat, galerie. Salto El Angel od Emilia Usuriaga na FB, dosti dobré. Fleeing by the Millions: Migration Crises Around the World, něco o současné realitě, obrazech. Těrský Alatau, dobrej cestopis s fotkama a videem a taktéž - Mountain Bikes And Bothy Nights. Z Jeziora Pilchowickiego na Dziki Wąwóz, lehký pseudokras v článku + foto.

Bats, animals: Šance pro americké netopýry, proti WNS, článek tentokrát v češtině. Zimoviště netopýrů v nekrasových jeskyních, rozsáhlý článek a foto. Wee song and dance bound to pull ladies, článek v An. Endemičtí netopýři jižní Arábie, ukázkový článek o endemitech této oblasti. Jeskynní živočichové, nový a pečlivě vytvořený článek na webu Sk. Moravský kras. V Olomouci sčítají městské netopýry, článek.

Doly, těžba, montanistika: Důl Bohumír se po padesáti letech znovu otevřel, zpráva. Štola Johannes: středověkým horníkem na vlastní kůži. Tilly Foster Mine tunnels od Dana Wrighta, videodíving na FB. Poblíž Brna bylo objeveno obrovské ložisko cukru, článek a foto. Ako všetci dotujeme neefektívne bane, článek k zamyšlení. Historický důl Kovárna v Obřím dole, článek a info. Se zahlazováním následků těžby uranu si umíme poradit, většinou to spraví zopár set mixů betonu.

Podzemí, industriál: Staré sklepy (pravděpodobně Brno), galerie. Scenes From Underground, pěkná rozmanitá galerie. Шахматный бомбарь, dobrej industriální bunkr. 15 tipů kam do pozemí, komerce. Průzkum hladomorny hradu Svojanov, článek a foto. Pod Pekingem žije krysí národ, o pudzemí čínské metropole. Zpřístupnění Benešovského podzemí, článek. Podzemní nemocnice KO 17, vojenský induš. Podzemí pevnosti Jaroměře, článek a foto. Sabotin - vojenské muzeum pod širým nebem, hist. pevnost s odkazem na galerii. Čerstvé tváře Pařížských katakomb, doplněná galerie na FB. Zámek Langhamer: Drákulovo sídlo a nádherná stavba i prezentace. Kryty pod Špilberkem, na záchodech používají Rudé právo, ó jak stylové.

Sport, lezení, svícení, technika, cestování, rady: Vidéo Chute dans une crevasse - Strahlhorn, husťoučké video o pádu a vyproštění z trhliny (pozn. Nikdy nesundávat rukavice). Presos 16 horas dentro de gruta - Portugal - Correio da Manhã, ostrá záchranka v Portugalsku. Pulsar Lights, čínský Scourion na FB. Lezecký den na Lidomorně 2015, zdroj speleo.cz. pozvánka na akci, stejně tak - Lezecký den na Chlumu v Českém krasu. Traverz nad Odrou 2015, lezecká kratochvíle. Everest, trailer k chystanému velkofilmu, ale zřejmě bude opět americky sračkoidní. Největší chyby při používání ferratového setu. Uvažování cestovatelů, aneb 5 mýtů a fakt v cestovní medicíně. Teorie ztráty tepla jako základ pro veškeré outdoorové oblékání. Přílba Singing Rock Penta, recenze s nicneříkajícím videem a bez technických parametrů. Webové stránky Podzemí. net prudce inovovaly, v nabídce mají hned několik příspěvků: Seznam vybavení jednotlivce pro jednolanovou techniku, Rizika spojená s podzemím, Desatero bezpečnosti v podzemí, O nutkání člověka lézt do podzemí a Minimální vybavení pro bezpečný pohyb v podzemí. Koroze klasické kotvy (fotka na FB), škoda, že nepíšou o stáří produktu v jeskyni a podmínkách.

Fotogalerie, fotografování: Потрясающие фото, в реальность которых трудно поверить, fotohříčky. Daily Life: May 2015, publicistika, fotogalerie. Dtto - Photos of the Week: 5/30-6/5. Czech Speleo Photo, nové info.

Odborné příspěvky, geo, archeo, eko a paleonto: Karlštejn hlásí unikátní objev - našli tam gotickou chodbu, článek a foto. Geolog pátrá, kam se v krasové oblasti na Chebsku ztrácí voda, článek. Faraóni starověkého Egypta byli mimozemšťani. Objev 2 biliony let starého jaderného reaktoru, oba příspěvky těžká pavěda. Američtí indiáni se věnovali hazardním hrám už ve 13. století, článek. Čamac star 100 godina izvučen iz špilje Vjetrenice, bit će dio budućeg muzeja, něco o speleoarcheologii. Prolomením limitů zničíme historickou krajinu, o úskalích archeologie v nejistých hranicích uhelných velkolomů, rozhovor, článek a foto.

Historie, publikace, dokumentace: Sedmdesátiletá historie Speleologického klubu v Brně, historie, rozsáhlý článek, literatura. Espeleologíca, něco o historii jeskyňářství ve Špnělsku, video na FB. Historický článok o Jánskej doline, dlouhý příspěvek.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, výstavy: Akce 70 let Speleoklubu Brno, oslava výročí založení, galerie. 5. ročnik didgerodoo v jeskyni, FB pozvánka na koncert. Speleologische dagen 2015, pozvánka na akci. Jubilejní 50. ročník Petrbokova memoriálu je za námi, článek a foto z proběhlé akce. Vyšly 21. SPELEOSTŘÍPKY. Pozvánka na přednášku o tajemném podzemí Liberecka, akce. Zdeněk Šerebl, pozvánka na probíhající fotovýstavu do Blanska. Slovenka na poste General Secretary FSE (Evropská speleologická federace). Dokumentace skalních rytin a nápisů v CHKO Český ráj, pozvánka na Workshop.

Rozhovory, osobnosti, vzpomínky: Česko je skvělé místo pro život, článek a audiorozhovor s Janem Tilingrem. 3. 6. 1938 zemřel v Montbrison Édouard-Alfred Martel, zakladatel speleologie, výročí, článek. Svět pod povrchem - unikátní kus naší planety, rozhovor s Markem Audy, jeskyňářem a fotografem.

H.o.u.m.r...: Rozloučení s prázdným Marcelem. Rusové proti Rusům, suchá statistika o vodce. Šest zaručených stezek ke štěstí, něco o brněnské realitě. Tak tohle je Koblihoracie.

...pokračování za týden...

Diskusní téma: 262. SPELEOBULVÁR (červen/2015)

Datum 09.06.2015
Vložil Martin Sluka
Titulek researchers-discover-a-2-billion-year-old-nuclear-reactor-in-africa

Franci, tohle rozhodně není pavěda. Je to tak, jak je to popsané v článku. Před 2 miliardami let bylo zastoupení jednotlivých izotopů v přírodním uranu jiné a za určitých okolností mohlo dojít k samovolné jaderné reakci. Nad tím ložiskem byl močál, geochemickými procesy se tam nakoncentroval uran a když ho bylo dost, začala jaderná reakce. Jako moderátor fungovala voda. V důsledku vysoké teploty se voda vypařila a reaktor byl nečinný až do dalšího deště nebo vysoké vody. Byl z toho dost poprask, když se na to ve Francii přišlo, protože do té doby přirozený jaderný reaktor nikdo nepředpokládal a jediným dalším vysvětlením bylo palivo z jaderného reaktoru mimozemšťanů. Navíc, přesto, že tam vzniklo cca 2,1 kg plutonia, tak tam nejsou vidět zádné následky dlouhodobého účinku.

Datum 09.06.2015
Vložil Štěpán
Titulek Re: researchers-discover-a-2-billion-year-old-nuclear-reactor-in-africa

Mám za tom že podobných reaktorů bylo více. Drábová to také někde popisovala. Slouží to, jako užitečná pomoc při odhadovaní nebezpečí katastrof typu Fukušima. Příroda je vskutku mocná a rozhodně si nic nedělá z našeho znečišťování, jedinej problém to bude pro nás...

Datum 10.06.2015
Vložil David
Titulek Re: Re: researchers-discover-a-2-billion-year-old-nuclear-reactor-in-africa

vyhledejte si Oklo nebo přírodní reaktor. Bylo jich 10-20, některé už jsou odtěžené, pár zakonzervovaných k výzkumu. Podle posledních výzkumů, pracoval v 3hod cyklu, kdy se rozběhla reakce a ukončila, reaktor :) čekal na další dodávku vody

Datum 11.06.2015
Vložil francimus
Titulek Re: researchers-discover-a-2-billion-year-old-nuclear-reactor-in-africa

jj, omlouvám se, špatně jsem si to přeložil.