Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

258. SPELEOBULVÁR (květen/2015)

07.05.2015 20:27

Je toho docela dost. Začala výškařská sezona, bulvár dotvářím po půlnocích. Nic extra není potřeba zviditelnit. Po krasu se pozvolna dělá. Moravští jeskyňáři jezdí makat na Slovensko. Všechny akce mají společné to, že vyráží členové více skupin. Většinou podle zájmu, zaměření, nebo zdatnosti. Na Slovensku v Demänovské dolině došlo k očekávanému průrazu nového vchodu do jeskyně Štefanová a mocné odlehčení výzkumných výprav na konec lokality. Za zmínku také stojí nové propady v ukrajinské Solotvině, zemětřesení v Nepálu s následnými záchranářskými pracemi. Odborníci většinou z Prahy zplodili pár zajímavých příspěvků archeologických. A taky vzpomínka na muzikanta Bůčka, jehož hlas tu už 20 let chybí. Radek příležitostně jezdil mezi jeskyňáře Moravského krasu, ponejvíce na Tartaros. Když zpíval, žil, pracoval a toužil, tak vždycky na plný pecky. Bez rezervy. Bez mezipolohy, bez oddechu, bezprostředně. Takových opravdových osobností je v krasu malo, bulváru je však dost....258. Speleobulvár, co právě vychází.

Moravský kras: Punkevní jeskyně duben 2015, galerie. Punkevní jeskyně jsou opět přístupné, článek. Největším loňským jeskyňářským objevem je Kočárová chodba v Býčí skále, článek a audio od Audyho. Výstup na Chobot aneb za krásami krasu, článek a foto. Stránská skála: Jeskyně č. 4, zpráva a foto z akce. Akce 2.5.2015 Okrouhlík - Sonda, další pokračování výzkumu. Lokalita Kamenný ponor, Závrt U hrušky a první květnová výzkumná akce. Nejezděte na Macochu, hodně pesimistický příspěvek od Ladi Šebečka.

Jeskyně v Česku: Sobota 2.5.2015 Ludimrov a Ponikev, video z bádání. Expedice Neuron: Poslední bílé místo na mapě České republiky, článek o odborné akci do Hranické propasti a dtto 2015 - Hranická propast. Krasová dvojakce - Hanychovská, článek o bádání.

Slovensko: Legenda spod Krakovej hole, o prokopání nového vchodu do jeskyně Štefanová podrobně píše Paľo Herich, Štefanová sa otvorila, fotogalerie. Shrnutí "aprílového jaskyniarskeho týždňa", článek na jeskyňáři.cz. Deň nabity akciou a ešte príjemnejšia jarná voda, Jeskyně Ludmila a významná výpomoc moravských skupin. Štvrtý ročník Speleoškoly na dohľad, článek. Jazerná jaskyňa - naďalej záhadná, o dalším potápěčském průboji. Zahájenie sezóny 2015 na Malých Karpatech.

Jeskyně ve světě: Grotta Su Crabargiu 2015, galerie na FB. The Subterranean Cartographers, lávové jeskyně na Galapágách. Prehliadka jaskyne Baradla, zpráva o akci a foto a ještě Exkurze v Maďarsku do jeskyně Baradla, tatáž akce pohledem Marťasa. Romania V1.0 September 2014 (Cave Diving Romania), videopotápění. Brit natočil krásy největší jeskyně světa Hang Son Doong, jeskyně z droní perspektívy. Jeskyně prohodna na Balkáně.

Příroda, lidé, Země: Výstup na Gamalama 2015, pekný videocestopis. A Trip to Beautiful Svaneti, galerka z Kavkazu. The Mud  Brick Villages of Wadi Hadramaut and Wadi Dawan, dobře umístěný sídla z hlíny. The Stone Walls of Ireland , něco z krajinky Irska. The Mysterious Fairy Circle of Africa, záhadné kruhy v krajině, galerie. Rescue and Recovery in Nepal a ještě The Ruins of Nepal, galerie. Jak se stát krásnou? S CéDéčkem v pysku a husté fotogalerii (Mursí a Surma). Bangkokský chinatown - pravé srdce města, cestopis. Caminos de la Luz: Nepal un Camino de Amor y Compasión, galerie portréty.

Bats, animals: A Bat's Secret to Flying Like a Boss? Tiny, Tiny Hairs , článek, foto a makro. Paškvoři nosí na těle netopýří blechy, odborný článek.

Doly, těžba, montána: Symbol někdejší těžby uranu mizí před očima (Hamr na Českolipsku), článek. Důl Jeroným skrýval další prostory, odborníci na ně narazili náhodou, článek a foto. Gigantic 100-metre sinkhole leaves Ukrainian villagers, dobrej propad v Solotvině na fotkách i videu a ještě v češtině - Obří jáma tam polyká domy a pořád roste. Největší cínový důl v českém Krušnohoří se otevírá veřejnosti. Kopalnia "Liczyrzepa" sztolnia z jaskinią nr.7, fotodokument ze zajímavého místa.

Podzemí a industriál: Lochy Znojemsko, pěkná galerie na FB. Pipes to Supply Cold Water to People, humusní foto. Sprejer počmáral portál vzácného sklepa v Brně, článek. Uherský Ostroh otevřel podzemí zámku. Osowka - stavby na povrchu (druhá část), článek a galerie.

Sport, rescue, technika, svícení, lezení: Clumochod 2015, fotogalerie, ještě článek a foto na FB, galerie a zpráva na webu Speleoklubu Praha. Seminář jeskynní záchranky ve Slovinsku, zpráva a foto. Přetržené lano na Kobyle, incident se řeší. Lezení v Moravském krasu v histirické galerii - 1 díl, 2 díl, 3 díl a 4 díl (historický). Jistítko Camp Matik, recenze a odzkoušení produktu, foto a video a něco podobného - Ergo belay system - Salewa. Malaysian girl rescues sinking canoe using just her leg strength, aneb jak se vylejvá khánoje ve videu. Ashima Shiraishi udělala historicky nejtěžší ženský sportovní přelez na skalách (13 let), foto a video. Kurz pro Bezpečnostně právní akademii, zpráva a foto.

Fotogalerie, focení: Czech Speleo Photo 2015, pozvánka na fotosoutěž v Českém krasu na setkání jeskyňářů. Photos of the Week: 4/25-5/1, galerie. One Photographer, Two Backpacks, and an Epic Three-Year Journey, galerie.

Odborné příspěvky, geo, archeo, paleo, eko: Předběžné výsledky antropologického výzkumu pohřebiště z doby stěhování národů v Hostivici-Paloucích, dokument. Kamenná hrazení na Hořejším vrchu a vrchu Kokovci u Vlachova Březí, článek a dokument. The most powerful volcano in Kamchatka releases steam and ash, článek a foto. The 9,000-year-old underground megalithic settlement of Atlit Yam, článek a foto. Searching for Clues to Mystery of Ancient Americans, prastaré malby v Utahu. Watch a Mysterious Lake Disappear Down a Hole, hodně zvláštní ponor. Gorkha earthquake in Nepal: a landslide map and update on the landslide hazard, zajímavý příspěvek. U Madagaskaru jsem objevil poklad kapitána Kidda a ještě v treasure v originále.

Publikace, dokumentace, historie: Webové stránky Ursus speleus na FB. Paleolit východních svahů Drahanské vrchoviny, nová publikace a obsah. Nová knížka o Býčí skále na světě!, info o vydání publikace.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, výlety: Na webu Správy jeskyní ČR vyšly už 18. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi, jeskyně, videa, akce. Speleo Four Rum 2015, viděno očima Surikaty. Valná hromada a Speleofórum 2015, očima skupiny Dagmar a Matouše.

Osobnosti, rozhovory, vzomínky: Vzpomínka na kamaráda Bůčka v Mohelně, 20 let od jeho předčasného odchodu do kytarového nebe. Karel Vlček ukazuje svoje nejšílenější fotky z písku, rozhovor s fotografem a horolezcem. O urbexu v čechách, videorozhovor.

H.o.u.m.r....: Exkluzivně - Peroutka, Hitler a poblité korunovační klenoty. Miliony plastových rakví. Němečtí (alei čeští) diplomaté odmítli převzít dar v podobě masového vraha. Živnostník je třídní nepřítel, poučný příběh.

...pokračování příště....

Diskusní téma: 258. SPELEOBULVÁR (květen/2015)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.