Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

255. OPRAVDU VNÍMEJTE (duben/2015)

15.04.2015 09:03

Název jsem si vypůjčil ze Spelea č. 65. Zde je i návrh nových STANOV ČSS, které mají výrazně ulehčit činnost ČSS, a jejím složkám se stane vítaným pomocníkem. Čl.IV (Práva a povinnosti členů), odst. 2./b se sem dostal asi omylem a dovolím si ho ocitovat celý: Členové ČSS jsou zejména povinni: b) řídit se stanovami a dalšími interními materiály ČSS, jakož i usneseními příslušných orgánů ZO a ČSS.

Připomínám, že naše činnost je dobrovolná, nejsme zaměstnanci ČSS, ani jakýchkoliv jiných jejích podspolků. Nelze si stanovami vynucovat dodržování interních usnesení jednotlivých ZO (podspolků), Do kterých nikomu nic není. Interní předpisy, nechť si každá ZO řeší sama a tyto předpisy se stejně nesmí nikdy vyvyšovat nad Stanovy. V textu tohoto znění nových stanov plně dostačuje věta: Člen je povinnen vždy dodržovat stanovy ČSS a jako důkaz zájmu o činnost postačuje placení příspěvků.

Nikdo nemůže dokazovat jak moc se můžeme aktivně podílet na naplňování poslání spolku. Vedení podspolku není oprávněno kontrolovat do jaké míry můžeme předmět interního usnesení naplňovat (nemoc, rodina, stáří, soukromé záležitosti). V normálních funkčních skupinách tuto změnu řešit nebudou, protože řešit nejde. Tato novinka výrazně ulehčí hlasování a dává silný nástroj skupinám, kde to příliš nefunguje a vedoucím, kteří příliš neumějí pracovat s lidmi. Nikdo není neomylný a příslušné orgány ZO se mohou usnést na hlouposti, provést špatné rozhodnutí. Kromě toho, že tyto orgány může tvořit např. i Archivář, nebo Správce základny.

Pokud rozumně uvažující člen skupiny takovou interní hloupost nepodpoří, tudíž pro ni nebude hlasovat a zřejmě ji nebude ani dodržovat. Okamžitě tím porušuje nové stanovy. Což může být i důvodem k vyloučení, viz jiné odstavce. Člen se dokonce špatného usnesení vůbec nemusí zúčastnit! Není na schůzi, v zápise si přečte něco, čím se řídit nelze. Příkladem může být rozhodování o vyjímce k výzkumu, vybrání bezvýznamné lokality. Člen, který zde odmítne pracovat, porušuje stanovy a koleduje si o vyloučení za porušování stanov, protože se usnesením neřídí. Usnesením příslušných orgánů ZO může být i společná dovolená, nechtěná akce, nechtěná spolupráce, cokoliv.

Bude se vylučovat, nebo si dáme pozor, čím si obohacujeme STANOVY ČSS? Opravdu vnímejte. Řešme stanovy komplexně a pro všechny, interní věci a kontrolu jejich dodržování nechme podspolkům. Co teď přejdete jako pitomost se za pár let může obrátit proti vám. Kdysi název Speleobulvár vymyslel Olda Štos, Je možné, že se časem ujme název jiný....255. OPRAVDU VNÍMEJTE...ale opravdu vnímejte, z mého subjektivního pocitu se změna stanov týká nás všech a jsou tam i jiné podobné slovní hříčky...

Moravský kras: Objevu opět o krok blíž, činnost na lokalitě Dagmar. Amatérská jeskyně, Závrt U hrušky a Kamenný ponor, široký záběr skupin Topas a Kerberos, zápisy z akcí. Údolí říčky, webové stránky s jeskyněmi a zbytkem. Rudické propadání, článek a fotogalerie. Okrouhlík sonda, pokračování ve výzkumu, článek a foto. ZUB - sever, jih a smečka vlků, o lokalitě na Skalce. Jeskyně Matalova Vymodlená a zápis z bádacího zápisníku.

Jeskyně v Česku: Javoříčské jeskyně slaví narozeniny uzavřením, článek. Před 90 lety byla otevřena veřejnosti jeskyně Balcarka, článek a foto. Tajemné podzemí Broumovska ukrývá jeskyně z balvanů, pseudokras. Úklid Vratíkovského krasu a kocháníse jarním kvítím, článek a foto.

Slovensko: Jaskyniarsky týždeň, Varín, Malá Fatra 2015, pěkná videopozvánka na akci SSS. Jaskyniarsky klub Varín, pořádajíci skupina, stránky a další odkazy na JT. Perlová jaskyňa - Potápači na jazere, fotogalerie Aragonitu a ještě Trestanci v DIERE. Revizná mapa Mesačného tieňa, webové stránky jeskyně, Šuster team v akci a jiné příspěvky tamtéž. Druhá za pol roka, alebo spojenie jaskýň Jazvečí hrad a Viktória, článek.

Jeskyně ve světě: Slovinsko - Podjunška jama a jama Vilenica, fotogalerie, tentoktát od Jirky Climbera. Затерянный мир в Лаосе: пещера Tham Khoun, jeskyně v laosu, další obrázky k dispozici. AET: Sima de las Perdices. Expedicion Aet.Jaen 2015, pěkná prezentace fotek z akce.

Příroda, lidé, Země: Se vztyčeným palcem a batohem po nehostinných Vnějších Hebridách, cestopis. Těžba mamutoviny na Sibiři, aneb husté fosilní drancování. Z ptačího pohledu, aneb dron v akci, videozáběry tělocviku nad lávovým jezerem. The Nature Park of Ergaki, pěkná galerka. Wistman's Wood, galerie. The Limnestone Pavements of Orton Fells, pěkné zkrasovělé plató.

Bats, animals: Protichemický útok na kostol, čištění po netopýrech. Veřejné vypouštění netopýrů na Havlíčkobrodsku a Jihlavsku. Netopýři se vrátí do přírody, pomůže jim v tom záchranná stanice.

Doly, těžba, montána: The Stalagmite Tunnels In Samara, galerie opuštěného dolu.

Podzemí a industriál: Vila Dr. Anna L: Od zázraku k noční můře, dobrej induš a také A Piece of Italy in the Russian Province, gut. Once it Was a Bread Baking Plant, galerie. Tajný vojenský bunkr otevírá své brány. V srdci Šumavy tajně vznikaly německé stihačky Messerschmitt, článek. Katakomby baziliky Minor v Jablonném v Podještědí ukrývají hrobku sv. Zdislavy.

Sport, technika, svícení, lezení, rescue: Wariant R, polský historický ideodokument z lezení v Tatrách. Cvičení jeskynní záchranky v Mojtíne, galerie a ještě Cvičenie HZS a SSS Mojtín, video na FB. AdamSport blog - Velký test čelovek Petzl, Mamut, Fenox, Led Lenser a Black Diamonds, test a článek. Best Extreme Caving Video momenty na JůTubku v r. 2014. 24 inovací lezeckých karabin, některé vychytávky jsou echtovní.

Fotogalerie, fotografování: Michele Pili a jeho galerie na Flickru, doly, jeskyně, příroda, induš a další témata. Photos of the Week: 4/4 - 4/10, galerie. Colors of the Nature by Photographer Anton Petrus, galerie.

Odborné příspěvky, geo, paleo, archeo, vědy, obory: Francie otevřela dokonalou repliku prehistorické jeskyně, a ještě Starší než Lascaux.. Hledači pokladů zřejmě poničili jednu z nejstřeženějších jeskyní Českého ráje, článek. Neolitické revoluci předcházela politická, zajímavý příspěvek. Web Pravký svět a novinky posledního měsíce. U Benátek se objevil unikát, nejstarší mince ražená Kelty na našem území.

Historie, dokumentace, publikace: Vyšla kniha Geologija Krasa, článek a malá recenze.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky: Na webu Správy jeskyní ČR vyšly už 15. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi, zprávami, programy a akcemi. Jak šel čas, záběry z různých nových krasových staveb. Dům přírody Moravského krasu zprovoznil své webové stránky. Moravský kras nabídne turistům expozice o jeskyních. Údolí Horní Soči, pozvánka na přednášku. Memoriál Martina Honeše, v Českém krasu založili vzpomínkovou akci.

Osobnosti, rozhovory, vzpomínky: Rozhovor s Lucií Hrozovou (mistryně ČR v Drytolingu) o klování železy do skály, dole jsou pak hysterické i pravdivé komentáře. Návraty - o setkání s jaskyniarom Vladimírom Havranom - Enšpíglom. Bosák Pavel - portrét na webu speleo.cz.

H.o.u.m.r....: Mizení pravdy (podsouvání něčeho jiného). Steel Rose, aneb Nucené práce žen rozkazem, neuvěřitelná konspirační sračka. Laďa Hruška českého cestování.

...pokračování příště...

 

Diskusní téma: 255. OPRAVDU VNÍMEJTE (duben/2015)

Datum 20.04.2015
Vložil rum
Titulek co to je?

čekal bych od člena předsednictva ČSS jakoukoliv rozumnou odpověď. rozhodně ne tyhle sračky.

Datum 21.04.2015
Vložil Kuba
Titulek Re: co to je?

Vážený tuzemáku,Sračky ? Jak sám můžeš číst tak sem tahá politiku v prvé řadě Franci sračkama o autokraciích, zaměstnancích ...
Je to demagog a pokrytec, když někdo vyjádří svůj názor, tak ho bonzne že porušuje stanovy...






Datum 21.04.2015
Vložil Kubula
Titulek Re: Re: co to je?

Kubula a Kuba Kubikula - díl.7. Jak všichni zůstali spolu

https://www.youtube.com/watch?v=fOQPk1ZuT4Y&feature=youtu.be

Nepotřebuješ Kubíku navštívit Šenkyříka a pár týdnů tam zůstat?

Datum 17.04.2015
Vložil Tomas Kolbábek
Titulek zvanit umí kazdy,radeji koncepci

Ovsem ten kdo treba nesouhlasi ze stanovama atd.ma preci mnoho dalsich moznosti.Treba kandidovat na predsedu css nebo zalozit spolek ktery bude mit treba lepsi výsledky apod.Ale ty internetové blaboly maji jen jeden smysl a ten je v diskuzi jiz popsan.

Datum 20.04.2015
Vložil francimus
Titulek Re: zvanit umí kazdy,radeji koncepci

Koncepce tu je Kobi: Návrh na znění - Člen ČSS je povinen dodržovat stanovy ČSS. Kontrolu dodržování interních rozhodnutí ZO, necť kontroluje sama ZO. nepřidávejme do stanov něco, co nelze objektivně dodržet.

Datum 20.04.2015
Vložil francimus
Titulek Re: Re: zvanit umí kazdy,radeji koncepci

ještě poznámka: Souhlasím se stanovami, nesouhlasím s váše uvedenou větou č.2, která v podstatě odporuje sama sobě, není v souladu s posláním ZO (samostatně se zavazovat a rozhodovat se). Umožňuje více direktivny předsednictvu ČSS. Nepleťte sem nikdo zakládání nových spolků, politiku atd.

Datum 16.04.2015
Vložil Kuba
Titulek úvodník

Koukám že pan sedmilhář a překrucovač má zase potřebu něco komentovat
Chtěl bych doplnit, že zpravidla jednotlivá ZO neplatí členům mzdy ani s nimi nemají smluvní vztahy...takže nejde o zaměstnance.
Ale právě proto by mělo být žádoucí dodržování pravidel a stanov.
Přesto že nejsme zaměstnanci a do spolku jsme vstoupili dobrovolně je třeba třeba dodržovat stanovy se všemi povinnostmi členů, aby nevznikl totální anarchizmus.
Myslím že bys měl respektovat práci předsednictva, které si sám zvolil(
nebo ho zvolil tvůj kandidát) pokud se vším tak zásadně nesouhlasíš nikdo ti nebrání dobrovolně odejít a třeba založit spolek s vlastními pravidly.

Pleteš si základní pojmy Demokracie a Anarchismus.
Nedodržování pravidel a individualismus je v případě tvé osoby znám a i se jím chlubíš v úvodu svých stránek.
Tebou označované lokality jako bezvýznamné je úplné popírání snahy všech jeskyňářů, každá lokalita má přece význam!!! Sám si se v mnoha případech mýlil .Nevím kde bereš drzost psát takové srance, když nemáš ani odbornost ani vzdělání, ani zkušenosti něco takového hodnotit....
Opravdu vnímejte že je Francizmus manipulátor a lhář a jde mu jen o ukájení svého nemocného ega...

Datum 16.04.2015
Vložil francimus
Titulek Re: úvodník

Já jsem v první řadě nikoho nejmenoval, dal jsem příklad. Ve Speleou jsou taky příklady. Za druhé si myslím, že stanovy jsou potřebné, protože chrání slušné jeskyňáře například před autokracií. Stanovy se tvoří tak, aby byly jednoduché, pochopitelné, vymahatelné a objektivně kontrolovatelné. ČSS dala podspolkům subjektivitu, tedy i zelenou jejich interním dohodám. Nelze z pozice ČSS kontrolovat něco, co jsme nestvořili. Pokud se o to nové stanovy snaží, měli bychom subjektům hned nadiktovat co mají dělat.

Datum 17.04.2015
Vložil Kuba
Titulek Re: Re: úvodník

Co to tady meleš o autokracii???
Proč do toho taháš politiku ?
Si nějak neuvědomuješ jaký je rozdíl s vládnutím a řízením či organizováním a hlavně zodpovědností z toho vyplívající .
Myslíš že nějaký předseda z toho má něco jiného než starosti??
Nikdy, nikde si sám nerespektoval žádnou autoritu a porušoval si všechny dohody, domluvy atd...
Si jenom rozvraceč a hlavně a především demagog...
bys mohl přejmenovat svůj bulvár na speleodemagogie , zní hezky ne??

Datum 18.04.2015
Vložil Kuba
Titulek Re: Re: úvodník

Ještě bych chtěl připomenout:
Franci, který se schovává za počestné jeskyńáře...
není tak dlouho co jsem mu doporučil stát se individuálním členem ČSS
čímž jsem vyjádřil svůj názor (a i několika členů skupiny) na to Franci reagoval sepsáním dopisu dozorčímu sboru předsednictva ČSS a obvinil mně křivě z porušování stanov.
Načež dozorčí sbor navštívil naši výroční schůzi a divili se co plácají někteří členové nakažení Franciho demagogií...
Zajímalo by mně kolik takových dopisů sepsal a poslal orgánům nebo alespoň dal podněty jiným členům aby takto činili....