Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

240. SPELEOBULVÁR (vánoční /2014)

23.12.2014 11:41

Jsou vánoce. Ke každým vánocům patří pro hodné děti pohádka. Nejlépe ta s kouzly. Poslední dobou se vedou mocné diskuze ohledně Jednotného klíče pro lokality Moravského krasu. Pokud nevíte, ptejte se vedení skupin, ČSS, nebo na správě CHKOMK. Pamatuji si krásnou historku o jednotném klíči jedné konkrétní jeskyně. Byla svolána schůze, na které všichni členové horlivě odsouhlasili striktní odevzdání svých klíčů kromě dvou exemplářů a pak hle...jako v pohádce zázračným kouzlem všem klíče zůstaly, kromě nejaktivnějšího jeskyňáře s největším podílem práce v dané lokalitě. Důvěřujte vedení ČSS, někteří mají velké zkušenosti s klíči. Určitě podobné kouzlo, taneček, komedie, nebo křivárna (samozřejmě záleží na úhlu pohledu), se zase povede...240. SPELEOBULVÁR je opět zde.

Moravský kras: Zprávy z Moravského krasu, info o publikaci a vyhodnocení dnů otevřených dveří Amatérské jeskyně. Závrt Hedvábná se Skalními duchy 6.12.2014, galerie. Podzimní kras 2014, galerie. Jak vypadá Punkva bez vody? Odpověď nabízí unikátní fotogalerie. Závrt Okrouhlík, Sonda i Jezírková chodba, zápis z bádací akce plus fotky. Nový Sloupský koridor a potápění v 10. sifonu, zpráva a foto.

Jeskyně Česka: Tomáškův lom - Augustovka a Tomáškárna 2014 v galerii na FB. Podtraťovka 12-201, aneb výlet s teleskopickou tyčí do plazivky, dobré videodíving.

Slovensko: Čtyřicet km v Demänovských jaskyniach, zpráva a foto a taky PéeFko hlavně Paľo Herichovi. Rekonstrukce prohlídkové trasy Belianské jeskyně, zpráva. 10 rokov prieskumu Havranickej jaskyne, souhrnná zpráva, mapy, foto. Den otvorených dverí v Plaveckej jaskyni, pozvánka na FB.

Jeskyně ve světě: Longmen Grottoes, China v galerii. Irish Whiskey, Irish Coffee and Irish Caving 2014, článek a galerie na FB. Jeskyně Katerloch, oblast Gazer Bergland, článek. Libertatea.ro, Pământul văzut de sus!, romantické časosběrné Zeměgulí video na FB. Amerika, na návštěvě s Orca, o potápění skupiny Speleoaquanaut. Expedice Cuba 2014, velmi rozsáhlý a propracovaný příspěvek skupiny Orcus o speleoaktivitách na Kubě s fotkami a na týž stránkách i Do nejkrásnější jeskyně Rakouska.

Příroda, lidé, Země: Volcanic Canyon River, Kamčatka - galerie. 29 Best Photos of the Month from Russia, lehce kýčová galerie. A Rolling Stone Does Gather Moss, galerie jak ožívají ledovce. 2014: The Year in Volcanic Activity, galerie. These 15 Otherworldly Lakes And Rivers Exist Outside Your Fantasies, galerie. Невероятно красивые фотографии Марса, něco fotek vod souseda. 15 Of The Most Beautiful Crater Lakes Around The World, staré krátery v galerii.

Bats, animals: V Olomouci se objevil netopýr jižní, jde teprve o třetí místo v ČR, příspěvek na regionech, Ol Drbna atd. Netopýři a ježci se probouzejí, článek. Největší migrace zvířecí říše, článek a galerie.

Doly, těžba, montána: Как богатели на тех, кто хотел разбогатеть на золоте, zlatá horečka na Klondajku, historie a současnost. Štoly u nového Knína a laboratoř, galerie 6-08. Průzkumné štolky v údolí Klíčavy, galerie.

Industriál, podzemí: Abandoned Electric Vehocles Factory in Kiev, dosti dobrý induš. Forests In Place of Streets, klasická galerie z Pripyatii. Куда идём мы с Пятачком? На мясокомбинат!, osud zajímavé technické památky. Форты Кёнигсберга. Форт №3 Король Фридрих-Вильгельм I, fort Kéniksberg v galerii. Bunkr Drnov, pozvánka na nívštěvu, fotky atd. Staleté chodby pod Libercem hrozí propadnutím, článek. Uzávěrové forty v jižních Korutanech, článek, mapky, foto. Montpelier Hill: The Mysterious Abandoned Home of Ireland's Hellfire Club, induš a ze stejného zdroje - 10 Abandoned Sea Forts, Towers & Anti-Submarine Platforms a taky Nazi Architecture: 10 Unsettling Relics of the Third Reich, nacistické památky, pomníky a továrny.

Sport, technika, diving, lezení: Oregon rafting team a PC060006, video (sjezdy na raftu). Recenze kladkostroje Mammut RescYou, článek. Learn This: Using the Anchor Shelf, užití kotevního uzlu. Nudos (Uzle) - Tutorial Completo, dlouhé italské videouzlování. Když jsme u u zlů, nesmí chybět Velký hit klubové scény: Trucker's Hitch. Poslední slanění ve Svatém Janu pod Skalou, článek a foto. Bushcraft, nebo Buřtkraft? Vše je jen o jídle...

Fotografování, galerie, soutěže: Photos of the Week: 12/13-12/19, galerie. Winners of the 2014 National Geographic Photo Contest. Speleofotografie 2014 - 17. ročník, celkové představení a zhodnocení soutěže vč. ukázek a dalších odkazů.

Odporné příspěvky, archeologie, geologie, paleontologie: Končí pravděpodobně nejteplejší rok v historii meteorologických pozorování v Evropě. U Pavlova roste nový archeopark za skoro 100 melounů, důležitý bude určitě obsah a přínos, nikoliv cena, dale pak Výprava do pravěku. Na Slovensku našli stopy po lidojedech, v pravěku celkem běžná záležitost. Tollund Man, The 2,400 Years Old Bog Body, článek a galerie. Lovci lebek v Čechách, aneb Ať běžíte jak běžíte, vždy dostanete kamenem, keltská fortifikace v Třísově. Soudný den dinosaurů, rozsáhlejší příspěvek s videem, animacemi, dalšími odkazy, dosti dobrý. Záhada Křtinských lebek, další pohled na záhadu, článek. Lidem zřídly kosti o pětinu, když přestali lovit, článek. Ancient and Modern Europeans Have Surprising Genetic Connection, článek. Camera phone footage of the deadly Banjarnegara district landslide in Indonesia, videolandšlinda. Astronomové našli 23. meteorit s rodokmenem na světě, článek.

Historie, dokumentace, publikace: Vyšla publikace Naši netopýři, Miloš Anděra a Správa jeskyní ČR. Vyšla nová publikace Český kras (Žák, Majer, Cílek) už na podzim, nyní info nakladatelství Academia.

Společenské zprávy, akce, dění ve speleospolečnosti: Mezinárodní Speleologická Unie oslaví 50. výročí vzniku, info na 1-04. Správa jeskyní ČR a její pour féliciter 2015. Ztrácíme paměť? Pozvánka na konferenci.

Portréty, osobnosti, vzpomínky, rozhovory: Vzpomínka na Vladimíra Žikeše, jeskyňáře, potápěče a velkého kamaráda. Zemřel Václav Velechovský, jeskyňář z Liberecké skupiny, zdroj speleo.cz. Rozhovor s archeologem Jaroslavem Řídkým o jeho práci a výzkumech. Ubyli nám návštěvníci z Tchaj-wanu, říká vedoucí správy jeskyní Jiří Hebelka v rozhovoru. Vědecká fantazie Zdeňka Buriana oživila Museum Kampa, portrét, video a pozvánka. Špičkový výzkum ve veřejném zájmu, rozhovor s Jiřím Drahošem, předsedou Akademického sněmu ČSAV.

...h.o.u.m.r....: Něco o lehké výškové frustraci. O vánocích zpívejte i muslimské písně, sousedům zřejmě taky hrabe v hlavě, já ani žádnou neumím, umím akorát Ježíška v Hantecu. Válka v Evropě? Bizardní videovymývačka mozků pro blbánky i s titulky. Perestrojka, výběr z lezeckých SMS s fotkama.

....Pokračování po až příští rok...

Diskusní téma: 240. SPELEOBULVÁR (vánoční /2014)

Datum 28.12.2014
Vložil Radim
Titulek Opravka

Ahoj vespolek, jak se koukám, vloudila drobná chybička v textu...že štoly u Nového Knína a laboratoř jsou na galerii 1-08 a né 6-08...