Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

195. SPELEOBULVÁR (únor/2014)

04.02.2014 19:06

Hned v úvodu je nápadité, pěkné a živé video z postupů v Rudickém Tumpereku. Toto číslo vůbec obsahuje delší videa i televizní záznamy z podzemí (Niedzwedzia), archeologie (Istanbul) i z letadla (Lofoty). V krasu se pracuje a schůzuje, zajímavý je postup na Zubu, někam je vidět i pod Kaplí. Ze zahraničí je pěkně zdokumentováno potápění ve vývěru Boky, čímž se Kota 1000 posunula informačně hodně výše. Dobré příspěvky jsou i ve složce Technika. Bez většího mediálního povšimnutí proběhlo sté výročí sestupu do propasti Macocha z Dolního můstku, tedy asi opravdového sestupu bez spouštění. A na závěr je tu množství pozvánek na hrůzné akce, především přednášky....195. Speleobulvár je opět zde.

Moravský kras: Úderná trojka na Řičánce, pracovní zápis. Tumperek- aneb jak hluboko jsme klesli - článek a Tumperek 2013, pěkný videoreport a nápad s vloženými mapami, MK - Rudice. Skupina Dagmar a shrnutí roku 2013, článek s mnoha dalšími odkazy. Bádání na Harbechu, kontrola lokalit a výroční schůze, galerie. Lažánky, jeskyně Rytířská, stránka. Suchdolské plošiny a bahenní lázně v závrtě U hrušky, článek. Pracovní akce v jeskyni Matalova Vymodlená. Závrt Okrouhlík - Sonda a další práce na lokalitě. Lanovka na ZUBu a tančení na ledu, plošina Skalka, dokumentace objevu. Lesnický slavín a krasová Babická plošina, galerie. Jeskyně Jáchymka - Evina jeskyně, blog. Výročka a další postup v Propasti pod Kaplí jeskyně Dagmar, článek který právě vzniká.

Jeskyně v Česku: Tajuplnou jeskyní Průchodnice prochází turistická trasa, článek. Medvědí jeskyně ve východních Krkonoších, ukázková dokumentace v pdf. Výroční schůze a web Mikulovských jeskyňářů.

Slovensko: Ohniště 2014, hory, galerie na FB. Nový nástenný kalendár SSS na rok 2014, odkazy. Akcia v Javorine, obrazová galerie skupin Aragonit a Velká Fatra. Objavovanie pokračuje, o dalších postupech v jeskyni Stará Garda, článek a foto. Preukaz SSS - Zmenilo sa niečo od roku 1980? Nie, stále připomíná legitimaci ROH. V sobotu otvoria brány jaskyne Domica a Važeckej jaskyne, info. Krásy Slovenska - Jaskyniarsky sen, recenze Barabášova DVD. Speleoteam Tisovec. Jaro Stankovič a jeho Príbeh nejen o Krásnohorské jeskyni.

Jeskyně ve světě: Kamera v jeskyni Niedzwiedzej (Medvědí), Kralický sněžník - Polsko, video. In Person - Rugova's Cave, video. Blowhole Cave od Alfreda Crabtree na FB. Jeskyně v Řecku, webové stránky. Na Novém Zélandu byla objevena dosud nejhlubší jeskyně (na jižní polokouli) propojením dvou systémů, článek. Mexico Zima 2014, potápění na Yukatánu, Mexiko. Slovinsko - Izvir Slap Boka speleopotápění, galerie na FB, asi nejhodnotnější příspěvek na KOTA 1000 s dalšími odkazy. Undereater River in Mexico's Yucatan Peninsula s príma solnou halloklinou. Record Temperatures Freeze a Path to the Spectacular Lake Superior. Tauchgang in der Koppenbrüller Höhle on Vimeo. Přidány fotografie do Galerie Taurus - Turecko. Cueva Juliana, jeskynní systém v Churí-tepui, Venezuela - zdroj web SSS s dalšími linky. V južnih delih Žirovcove jame, fotoblog Peter Gedei, dost dobrý.

Země, příroda, lidé: Dramatic New Video of Japan Tsunami, extrémě husté nově zveřejněné video. Rodina z ČADu utratí za stravu a týden 1,23 dolaru (Norové až 731,-!), článek. Barely v Arktidě, jsou jich statisíce. Flyby Norway with F-16 s Fantómem nad Lofotama, video. The Mysterious Hanging Coffins of Sagada, galerie. Afghan Refugees in Pakistan, hodně silná galerie a stejně tak Mount Sunabung, January 2014 eruption v Indonésii s tunami popele na osobu a zde ještě na Blogu Za městem v lepší kvalitě. Thajpusam, propichovači v Malajsii, takový zvláštní svátek. Podvodní kontrola potopené Thhistlegorm, Egypt, galerie.

Bats, animals: Ochranáři našli nový druh netopýra, Saviov a přímo v Praze. Mammoths of Today, galerie. Oči lidí a živočichů, makro jak prase. Sčítání netopýrů na Amerikách - Český kras, článek a foto. Zimné sčítanie netopierov v starých baniach Malých karpát 1, článek a foto.

Doly, těžba, montaistika: Co vše může ukrývat  podzemí v okolí Kašperských ho r? článek a foto.   Důl Richard a aktuality na začátku roku. Mine Exploration Documentary, video.

Podzemí, industriál: Španělé vytvořili animaci dokončené Sagrady Familie, video. Plaský klášter a jeho podzemí na videu Toulavé kamery. Protiletecký kryt na pražské Klamovce a jiní duši za mřížemi.

Technika, sporty, lezení, map, svícení: Pangea Vertical Caving Systems, FB stránka o technice. Modifikace DistoX s přesnějším umístěním na bod. Otázka, co s gyrem bude dělat toliko kovu. STRIX headlamps: for military operations, jen tak pro zajímavost od firmy Petzl. Petzl Tikka XP - upgrade LED - výměna diody za lepší. Novinky Fénix a příslušné diskuzní fórum. Snowboardové dobývání vulkánů Kamčatky, video. 2013/14 Banff Mountain Film Festival World Tour, špicová videoupoutávka. Test jeskyňářsky lezecké dovednosti. Pozvánka na Ice Climbing Test Day 2014 ve Víru s workšopem. Samila a ta ohnivá lýtka Abdulova, lezení v Antarktídě a prvovýstup českými lezci.

Fotografování, galerie: The World's Best Photos of Limestone and mine, fakt pěkný fotky.

Odborné příspěvky, geo, archeo, eko, egypto, paleontologie: Objeveno neznámé pohřebiště v Mikulandské ulici v Praze, článek. Antarctica's Blood Red Waterfall, galerie. Depot snů co vypadá jako fake, nález co se povede jednou za život. Ratanovce VIII - Poldielce I, prieskum, web Paleolit. Za tajemstvím lovců mamutů, web Antropark. Evropě hrozí invaze nepůvodních druhů, co jsem zatím slyšel a nenašel je úplná likvidace např. nepůvodního akátu. V Bruselu mají patrně smysl pro humor. Egyptologové odkryli novou stupňovitou pyramídu. Archeologická senzace v centru Istanbulu, televizní záznam objevu byzantského přístavu. Tramin (Termeno), Italy: a very dramatic rockfall.

Historie: Přesně před 100 lety bylo poprvé dosaženo dna propasti Macocha, článek. Projekt průkopu ve Velké síni Býčí skály - Přemysl Ryšavý 1950.

Dění ve společnosti, pozvánky, akce, přednášky: Pozvánka na Setkání jeskyňářů v Javoříčku. Pozvánka na Lezecký den Na Chlumu. Pozvánka na Workhsop 2014 České podzemí. Pozvánka na Expediční kameru do Prahy. Pozvánka na Přednášku o Amerikách od Laco Lahody. Zachraňme krásné Podyjí před obrovskými větrníky, článek a petice. Právě vyšly 05. SPELEOSTŘÍPKY na webu Správy jeskyní ČR.

Portréty, osobnosti, rozhovory:

H.o.u.m.r....: Něco o nových českých společenských etiketách.

...pokračování příště....

Diskusní téma: 195. SPELEOBULVÁR (únor/2014)

Datum 05.02.2014
Vložil Kelf
Titulek Dosažení dna propasti Macochy - 30.01.1914

Ahoj Franci,
máš to komentované nepřesně, přečti si článek.
Kelf

Datum 05.02.2014
Vložil francimus
Titulek Re: Dosažení dna propasti Macochy - 30.01.1914

Dík za upozornění Kelfe. U psaní jsem spěchal, málo četl..