Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

254. SPELEOBULVÁR (duben/2015)

09.04.2015 19:37

Vítání ptačího zpěvu - je akce, na kterou mimojiné upozorňují oficiální stránky. Neoficiální francimus upozorňuje také na nejeskyňářské akce. Je jich více, že jsem je musel rozmístit do podsložek. Před jeskyňáři MK v dubnu stojí tři zásadní akce: Úklid Moravského krasu, Valná hromada a Speleofórum. O Valné hromadě není moc informací, i když se zde budou řešit zásadní nové stanovy ČSS. Tyto stanovy mají zdánlivě nepatrné odchylky, které výrazně zvyšují vliv ZO a ČSS. Subjektivně to vnímám jako vítězství nad dobrovolností jednotlivce. Budeme organizačně více sešněrovaní viz podřízení se ve své aktivitě usnesení příslušných orgánů ZO, nikoliv svému vlastnímu rozumu. Co přináší bulvár. Nejasný objev nových 300m prostor (300m je dost i pro Moravský kras). Lehce houmorný průnik SRT amatérů v Tomáškárně zachycený na videu. Ukrajinci oficiálně zvou na mezinárodní Expedici do Krubery Voronie. Jsou jedinci, kteří si jedinou návštěvou zde zajišťují celoživotní slávu, viz jiný videopříspěvek. Bulvár se zabývá nehodou Španělů v Maroku, všechny příspěvky jsou bohužel španělština. Hodně zajímavých příspěvků jsem umístil do odborné složky, např. Nález ozajstného Richarda III. a hysterie, kolem nutnosti ho pohřbít znovu. Nicméně britové jsou charakterní. Zasintrovaná hlava v Altamuře, pražské Klementinum, fosilie australopitéka, ze které už DNA odebrat nelze. Za pozornost stojí pravé pojmenování radikálních zmetků a jejich řádění na Středním východě. Hustěpoučné příspěvky v Priglu z běžného života, podobenství jsou čistě náhodná....týdeník 254. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Kouzelné Josefovské údolí (3) Proč Venušina jeskyně, další ze série amatérských článků. Jeskyně Vokounka, článek. Okrouhlík - sonda, článek o dalším výzkumu plus foto. Jeskyně Matalova Vymodlená a zápis z archívu akcí. Punkevní jeskyně mají před sebou další odstávku provozu, zpráva. Moravský kras čeká úklid, zapojí se do něj stovky dobrovolníků, článek.

Jeskyně v Česku: Česká kras, Tomáškárna, Part 1., Hodně roztažené video o tom, jak se nezachází s lanem. Velikonoční bílosobotní jeskyně objevena v délce 300m a to dokonce během živé reportáže. Jedná se pravděpodobně o Chýnovskou jeskyni. Tajemné skály a jeskyně, všeobecný článek (Kanibalka, j. u Skutče, Šipka a další). Kras Turnovské pahorkatiny, sbírka fotek z pochůzek. Jeskyně Kočičí zámek - betonáž vstupu, galerie. Ve Svatém Janu pod Skalou můžete vejít z kostela rovnou do jeskyně, článek.

Slovensko: Bude v Borinskom krase ďalšie prepojenie?, článek z webu Speleo Bratislava. Sprístupnili výstavu Zem nad hlavou, Rožňava, článek a galerie.

Jeskyně ve světě: 2015 Expedition Extends Sweden’s Longest Underwater Cave, článek a video. Ukrajinská expedice do Krubera Voronia, ofiko pozvánka na akci. 3.-6.4.2015 Velikonoční Banát, článek. Kosovo - Veliká Klisura 2015, galerie na FB. Expe Vietnam 2015, diving video a stejně tak Fontaine Du Truffe. Podjunška Jama, Gluboština, Trhlovca, Bukovník a jeskyně Vilenica, galerie na Rajčátku ze Slovinska. Podzemní systém v Laosu Xe Bank Fai, článek. Francouzská Macocha, propast Gouffre de Padirac.

Příroda, lidé, Země: Nejkrásnější pohled na Maroko? Z okna čtyřicet let staré Avie, článek. Hundred Island National Park Philippines, galerie. In Syria: Four Years of War, čtyři roky likvidace perly Levanty v galerii. The American West Dries Up, Západ Států a příroda bez vody. Отключили за неуплату, torza jeskyní se zbytky sintrových homolí. Procházka pouští Tabernas - Měsíční krajinou v galerii. Nejhezčí klášter v Ladakhu, cestopis.

Bats, animals: Holky si vyrazly na jezero, video na FB. Adorable Orphaned Baby Bats Cared for by Australian Bat Clinic, netopýří kinika. Pozvánky na akce s netopýry vč. jedné přeložené. Silný vítr shodil strom plný netopýrů, článek. Netopýrům nepřejí lidé, ani počasí. Netopýrům život utíká pomaleji, tedy pokud je zrovna nepronásleduje nějakej dravec. Motorová pila může způsobit zranění i zvířatům, aneb věčné dilema vegetačního klidu vs. logických zimovišť a hnízdišť.

Doly, těžba, montána: Going 550 meters Deep For Diamonds, hlubinné diamantové doly v galerii. Štola Země zaslíbená, webové stránky a info. Dělníci ve Zbýšově zajišťují 1,5 kilometrů hluboký důl, aneb zalévání betónem. Důl je extrém. Rubeme kilometr pod zemí i v ptatřiceti stupních, rozhovor s horníkem.

Podzemí a industriál: Novoborsko, Hamerský potok a jeho podzemní náhony, galerie na FB. Underground Laboratory of Nuclear Research, galerie. The Ghost City of Akarmara, galerie. Tajemství zámeckého podzemí, Mirošov?, zajímavý příspěvek. Podzemí tvrze Svojšice, článek a foto. Porcelánka Kysibl, bezva industriální stavba.

Sport, technika, rescue, lezení, pomůcky: Jukin video, teréní lanovka s padákovou brzdou. Koprášské kyvadlo, video. Tramping in Bohemia, britský film o českém trampingu. Akce Chlumochod 2015 na fb, Chlumochod videopozvánka, Chlumochod, webová pozvánka. Půlmaraton Moravským krasem 2015, pozvánka na FB. Petrbokův memoriál 2015, pozvánka na sportovně-recesistickou akci. V Maroku zemřeli dva španělští jeskyňáři, Accidente de espeleólogos en Marruecos: Tragedia en el Alto Atlas, rozbor nehody a ještě průběh a závěr očima záchranářeOtvírání kaňonů, zahájení sezóny. Jaká nebezpečí se skrývají v hloubkách jeskyní, glorifikace nejznámějšího a nejlepšího speleologa v republice. Climb Safe: Do Ropes Need to Rest Between Falls?, něco o pádech, faktorech a námaze kotevních bodů.

Fotografování, galerie: iPhone Photography Awards, i s malou věcí můžou vzniknout tajímavý výsledky. Photos of the Week: 3/28-4/3, galerie. Zajímavé archivní fotografie.

Odborné příspěvky, geo, archeo, paleontologie: Intact Ottoman 'war camel' found in Austrian cellar, kejml v Rakousku. V Klementinu archeologové objevili historickou kostru a fascinující malby, článek a video. 10 Geological Forms We've Studied For Years And Still Don't Understand, pár fakt zajímavých přírodních útvarů. This portable carbon-dating device is going to revolutionise field archaeology, kapesní radiokarbonátový datovač (odkaz od M. Sluky). Nejstarší dochovanou fosilií australopitéka je Little Foot, článek. Muž z Altamury dárcem nejstaršího vzorku DNA neandrtálců, článek. Ancient human fossils from Laos cave demonstrate early human diversity, článek. Král je mrtev, ať žije ten vyhrabaný, nález ostatků Richarda III., a dilema co s tím. Mezníky na Blanensku, pěkná galerie i s popisy. Zachráníme historii lidstva před radikálními zmetky? Radikální článek, aneb je vždy dobré pojmenovat věci pravými jmény. V Cerhenicích se našly kostrové hroby, článek a foto.

Historie, dokumentace, publikace, weby: Skupina Geospeleos ZO 1-05 má inovované webové stránky, s množstvím čerstvých i historických informací, např. Šestá sluj na Chlumu. 40. ročník časopisu Český kras, článek a info. Historie a záhady Šenkova sifonu v Býčí skále, článek, který vyšel ve Sborníku Muzea Blansko.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky: Speleomíting 2015 na sestřihu v Televizi Poprad. Kasematten Festival Langestein, pozvánka na hudební akci. Na webu Správy jeskyní ČR vyšly 14. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi, programy a videi. Dny otevřených dveří v Býčí skále, oficiální pozvánka na akci. Akce Ukliďme česko bude opravdu pestrá, pozvánka na akci. Sedmikrásky, záznam z křestu publikace (podileli se ní i význační krasoví lezci a jeskyňáři). 26. jeskyňářský ples je za námi, galerie.

Portréty, rozhovory, vzpomínky: Zemřel Hugo Havel, zakladatel skupiny, vzpomínkový příspěvek skupiny Dagmar. Vzpomínková akce na Martina Honeše, pozvánka. 7. 4. 1913 se narodil Ferdinand Petzl, jeskyňář, speleoalpinista, zakladatel firmy na výrobu lezeckých pomůcek. Rozhovor s Dobrodruchem Adamem Lelkem o tom, jak seriálem bourá veškerá kliše, patří spíše do kategorie houmru.

H.o.u.m.r....: Umění je spiknutí debilů s debilama, Karierní vzestup jako továrna na pitomce a Sdružené Uměnovědy (rozhovor s Terezou) - další hustěpoučné čtení z Priglu. Za vírou v konspirace není málo informací, ale myšlenková ledabylost. Berličky propagandy (pokladnice urážek). Domácí generátor na kvantovou energii, návod na stavbu. Ředitel zeměkoule, aneb vzpoura všeználků.

...Pokračování za týden...

Diskusní téma: 254. SPELEOBULVÁR (duben/2015)

Datum 11.04.2015
Vložil Celofán
Titulek Hugošův pohřeb-fotky

Kamarádi, fotografoval někdo na Hugošově pohřbu? Pokud ano, prosím, ozvěte se. C.