Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

245. SPELEOBULVÁR (leden/2015)

04.02.2015 22:22

V tomto úvodníku budu stručný. Speleobulvár obsahuje opět řadu zajímavých příspěvků, rozhovorů a pozvánek. Rozsah, rozmanitost témat a pestrost bulváru je tradiční. V Technice je článek v angličtině i problémových kotvách z nerezové oceli v rizikovém prostředí. Není to první alarmující článek, francimus novinky, destrukce a hazardy bedlivě sleduje. Je strašná škoda, že si nikdo nenajde čas a pro neznalé cizích řečí nepřekládá. A to je pořád řečí a starostlivosti o bezpečnost. V příštím úvodníku napíšu něco o nově vznikajících pobočných spolcích ČSS a jejich registraci, včetně aktualizace adres....245. SPELEOBULVÁR...JE OPĚT ZDE.

MORAVSKÝ KRAS: Babická jeskyně, fotogalerie na Flickru. Suchožlebáci - a není jen dřinana závrtu č. 1 - 24.1.2015 článek a foto. Ventalora v Chobotu, doplněný článek. Sloupsko-šošůvské jeskyně na snímku Toulavá kamera, video. ZUB - sever i jih, článek o bádání na Skalce.

JESKYNĚ V ČESKU: Český kras - Starý foťák, galerie. 2015 02 03 Amerika, Chlum, albumy. Bubovice a okolí na FB (Arnoldka, Aragonitka a Chrustenická). Hranická propast je možná nejhlubší zatopenou jeskyní světa, Její dno je zatím v nedohlednu, článek, foto, audio. jeskyně Fík a hora Vápenice. Kudy na Ameriky.

SLOVENSKO: Kopačka s kúpačkou na konci jaguára, galerie. JK Demänovská dolina, zpráva o velmi bohaté činnosti, výzkumu a práci klubu za r. 2014. Potulky Ponickým krasom, odkaz na dokument. 10 rokov v podzemí, pdf. dokument o práci Trnavských a Orešanských jeskyňářů. Merkaptanová skúška a domeranie Borinského jaskynného systému, článek. Speleoklub UK Bratislava a zpráva o činnosti za r. 2014.

JESKYNĚ VE SVĚTĚ: Jaskyniarska výprava na Ural, článek, podrobnosti, mapy a foto. Speleoklub Brzeszcze, Polsko-Slovenská výprava jeskyňářů do Irska ve videu na FB. Speleološka ekspedicija Sjeverni Velebit 2015, pozvánka na akci do Chorvatska. Jeskyně Queen, blog a foto. Camp CDS Berger 2015, pozvánka na akci do Bergeru.

PŘÍRODA, LIDÉ, ZEMĚ: Glacial Grooves on Kelley's Island, něco o ledovcových výbrusech. The Hidden Town of Monemvasia, galerie. A Gigantic Mat of Floating Tree Trunks on Spirit Lake, nějaké pozůstatky po výbuchu sopky Svatá Helena. Returning Syrian Kurds Find Recaptured Kobani in Ruins, galerie. Chukchi, obyvatelé Čukotky v galerii. История двух: «Приключения Гилье и Белинды», dobrodružství Gile a Belindy, bezva časosběrná galerie. Mike Brodie Photography, nekašírovaná galerie současných amerických Hoboes. Neuvěřitelný hinduistický svátek Thaipusan v Batu Caves, blog a foto. Andrey Grachev: Ledové jeskyně na zamrzlém Bajkalu, galerie. Učitelkou v Nepálu - jak fungují školy pod himalájskými vrcholy. Tibet Under China, článek a galerie.

BATS, ANIMALS: Jeskyni u Mikulova na zimu obsadilo rekordních čtyři sta netopýrů, článek a foto. Sčítání netopýrů na Chlumu v našich jeskyní 2015, galerie. How to Draw Animals: Bats pro ty co se občas nudí. Štenice máme od netopýrů, exkluzivní bulvární příspěvek. Na Lichnici zimují desítky netopýrů. Když pomoc nepřichází včas, o zimní záchraně probuzených netopýrů.

DOLY, TĚŽBA, MONTÁNA: Bohaté zásoby lithia pod českým Cínovcem přilákaly Australany, článek. Bude se na Cínovci znovu těžit? zpráva a další odkazy. Jáchymovská Štola č. 1 připomene, jak komunisté zacházeli s lidmi, článek a foto. U Jílového se má turistům otevřít nová štola (Václav), článek. Odvodňovací štola, fotogalerie. Zdař Bůh a vzhůru dolů! zdravice redakce Českého podzemí. Komise pro životní prostředí varuje před důsledky prolomení těžebních limitů. Vznik a rozvoj jámy Ida, článek. Studie těžby uranu slibuje hojnost, starostovi v ní chybí zápory, když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají.

PODZEMÍ A INDUSTRIÁL: Vintage Photos of Russian Railroad Workshops, historická industriální galerie. Барнаульский метрополитен, industriální podzemí hezky nasvícené. Элеватор в Эшере, betónový induš. Ekotechnické muzeum ve staré kanalizační čistírně. Pád pevnosti Eben-Emael, historický příspěvek. Wlodarz - stavby na povrchu, článek webu Richard. Teplárna: Industriální prolézačka, kvalitka.

TECHNIKA, SVÍCENÍ, LEZENÍ, NOVINKY: Titan klájbing, něco o korozi nerezových ocelí v plenéru, titanivých náhražkách a další odkazy a videa. Holštejn trochu jinak, o lezení. Podlepování lezeček, videonávod. Friendy Joker, nová varianta postupového zejištění. Pozvánka na 45. ročník Mauglího memoriálu, sakra toto letí. Novinky od BEALU, a je to kupodivu např. čelovka, ultralehké sedáky a další.

FOTOGRAFOVÁNÍ, GALERIE: Волшебные фото-пейзажи от Pawel Uchorczak  pár pekných fotek z přírody. Photos of the Week 1/24-1/30, galerie. Wildlife Photographer of the Year 2015, galerie.

ODBORNÉ PŘÍSPĚVKY, GEO, PALEO, ARCHEOLOGIE: Na Bratislavskom hrade je stratené hlavné mesto Keltov, článek. Více článků o nálezu lebky v Izraeli: Vědci našli lebku, která asi dokládá migraci člověka z Afriky, článek. Pravěký člověk v krápníkové jeskyni Manot s mapou a Jak jsme vypadali, než vznikly rasy? Izraelská lebka napoví. Archeologové našli na kraji Prahy hrob pravěkých knížat, článek a video. Vědci našli na Vyšehradě základy unikátního kostela o kterém kroniky mlčí. Lidstvo se nachází v polovině masového vymírání, článek k zamyšlení. Stěhování národů - jak Slované Germány o území přípravili, rozsáhlý článek s mapami a výzkum na základě genové pravděpodobnosti, dobrý a přehledný. The Harbury tunnel and cutting landslide in Central England, šlinda a ještě New landslide video: a spectacular retaining wall failure a Zanskar Valley. Archeologové v Cerhenicích našli další pravěké hroby.

DOKUMENTACE, PUBLIKACE, HISTORIE: Horolezecká metodika - 2. díl Výzbroj a výstroj, nová publikace, leden 2015. Arnika 2014/2, časopis a článek o objevech dolu Jeroným. Dějiny a současnost časopuis 1/2015 a článek Profesor Absolon a Němci.

Dění ve speleospolečnosti, přednášky, programy, setkání, akce: Změny v organizační struktuře AOPK ČR a postavení CHKO Moravský kras od ledna 2015. Správa jeskyní ČR a právě vyšlé 5. SPELEOSTŘÍPKY v novém kabátě. MěK - Přednáška Brněnské podzemí II. - 10.2.2015. Výlet do podzemí kamenolomů Amerika, pozvánka. RUMBÁL, pozvánka skupiny Trataros na společenskou akci.

Portréty, osobnosti, rozhovory: Voda je i v rumu, rozhovor s Petrem Juračkou z PF Praha za nejlepší popularizační video. Ať si o mě lidé myslí, co chtějí. Rozhovor s Milanem Smrčkou Závišem, bez přetvářky, bez klišé, vynikající. Videorozhovor s (devítiletými) dvojčaty Bárou a Jáchymem Zítkovými o získání Evropského poháru lezení, dóóst dobrýý. Rozhovor s prof. Jiřím Neužilem, biochemikem o mimořádných objevech. V nouzi bych sežral i parťáka!, rozhovor s Markem Holečkem, Horolezcem , dobrodruhem a dokumentaristou.

H.o.u.m.r....: Moskva chce odsoudit anexi NDR, některým lidem fakt hrabe. „Môj milý Putin," hustá piesnička o Novorusku. Ideologie Impéria. Peklo firemních večírků aneb rautem nízkej plat nevyžehlíš, Prglovská klasika.

...pokračování zase za týden....

Diskusní téma: 245. SPELEOBULVÁR (leden/2015)

Datum 10.02.2015
Vložil Standa
Titulek Barvy

Ahoj, ty barevný odstavce se dost špatně čtou :(