Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

261. SPELEOBULVÁR (květen/2015)

28.05.2015 07:53

Vychází další bulvár s příspěvky co mi připadají zajímavé. V MK se zabývají dozvuky DOD na BS. Na Fatře bádali jeskyňáři z MK. z SK info o JT, také na MF, kde se dá již registrovat. Ale dosti zkratek. Aggtelek má příjemné webové stránky v češtině. Pěkné je kajakování v Patagonii, není to sport, je to vandr po moři. WNS a netopýři, je reálná šance jak pomoci. Česko po technické stránce světové, naučili jsme bagry zametat. Nikdo nesmí spatřit, co všechno v podzěmí zůstalo (na konci ještě Ivan, co si založil soukromé hornické muzeum). V cizině naopak místo bagrů podzemím projíždějí cyklisté. Za zmínku stojí Zdeněk Šerebl a výstava fotografií, Zdeňka nikdo moc nezná jako fotografa, vystaveny budou starší fotky z krasu a Amatérské jeskyně. Hodně hustý je videoportrét Kristiny Höschlové (dcery vynikajícího psychiatra), která na Chantengri (hoře Pána Nebes) si zachránila život prostě tím, že vyrazila přes hnusné počasí dříve. Je jedno jestli prošlapávat stopu, nebo strávit nepohodlnou noc o samotě. Někdy je občas dobré vyrazit dřív a razit cestu. I v osobním životě....261. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Vzhůru dolů: Do Rudického propadání, foto a video. Jeskyně Býčí skála láká lidi, i díky ocenění Objev roku 2014, článek. Objev Roku! Získala Býčí skála, článek na domovské stránce BS.

Jeskyně v Česku: NEJ jeskyní v Česku: víte kde najdete největší krápník? Nové objevy v Divišově jeskyni popisuje zdroj speleo.cz. Na Liberecku opět proběhl Krasovíkend v jeskyní Západní.

Slovensko: Malá Fatra: lom Kraľovany II a Stratenecká priepasť, článek o fajnové akci. Nádherná jar a voda na jazere 15,2, fotogalerie SK Aragonit. 56. JT - malá Fatra informačný obežník (registrační formulář atd.), zpráva a odkazy. Štefanová, Štefanová a okno, článek a mapa. Diaľnica Košice – Bratislava do štyroch rokov nebude, brzdia ju aj jaskyne, článek. Javorová priepasť + mapa, článek a foto.

Jekyně ve světě: Speleološka ekspedicija Sjeverni Velebit 2015, Hrvatski speleološki poslužitelj - pozvánka na expedici. GUARDA IL VIDEO della discesa nell'abisso di Luca Pedrali, potápění v hlubokém místě, video na FB. Watch: Cavers Visit Austria's Third Longest Cave, video z jeskyně Hirlatz, Rakousko. Една от най-красивите пещери в България е готова за посетители, otevření jeskyně. Grotte di Frasassi, pár fotek a české info a Mys Caccia a Neptunova jeskyně. Aggtelecký kras, vebové stránky území, včetně dalších odkazů, třeba jeskyní v češtině. Najlepšie zábery z anglických jaskýň 2014, video. Prieskum pod Grand Ferrandom, článek a foto. Dive Into ‘Infinity’ With Dizzying Views of A Colossal Cave, Son Dong a interaktivní prohlídka.

Příroda, lidé, Zamě: Arctic Glacier collapses, videodokument. Potash Evaporation Ponds in Utah, výsladky zpracování potaše v galerii. The Spectacular Seda Monastery, článek a foto. Kuba, která nebyla vidět, fotky a článek v ru. Překvapení v tureckém Kurdistánu, cestopis Beton Ski teamu. Paddling Deep into Patagonia, jiný cestopis. Landscapes of Skye, timelaps, video. Malta - Blue grotto, fotky. 14 stunning landscapes you'll only find in New Zealand, pěkný soubor zajímavých míst.

Bats: Šance pro americké netopýry, WNS a možnosti pomoci, aplikace přípravků a pod. Majestátní sovy a neznámí netopýři, TV. Netopýři útočí na Plzeň! Ne to opravdu není o hokeji. V Milíčovském lese se proletí netopýři, zpráva.

Doly, těžba, montána: V Ralsku zametají po uranu, bagry ničí poslední zbylý důl na kousky, jak příznačné. Christian Marello, pěkný blog i foto opuštěných dolů. Urban GhostsAbandoned Limestone Mine is Home to the World's Largest Indoor Bike Park, megapodzemní důl, nesestřelený. V česku absolutně nemožné na něco takového jen pomyslet. Urban Ghosts10 Abandoned Mines, Quarries and Collieries of England, Scotland & Wales, fotky s atmosférou i geniem loci. Důl Anna bude o víkendu plný permoníků, zpráva a foto.

Podzemí a jiný industriál: Utajovaný kryt pod Špilberkem se otevře veřejnosti, článek a audio. Urban GhostsVilla Epecuén: Sunken Ghost Town that Resurfaced After 25 Years dost zajímyvý induš. U opuštěného mlýna, foto, článek, lochy a podobný - Ztracený svět 2015. Větrné mlýny na Blanensku, výčet, info a foto. Kostel Nejsvětější trojice, běžně nelinkuji, tento je opravdu zajímavý.

Sport, technika, svícení, diving: Kyrgyzstán MTB, sice reklama, ale dobře natočená. The Crystal labyrinth, videopotápění. O. F. Davis, historické slaňovadlo pro konopné lano na FB. Cavet Win2, nová svítilna, varieta scurionu z Portugalska, video.

Fotografie, galerie: Shibasish Saha Member Profile, dobrá galerie. Marian Bochynek, zajímavé galerie. Zdeněk Šerebl: Podzemí moravského krasu ve fotografii, pozvánka na vernisáž i výstavu. Photos of the Week: 5/16-5/22, galerie. Radically Diverse Australian Fungi Photographed by Steve Axford, zase houbičky.

Odborné příspěvky, geologie, archeologie.paleomtologie: Archeologové objevili na Slovácku velké neolitické sídliště, článek a foto. Russian Villagers Witness Bizarre UFO and Find Gigantic Crater, zelení mužíčci vs plynvé kapsy v permafrostu. Hroby barbarů, svět v době stěhování národů, článek. Národné parky zarábajú neviditeľné miliardy, článek k zamyšlení. Gigantický chodník i jeskyně mají být dílem obrů, pseudokras, příbojové útvary. Doma u lovce mamutů, replika Chauvetova jeskyně. Pohyby - za tajemstvím hlubinných procesů Země, expedice na Špicberky. Wind River Canyon in Wyoming: US20 closed by rockslides and debris flows, šlinda a ještě - Guiyang, China: a landslide demolishes an apartment block. U Staré huti v Josefovském údolí tavili železo, experiment a foto.

Historie, publikace, dokumentace: Vranovsko-křtinský lichtensteinský areál podrobně, článek a foto. Monotematické číslo spravodaja (SSS) se připravuje, výzva pro autory.

Dění ve speleospolečnosti, pozvánky, akce: Pohádka Korunní princ natáčená na Býčí skále, galerie. Profesionální Skeptiky do Amatérské jeskyně nepustili, článek a foto. Lezecký den na Chlumu a Lezecký den na Lidomorně 2015, obě akce pro členy uvádí speleo.cz. Na webu SJ ČR vyšly už 21. SPELEOSTŘÍPKY s novou porcí informací, videa a pozvánky na akce.

Portréty, vzpomínky, osobnosti a rozhovory: Vzali mu uranový důl, tak si nadšenec doma založil hornické muzeum - Ivan Bulíček. Zozhovor s Lukášem "dobrodruhem" Matějíčkem o jeho půlroční cestě do Nepálu. Mudr. Kristina Höschlová - záchranářka, úžasný člověk, příběh i videoportrét co stojí za podívání.

H.o.u.m.r....: Trochu nepovedené selfe. Nacistický okultismus mezi sluníčkovými lidmi, dobré průjmy. Car Buzz - zafúkané na FB.

...pokračování bude za 14 dní...

Diskusní téma: 261. SPELEOBULVÁR (květen/2015)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.