Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

257. SPELEOBULVÁR (duben/2015)

30.04.2015 21:23

V dnešním, opravdu pozdě vycházejícím bulváru se dočtete o objevech na plošině Skalka v MK, Hodně médií a skupin píše o právě ukončeném ročníku Speleofóra 2015. Na Slovensku propagují dvě akce, Speleoškolu a JT ve Varíně. Ve světě si všímají založení nového Evropského státu Liberland, s prezidentem Vítem Jedličkou. Dále je několik zajímavých příspěvků z podzemí, induše i starých dolů. V kategorii sport uvádím mnoho odkazů na zemětřesení v Nepálu. Nevejdou se mi všechny, ze sutin i po dnech vytahují živé lidi, na Facebooku zveřejňují tváře horolezců a VHT momentálně nezvěstných v nepřístupných horách. Na začátku jsou technické věci a trhačky se zajímavými výsledky. Odkazy na pozměněnou legislativu ve výbušninách a výškových pracech. V oddílu Speleospolečnost je větší množství pozvánek na drobné akce a v závěru se sešlo velké množství zajímavých rozhovorů a vzpomínek. I když se některé přímo nedotýkají jeskyní, dotýkají se věcí, které k jeskyním občas....směřují. 257. SPELEOBULVÁR...je právě zde.

Moravský kras: Závrt č. 71 v Moravském krasu, galerie. Ochozská jeskyně a Dny otevřených dveří, galerie na FB, ještě fotky od Climbera79. Nález stometrové chodby v Býčí skale je objevem roku 2014, zpráva z tisku. Dagmar, Vintoky, Amatérka 10.-12.4.2015, článek o aktivitách skupiny Dagmar včetně galerie na Rajčeti. Huntuntunt + Jožůf dómek, velký objev pod metry úžin na plošině Skalka. Článek a foto z nového průstupu. Propast sebevrahů, řeč je o propasti Macocha na blogu. Úklid Moravského krasu na webu skupiny Dagmar.

Jeskyně v Česku: Kočičí zámek - dokončení na galerii Speleo Týnčany. Toulky Pálava VIII. bezva krasové území na jihu Moravy v galerii. Rekonstrukce zavřela Javoříčské jeskyně, takto teď vypadá nový vstup, článek. Výprava do Českého krasu, foto a zpráva.

Slovensko: Čo nové v Demänovej a Mokrej dolinke, článek a mapa. Aprílový jaskyniarsky týždeň, jeskyně Vartovka u BB, video a o též akci píše i Libor Faitl na Jeskyňář.cz s podrobným rozpisem jednotlivých akcí. Na Jarnej vode, Kraľovanský lom a Príjemná jarná voda - jezero a jeskyně v galerii Aragonitu. Душа Карпат - Словацький Карст, Slovenský kras na ruském webu. Speleoškola na oficiálních stránkách SSS. Jaskyniarsky týždeň, Varín, Malá Fatra 2015, pozvánka na akci.

Jeskyně ve světě: Traces of Ancient Earthquakes Hidden in  Cave Rocks, článek a foto. La Grotta delle Fate - The Cave of the Fairies (Coreno Ausonio - Italy)  , video. Обновленный парк Юрского периода - пещера Сатаплиа, článek a foto. Jeskyně Nová Duljina (28,6 km), mapa, objevy a zopár fotek na FB. Mandelaja 18.04.2015, (Chorvatsko?) jeskyně ve videu. Bulgaria Founds New National Caving Organization, nově založená speleoorganizace v Bulharsku.

Příroda, lidé, země: Backpack Through Indonesia in Under 5 Minutes  pekné video na NG. Creux du Van: A Natural Rocky Arena in Switzerland, galerie. The Unusual Salt Industry of Teguidda-n-Tessoumt, galerie. The Eruption of Chile's Calbuco Volcano, galerie. Vit Jedlicka Is Attempting To Found A New Country Called Liberland, nového státního útvaru s prezidentem si všímají i zahraniční média. Magnificent Aerial Footage of Antarctica Shot by Kalle Ljung, galerie a sjupr video. Mexiko: Tajemný odkaz mayské civilizace, cestopis. Manpupuner - neznámý klenot Ruska, cestopis na blogu.

Bats, animals: Bat Disease Epidemic Still Expanding Throughout North America,článek a foto. Z Kněhyně do Franz France, sčítání netopýrů v opuštěném dole.

Doly, těžba, montanistika: Štola Johanes zpřístupnila část tajemného krušnohorského podzemí a taky exkurzi proti proudu času, články. Вися на веревке, История горного дела на Урале, historický opuštěný důl, dobrý fotky. Podzemní pískovna Bílý kůň, pěkný dokument s fotkama. Státní báňská správa České republiky a aktuální problematika nakládání s výbušninami. Čínsku baňu zaplavila voda, desítky mrtvých.

Podzemí a industriál: The City You Dont Want to Live In, dobrej induš. Chiatura: Half Dead City of Georgia, taky dobrej induš v galerii. Bandalier National Monument, galerie a článek o podzemním městě. Загадки острова Оук, tajemství šacty na Oak ajslendu, tentokrát v ruštině. Nedokončený památník v Novosadech, glerie indušácká. Urban GhostsCreepy Dystopian Scene Inspired by Abandoned School in New York.

Sport, rescue, lezení, svícení, aping, diving, technika: Postup při podezření na padělek Petzlu. Climb Safe: The Dangers of Modifying Your Gear, trhačky různýchpopruhů a součástek v článku a videu. Al menos 20 muertos en el campo base del Everest y alrededor de sesenta heridos ,fakovací video ze základního tábora. 20 Pictures Reveal Nepal's Heartbreaking Earthquake Devastation, galerie a zpráva o zemětřesení, galerie Earthquake na The Atlantic, Nepál dnes, fotky, zhodnocení a videa na The Landslide Blog. Cvičení jeskynní záchranky v Baglyok Szakadéka, galerie na FB. Devon Cave Rescue Organisation, SAREX in Pridhamsleigh Cavern, jiná speleozáchranka na videu. Fotky z krasového lezení (MK). Odborná příprava pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou, nové informace, zejména legislativní.

Fotografie, galerie: Pochopiť krajinu, pochopiť jazyk, pochopiť prázdno, o speleovýstavě fotografií v Rožňavě. Earth Day 45, galerie. Winners of the 2014 Smithsonian Magazine Photo Contest, výsledky fotosoutěže. Photos of the Week: 4/18-4/24, galerie. Czech Speleo Photo 2015, pozvánka na photosoutěž ČSS. AEE MagiCam S71: těžký kalibr mezi akčními kamerami, produkt.

Odborné příspěvky, geo, archeo, paleo, eko a další: Objev na který se čekalo přes 30 let, nálezy na hradě Loukov. Život věčný: Balzamování  v královbskýcj Čechách, článek. Výroční zpráva AOPK ČR -  Správa CHKO Moravský kras za rok 2014 v pdf. Při stavbě výrobní haly našli tisíce let starý hrob válečníka, článek. Scientists In China Unearthed A Possible Key To A Real Life Jurassic Park, fosilní dinosauří vejce na videu. Rtuť objevená v podzemí Města bohů v Mexiku, článek. Amatérští hledači s detektory jsou archeologům někdy prospěšní.

Dokumentace, historie, publikace: Věčné tajemství Býčí skály, nakladatelství Academia. Býčí skála a středověk, další dokument na webu BS.

Dění ve speleospolečnosti, akce, pozvánky, přednášky: akce Speleo 4 Rumy, galerie od Tajfuna 007, . Speleofórum 2015 pohledem skupiny Devon, Speleofórum od Bídy, Speleofórum od Štěpána Mátla, Speleofórum od Pavla Kubálka, Speleofórum 2015 Výhra!!! od Suchého žlebu, Speleofórum pohledem skupiny Speleoaquanaut, Ukončení 34. ročníku Speleofóra si všímá i speleo.cz. Pozvánka na Holštejnfest 2015, na FB, tradiční kulturní akce. 15. Pouť do Císařské jeskyně, pozvánka na akci na Ostrovsku. Pozvánka na přednášku Romana Mlejnka na téma Jeskyně v nás. Pozvánka na prodejní mineralogickou burzu v Tišnově. Pozvánka do Olomouckého podzemí v rámci Muzejní noci. Pozvánka na Dny otevřených dveří v Králově jeskyni na Tišnovsku. Akce CHKO Český kras 2015, zdroj speleo.cz. Na Správě jeskyní ČR vyšly už 17. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi a zajímavostmi. Chlumocod 2015, pozvánka na akci zítra. Údolím horní Soči, pozvánka na přednášku.

Osobnosti, rozhovory, vzpomínky: Lidé se bojí jako za Husáka, rozhovor s Martou Kubišovou. Vzpomínka pamětníka: Jak se studovalo po válce, rozhovor s profesorem Musilem. Smyslem Priglu je urážet kamarády a dostávat lidi do deprese, rozhovor s redaktory Priglu a ještě jiný - Všechno hnusný je v Praze větší. Exclusive Interview: John Spies' Magnificent Photos Reveal the Hidden Wonders of Underground Caves, intervijú s objeviteli Hang Son Doongu v angličtině. Záľuba v podzemí, rozhovor s jeskyňářem Františkem Radingerem z Lučenca. O kanibalismu na východě Konga, rozhovor s Milanem Daňkem, cestovatelem. Přepadení a přestřelka va Venezuele, rozhovor s Honzem Homolou, cestovatelem. Odhalena nová pamětní deska Emilu Bartoňovi v Býčí skále. Ocenení člena SZS - Mojmíra Závišky, zdroj speleo.cz.

H.o.u.m.r....: Generace W na priglu. Ceské pyramidy, videorozhovor. Jeskynní lidé a náboženství, video. Řada zemětřesení způsobená těžbou ropy. Podzemný raj Agartha.

...pokračování za týden...

Diskusní téma: 257. SPELEOBULVÁR (duben/2015)

Datum 02.05.2015
Vložil Tonda
Titulek Odkaz na pozměněnou legislativu pro práce ve výškách.

No nevím co má znamenat pozměněná legislativa. Když nejžhavější nařízení které je tam citováno je z roku 2006 a pak je tam připomínkována publikace z MPSV z roku 2012, která ale nemá žádnou právní váhu. Souhlasím, že je to pěkně vysvětleno!!! Ale vzhledem k tomu, že už 1/2 roku očekáváme nové nařízení pro práce ve výškách bych 9 let zastaralé změny takto neuváděl. I sám autor to uvádí jako shrnutí současného stavu. Nějaké žhavé změny tam neuvádí. Ale chápu, že v bulváru je potřeba končíci mrtvé nařízení (362/2005) uvést jako horké změny :-) Nic ve zlém. Já už se radoval, že to nové nařízení pro výškovky právě vyšlo... a nic. Na druhou stranu je otázkou času kdy úplně zakáží na práci stopku, jako se zakázala osma. Takže nevím zda je se co těšit?