Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

253. SPELEOBULVÁR (aprílový/2015)

31.03.2015 21:54

Symbolicky prvního apríla vychází další bulvár. Tomu odpovídá i odlehčený obsah s brutálními vstupy, jako dobrý koláč, který doprovází pravé italské rozinky a oříšky. Objev Venušiny jeskyně v Křtinském údolí a zodpovědný otec Kuča, jenž vynechal své tři obvyklé denní výrazy. Na Slovensku vyšlo několik zpráv o Speleomítingu a video z Krystalové jeskyně. Pěkná videa jsou i ve složce Země. Na Slovinsku (Maďarsku a každé jiné zemi s inteligentními lidmi) mě zaujala záchrana jeskyně, nastřelené pravděpodobně ze silničního tunelu. Indiana Vojíř a chrám Karmelitánek, stejně jako Anča, Tonča a Velký Muftí poznamenal rovněž těžký přechod zimy do jara. Archeologové shromáždili dokonalou kolekci neolitických fallů, šidítek a jiných robertků. Je možné, že je též nad ohněm uživatelky nahřívaly, neboť kameň musel studit jaksviňa. V technice je i brutální záchranná akce, která se sice jeskyní jakoby netýká, ale je hodně hustá. Indiáni ne nadarmo nazývali duben Bláznivým měsícem, eskymáci měsícem dutých hlav a evropani aprílem. francimus dostal nové pojmenování - introvertní excentrik. Už toto slovní spojení je....hodně zábavné a protismyslné, 253. SPELEOBULVÁR...je právě zde.

Moravský kras: Jeskyně Matalova Vymodlená, akce za rok 2015. Dvoumužný víkend (13.-15.3.2015) na Dagmaře s mírným spožděním přec jenom vyšel. Kouzelné Josefovské údolí (2) Venušina jeskyně, Jáchymka ve fotogalerii. Ochozská jeskyně - Den otevřených dveří. Údolí Říčky - známé a neznámé jeskyně, galerie. Kuča stopořen jako zodpovědný otec a další bádání na ZUBu (plošina Skalka).  Úklid Moravského krasu, pozvánka na akci. Výpustka i Macocha. Od dubna se začnou otevírat jeskyně, článek.

Jeskyně v Česku: Malhostovická pecka, minikras na SZ od Brna, galerie. Průzkum Dyleňského krasu, vymazlený příspěvek od Guána. Hranická propast a Zbrašovské aragonitové jeskyně, pozvánka na akci. Chýnovská jeskyně, oživené fotoalbum.

Slovensko: Speleomíting - Jaskyniari sa stretli vo Svite na tradičnom speleomítingu. Prezentácie Speleomítingu 2015. Ocenenia na Speleomítingu 2015. Fotogalerie na FB od polských hostů skupiny Brzeszcze a také od Doktora Skály. Register a zoznam jaskýň k 31.12.2014 - SAMOPaJ s akrobatickými odkazy. Minulý rok objavili na Slovensku päť nových jaskýň. Kryštálová jaskyňa unikát s pod Rozsutca, vítězné video ze Speleomítingu na FB. Silická ľadnica v březnu, článek o akci pohledem potápěčské skupiny. Super noční akce v jeskyni Perlovka (Velká Fatra) na FB a na Googlu. Voda v jazere mala 6,4 stupňa a další bádání v sondě Kraľovanského lomu.

Jeskyně ve světě: Пещера с Водопадом, galerie. Mogotový kras, ozdoba jihovýchodní Asie, galerie. Slovinsko, Jama v predoru Kastelec AC, aneb jak se v kulturní zemi zachraňují jeskyně (místo zalití betonem) na FB. Altamira bude dál příjmat návštěvníky i když v omezeném rozsahu. Peštera Zoluška (sádrovec), nedávná akce na fotkách FB. Jeskyně v irském Burren, článek a galerie.

Příroda, lidé, Země: PortraitsofStrength From the Your Shot Community, galerie. Argentine Identities, galerie na NG. Feeding Time, inuitské slečny pilující šamanské hrdelní zpěvy a další videíčka. Mount Erebus, Antarctica v galerii NG. Supai: An Isolated Indian Village Inside the Grand Canyon, mastňácké úpravy, které se v tom prostoru docela ztrácí. A Taste of Austria - timelapse trochu netradiční. Колымская трасса. Суровая и беспощадная, něco o tom, jak se cestuje na Kolymě. The Secret Life of Water ~ Masaru Emoto, pěkňoučké video o prosté, obyčejné vodě.

Bats and  animals: Bats learn sounds like humans do, článek. Netopýři mají vlastní pravidla letového provozu, příspěvek. Strom jako panelák, o zimování netopýrů ve Vlašimi. Rekordní kontroly na konci března (Cyrilka a Čertův mlýn). Deset hrozivých parazitů, kteří ovládají mysl svých hostitelů, nyní už chápu chorobnou averzi nekterých jedinců. Zoologické pozorovanie (sčítání komárů). Revoluční lapač kůrovce nefunguje ve volné přírodě. I s tělíčky mrtvého hmyzu jej vychlastají trampové.

Doly, těžba, montána: Podzemno pridobivanje kamna, podzemní lomy na vápenec na sjupr videu s mnoha použitelnými technickými nápady (Slovinsko). Побег с Колымы. Василий Батюта. Вымысел и факты, trestanecký důl na Kolymě a jeden příběh o útěku v galerii. Gold Fever - The Big Picture with Kal Penn, tentokrát aktivní dolování zlata v Nevadě na videu. Zeman chce využít zásoby uranu a nepodlehne solárnímu šílenství (to šílenství je naprosto blbě ekonomicko-politicky nastavené). Mesherinskaya (Dimitry Albov), Vápencový důl pod Moskvou, galerie na FB.

Podzemí a jiný industriál: Podzemní továrna Richard I., galerie na FB. Muž při rekonstrukci domu objevil zapomenuté město, podzemí v Kapadokii. Пещеры Придонья. Калачеевская пещера, lochy vykopané ve spraši. Когда природа побеждает цивилизацию, pár dobrých industriálních fotek. Základny německých ponorek byly nezničitelná železobetonová monstra, galerie. Amatérští hledači našli opuštěnou podzemní nemocnici z 1. sv. války, galerie. Pivovar Svijany začne opravovat zámek, záslužný počin. Pod pražským parkem, ve kterém dovádějí děti, je ve skále protiatomový kryt, článek a foto. Ukrajinské katakomby, za lehce tendenčním nadpisem se skrývá bezva podzemí Oděsy. Indiana Vojíř a chrám Karmelitánů, je príma, že dávný kámoš Vláďa je ještě akční jak Harry. Záhadné podzemí ČR, článek o vzniku a využití všeobecně. Slavnostní otevření podzemí Mladá Boleslav. Urban GhostsThe Weird Abandoned Domes of Casa Grande, Arizona, urbánní zběsilost obalená PU pěnou. A Moldavian Massacre: Exploring The Ruins of The Chisinau Ghetto, Moldavská židovská města a hřbitovy.

Sport, technika, lezení, diving, svícení: Slaňovací brzdy ISC DR a CT SPARROW od Worksafety.cz testovali dobrovolní záchranáři, článek. Mistrzostwa Polski w Technikach Jaskiniowych, něco jako naše Lezecké dny. Un mosquetón desgastado corta la cuerda y provoca la muerte de un escalador en Suiza, něco o abrazi karabin pomocí lana a následném smrťáku. Flame Angel- 300m waterproof, svítící novinka na řezání tmy. S andělem na horách aneb zásadní rozdíly mezi muži a ženami, srandovní příspěvek a také Hanča a Antonie na cestách pohledem Velkého Muftího z Vysočiny (rozhovor). Nebezpečné jezy, rozbor problému. The Karun River - A Packraft Adventure by Tom Allen, bezva slezdy a osplouvání ještě dobré video Follow Adventure Kayakers Through the Dangerous, Beautiful North . Trochu iný víkend a Slapy - Náplavka, povrchové nácviky speleopotápění. Jedna brutální záchranka v Rumunsku, video.

Fotografování, galerie: Photos of the Week: 3/12-3/27, galerie. Pozvánka na výstavu fotografií Osada na Buďánkách v Praze.

Odborné příspěvky, geo, eko, archeo, paleontologie: Archeologové hlásí senzační objevy pod D11, neviděly je ani drony, článek. Kde najdete největší kráter po dopadu meteoritu? Měří přes 400 kilometrů, článek. The devastating effect of humans on Earth, dobrý srovnávací galerie (hledej deset rozdílů). 9 Reasons Why We'll Probably All Fall Into A Sinkhole At Some Point, tradiční sufózní závrtky v nekrasu a civilizaci (všiměte si u malých staveb absence kanalizace). Záhadné Serapeum: koho Egypťané pohřbívali v gigantických žulových truhlách. Archeologové objevili klíč k tajemství Červené paní z jeskyně El Mirón. How Cavepeople Got Their Rocks Off: Neolithic Dildos, kolekce neolitických šidítek. Pravěcí lidé uměli žít v extrému, i ve výšce 6000m.n.m., článek. Geologická lokalita Červený kopec v Brně - vzácná ukázka devonských hornin. Vědci z BC AV ČR zachránili unikátní lokalitu (vývěr kyselky).

Historie, dokumentace, publikace: Národní geoportál INSPIRE, nové webové stránky se zajímavými skutečnostmi.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, koncerty: Výstava Velká Morava a dějiny křesťanství, pozvánka na akci. MěK - přednáška Brněnské podzemí III., bude zítra. Den otevřených dveří v Ochozské jeskyni, pozvánka. Před chvílí vyšly i 13. SPELEOSTŘÍPKY, v nich nové informace, hodně videí, zpráv z prostředí jeskyní a velké množství pozvánek na různé akce.

Portréty, osobnosti, rozhovory: Na všetkých miestach žije ČLOVEK, rozhovor s Paulínou Böhmerovou, cestovatelkou. Jaskyniar Rodolf Košč miluje podzemný svet a dobrodružstvo, rozhovor na blogu Korzára. Neuvěřitelný životní příběh Otakara Batličky, portrét užasného a všestranného člověka.

H.o.u.m.r...: Proč hlupák zůstává hlupákem (Dunning-Krugerův efekt). Obrovská krycí operace FBI. Časák Prigl vyflftnul pár čtivých a svérázných názorů: Jak dostat ženský do deprese, Asociál není jen další nasranej superčlovíček, jak se nechat ojebat a Píchání v univerzitním prostředí. Dvanáct hodin beze smíchu. Zamlčené dějiny.

...pokračování bude...

Diskusní téma: 253. SPELEOBULVÁR (březen/2015)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.