Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

238. SPELEOBULVÁR (prosinec/ 2014)

10.12.2014 23:12

Upřímě se těším na další Speleofórum. Na síti zatím nic nevyšlo, ale po Moravském krasu je mnoho dílčích objevů. Bude určitě potěšením je sdílet. Sdílená radost je společná radost. Vím minimálně o pěti a další jsou na spadnutí. Stává se tak každý rok. I proto nechápu uzávěrku Sborníku v polovině prosince, na kvalitní zpracování objevu je také zapotřebí čas. Co takhle udělat Speleofórum později, nebo rozšířit redakční, pardon, Ediční radu? V samotném bulváru je více příspěvku z montány a podzemí, přitom některé příspěvky jsou velmi propracované. Laco Lahoda a CMA představil ukázku dokumentu vojenského podzemí ve Švýcarsku. Jeskyně v Burdě jsou také spíše vystřílené chodby, Soví hory, Kénigsberg a další. V technice je několik příspěvků o karabinách. Je tu popsaná nehoda na špatně polohované a hlavně vřazené řetězové spojky nedostatečné nosnosti. Jediný rozdíl mezi ofiko majlonkou a řetězovkou je v razítku, rozvoru šroubovice a v ceně. Takže by si vystrojující jeskyňáři měli uvědomit tyto jisté rozdíly a podmínky. Další objevy jsou na poli archeologie (nález další venuše, švýcaráku, starověké fosforové miny a jiné). Čtěte speleobulvár, možná přináší zajímavé informace, které rozšíří Vaše obzory....

Moravský kras: Jeskyně Matalova Vymodlená a Průzkum komína Šikmá šachta, galerie na FB. Býčí skála a Kočárová chodba pohledem Honzy Mrázka, galerie. Bádání v závrtu U hrušky v silné sestavě, článek. Závrt okrouhlík, chirurgické práce v Jezírkové chodbě, článek. Jeskyně Spirálka, nová fotogalerie převážně ze spodního patra.

Kras a Jeskyně v Česku: Nejhlubší sladkovodní jeskyně na světě je v ČR, Hranická propast, článek. Už naši předci věděli, že Pálava je vyjímečným místem, článek a foto. Brno, Stránská skála štoly a jeskyně ve velmi pěkné galerii. Příprava na opravu srubu na Malé Base, Liberecko.

Slovensko: 28 november a 6 december - bude jaskyňa nad diamantovým vŕtaním?, fotogalerie. Jaskyne z II. Svetovej vojny v pohorí Burda, článek, mapa a video. Akce na Skalistém potoce, sifon 17.17 a další podrobnosti v článku. MT - Akcia v Mikiho dóme (Mesačný tieň), článek a foto na webu SSS. Čachtická planina a jeskyně OMVJ.

Jeskyně ve světě: Tрейлер фильма сгс master, trajler filmu Mistři, video. Kopání v dihalniku BarJak u Orleku, video. Cueva de los Verdes Lanzarote, lávové jeskyně. Caves safer than housing in Samar, článek. Nowe odkrycia grotołazów z Sopotu; grotołazi, eksploracja, odkrywanie jaskiń, jaskinia, grota, článek z Polska. Velika Kozinska jama, video. Ponořte se s námi do hlubinných toků Francie, čekají vás zákoutí, video.

Příroda, lidé, Země: Two lands, Greenland, časosběrné video z kosmického zjevu aurora. Jökulsárlón Glacial Lagoon, galerie na podobné téma a ještě Velkomin til Íslands, galerie. 'Under the Glacier' is the winner in Kendal, galerie. Наша Земля : вид с высоты, pohledy z ptačí perspektívy.

Bats, animals: 15 incredible photos of Animals Gathering, článek a galerie. Netopýři si navzájem schválně ruší sonary, článek. Tajemství hibernace odhaleno, článek a foto na NG. Našli jste netopýra? Záchrana netopýrů. Netopýři v jeskyních na Holštejnsku. Netopýři a vrápenci Jesenicka. Baby Bat Burritos, ňuňuvideo.

Doly, těžba, montána: Путешествие за алмазами в недра земли, galerie a článek z diamantových dolů, za zmínku stají mapa na jedné z fotek. Cesta za sedmibarevným krápníkem, minedíving galerie. Chrustenická šachta, blog, mapa a foto. Horníci prosili svatou Barboru o požehnání. Teď už se břidlice ve velšském dolu netěží. Čeká na vás trampolína, zipline nebo kostka čedaru, článek. Dobývací prostor Heřmanice, historie, článek. Německé doly 30.11.2014, galerie. Chystaná Novela zákona o ochraně a využití nerostného bohatství a přísně tajná Nová surovinová politika ČR.

Podzemí a industriál: Unexpectedly Beautiful Command Post, galerie z military undergroundu. Geniální video: dron se proletěl ruinami Černobylu, jinak dobrodruzi s GouPročky tu chodí i pěšky. Форты Кёнигсберга, galerie z podzemí historické pevnosti. Секретная подземная штаб-квартира Гитлера, Hitlerův bunkr v Sovích horách v galerii. V jihlavském podzemí odhazují čerti latexové masky, příjemná zpráva. Skrytou švýcarskou krajinou, filmová upoutávka k dokumentu o vojenském podzemí Švýsarska. Fortifikační blog a kryt 6, Kryt 5 a spoustu dalších v Ostravě. Slavošovský tunel, článek a foto. The Teufelsber, Berlin: An Abandoned NSA Spy Base from the Cold War, industriál a ještě lepší Disco Inferno. Ra Paulettova umělecky pojatá grotta ve videu, těžkej romantik.

Sport, karabiny, nehody, technika, rescue, lezení: Incidente a Ponte Brolla (settore EST), nehoda na špatně použité řetězové spojce, dle rozměru nějaká 4mm to byla. Galerie podělávek speleotechniky (vyjma toho vrtulníku). The Fly Wire, Newsletter 2, Carabineers, Něco o karabinách, vlastnstech, pevnosti, trahačky atd. Přežil jsem vlastní smrt, zimní výstup na Aconcaguu v Argentíně. Stroper - fitness lano z LANEXU.

Fotografie, galerie: Paulovo Panorama a jeho neobvyklé pojetí krajiny. Christian Hacker také fotí krajiny, induš, rurál, velmi dobré nápady.

Odborné příspěvky, geo, archeo, paleo: Děsivé i poutavé: Bagr odhalil hroby z doby kamenné, článek. Moulins on Glaciers, galerie z výzkumu. Locked Away for Years, Skeleton's Secrets Rewrite Prehistory of North America, historické osídlené Severní Ameriky. Archaeological Evidence for 1,700-Year-Old Chemical Warfare, něco o sapérování a chemii ve starověku. Venuše z Renacourt - objev století pravěkého umění a o Venuších všeobecně pěkně napsané. The Mighty Wall of Hadrian, Emperor of Rome, článek. Na "švýcara" měli patent už Římané, článek. 500,000 year-old Homo erectus engraving found on Indonesian shell, o tajemných vrypech na škebli. The Domkar Monastery landslide: the (non-)evolution of a failure, vývoj nedávné šlindy v Tibetu.

Historie, dokumentace, publikace: Vyšla kniha Práce a záchrana ve výškách, určitě potřebná publikace. Vyšla publikace Naši netopýři, zdroj na webu SJ ČR. Internetová speleobibliotéka, aspoň jak to vypadá v Rusku, tip dal M. Sluka.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, koncerty: Festival Rajbas - Filmové ohlédnutí za 16. ročníkem, video. Pozvánka na Diskuzní večer "Pražský Barrandien včera a dnes". Správa jeskyní ČR a její už 49. SPELEOSTŘÍPKY.

Portréty, osobnosti, rozhovory: Díky netopýrům mě v zoo znali už z dob přednášek, rozhovor s Martunem Maláčem, zoologem a chiropterologem. Hagenova štola č. 14 a portrét skupiny F.T.Prim. Zvrhlý systém černé mamby Miloslavy Pošvářové, takový reálněaktuální rozhovor.

H.o.u.m.r....: Život skeptika tvoří zrcadélko k článku Život konšpirátora.

Pokračování zase za týden....

 

Diskusní téma: 238. SPELEOBULVÁR (mikulášský/ 2014)

Datum 16.12.2014
Vložil Ondra Belica
Titulek zkoušky, testy a podobně

Pánové,

jenomže takovéto testy, zkoušky a podobně ať už v podání technické komise, speleozáchranky, či kohokoliv jiného, jsou z pohledu "toho, co karabina vydrží" poněkud zbytečné. Stačí jen užívat odpovídající výrobky (tedy takové, které splňují požadavky normy buď EN 362 nebo EN 12275) a tyto výrobky používat v souladu s návodem použití. Norma stanovuje minimální požadavky, co musí karabina vydržet a výrobky na trhu většinou vydrží mnohem víc. Mám natrháno mnoho kilo karabin od různých výrobců, takže se domnívám, že mohu s čistým svědomím tvrdit, že je zbytečné to dělat duplicitně a navíc je to i finančně poněkud nákladné.

Význam to mělo v dobách, kdy si lidi věci vyráběli sami, nebo nebyly stanoveny požadavky na to, co dovezené zboží musí splnit. Při té dostupnosti toho dnešního to poněkud tratí význam.

Pamatuji se, jak jeden výrobce uváděl na karabinách pevnost 30 kN a nám se ty karabiny trhaly při nějakých 28 kN. Víc ani ťuk. Volali jsme výrobci, on že to není možné, tak k nám poslal svého pracovníka s pytlem karabin na trhání, aby bylo co trhat a dohlížel na to. Pár se jich natrhalo, a ejhle, najednou si všiml, že máme karabiny v trhačce vychýlené cca o 0,25°z hlavní osy. Srovnal je a hned lítaly hodnoty přes 30 kN.

V textu článku jasně stojí, že karabina nesplňovala požadavky norem, z obrázku je pak patrné, že se jedná o malou maillonu, která se hodí akorát do stupačky.

o.

Datum 11.12.2014
Vložil Havel Hugo
Titulek technika

Kdysi byla v ČSS technická komise, byl jsem také členem, vedl to Šmikmátor a pak Ma\týsek, dělalo se hodně různých zkoušek, vč. trhacích, využívaly se kontakty v renomovaných firmách - já např. v Zetoru. Ty výsledky se publikovaly a i archivovali, možná by se něco dohledala a navíc je velká škoda, že tato komise již v ČSS nefunguje. To kotvení je zcela zásadní a v případě nejasnosti by mělo platit raděj více než méně, silnější než tenčí,dublované než jednoduché a raději žádné než špatné.Jde jen o život !! Sestupy a výstupy bez nehod přeje HH

Datum 11.12.2014
Vložil Martén
Titulek

Nerez A4 prům.8mm borhák i majlonka a je jistota.

Datum 11.12.2014
Vložil Štěpán M.
Titulek Majlona

Ocelové spojky se používají celkem běžně. Já použil myslím 8mm a 10mm. Ale asi by nebylo špatné, alespoň trochu tušit co to vydrží. Má Speleozáchranka možnost to vyzkoušet? Nebo už to někdy někdo zkoušel? Ale 4mm je opravdu málo spíš jen drát než majlona...

Datum 11.12.2014
Vložil Kuba
Titulek Re: Majlona

Zdar Štěpáne,
4mm mailonu může použít na kotvení jen idiot, ničí i lano svým průměrem,
navíc podle poškození byla dotažená jen na dva závity. Originál Déčko od petzla na dvou závitech má značně nižší pevnost. Je to zajímaví námět na trhání....
Jako největší nebezpečí se jeví duralové karabiny v ocelovích plaketách a je jen otázka času kdy se něco stane...