Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

123. speleobulvár (září/2012)

04.09.2012 23:47

Nedávno se ke mě opět donesla informace tohoto znění: Pustožlebská skupina opustila lokalitu, na které byly později učiněny významné objevy. Na této informaci není nic špatného, kromě jediné maličkosti: Je vždy vnímána negativně (například kdo za to může, atd.). A protože se může jednat o pokus  překrucování historie jeskyňářství v MK přidávám pár podrobností. Jedná se o lokalitu Okrouhlík a psal se rok 1968. Můj otec jako vedoucí skupiny nepokračoval dál v průzkumu, ale jednalo se určitě o rozhodnutí kolektivní, nikoliv direktivní. Pro nedostatek technických možností skupiny a taky byly nadějné lokality jinde, dostupnější a snadnější.

Pustožlebská skupina opouštějící lokalitu Okrouhlík v roce 1968:

Vzadu zleva - Igor Audy, Vašek Kacetl. Vpředu sedíci zleva - Můj táta, tehdy vedoucí skupiny, Jiřina Audyová, Jarka Kacetlová a francimus. Vzhledem k jeho věku je to osoba, která za vše samozřejmě může.

O lokalitu neměla zájem ani skupina Topas vzešlá z Pustožlebské v roce 1977. Po té, co jsem vystavěl zbrusu novou Pustožlebskou skupinu, místo té staré nefunkční v roce 1983 a záhy se stal jejím předsedou, ani já jsem neměl o lokalitu zájem z výše uvedených důvodů. Ono to ani nešlo, protože se jaksi ocitla v jiném zájmovém území. Stejně tak jednali i předsedové, kteří Pustý žleb po mě převzali (Panuš, Motyčka i Sirotek).

Takže o co vlastně jde? Jde o příkladný způsob, jak vysvětlit v jakékoliv skupině, která už o mnohaleté bezvýsledné bádání v jedné jeskyni. jednom pracovišti, ztratila motivaci, proč pokračovat.

Kdo zavítá hlouběji do historie zjistí, že členové Pustožlebské skupiny bádali na Říčkách, v Křtinském údolí, Suchém žlebu i Holštejně. Členové PŽS otevírali i Simonův závrt, později známý jako Stará Amatérská jeskyně. Někdo tomu říká driftování, jiný sbírání zkušeností, hledání zájmové oblasti, nebo hyperaktivita. Je jedno, že byl Okrouhlík opuštěn. Důležitější je že byly práce zase obnoveny s novými technickými možnostmi a objevy. Jsem osobně strašně rád, že to skupina Devon nevzdala. Nikomu nezávidím a ničeho, co jsem nedotáhl do konce nelituji. V současné době paradoxně (kromě Igora Audyho) jsem na Okrouhlíku odvedl práce více....než sami Pustožlebáci. 123 Speleobulvár, je opět zde.

Moravský kras: Další nezapomenutelná Vzpomínka, nejen o ní, ale i o Mlháči, bádání, vařičích a jiném. Exkurze Němcova jeskyně II. a III., článek. Závrt Okrouhlík s detailním popisem postupu na čelbě a stavu lokality. Když přijel František II., svítily v jeskyních tisíce loučí, Sloupsko-šošůvské jeskyně s neekonomickým osvětlením. Býčí skála: V temnotě je krása, ale ve světle je láska, extrémní bulvár. Víkend na severozápadní hranici krasu moravského právě do Okrouhlíku, na Žďár a podobně. Krčálův komín v Barové jeskyni, popis, článek.

Jeskyně česka: Usedlost s vlastní zatopenou jeskyní v Orlických horách, článek na hlavní straně speleo.cz. Javoříčské jeskyně: Vítejte v říši krápníků. Objeveny byly poměrně nedávno a jsou dobře zachovalé.

Slovensko: Jaskyňa Stará polana, fotogalerie. Liptovský Ján, jeskyně Jánské doliny, galerie. Koľko ľadu je v Dobšinskej ľadovej Jaskyni  a prečo dolietal fráter Cyprián? Špania dolina, Piesky, prechod štolňou, keškování a ourazy, neboť se stále častěji umísťují na místa, kde z bezpečnostních důvodů váhají montanisti i jeskyňáři. Tento úlet doporučuji pro poučení přečíst celý. Demanovská jeskyně Svobody, blog, fotky. Nová jaskyňa v Belianskych Tatrách, článek o objevu, či spíše nálezu. Slovenský kras, Veľká Bikfa, další objevy, info, článek.

Jeskyně ve světě: Objevování Izraelských jeskyní, blog, fotky. Skeletons Of Society: "Otazníky mají konec, projekt kostlivců je ukončen". Potápění se skupinou Guano. Macedónsko - Jakupica srpen 2012, zpráva o činnosti.

Příroda, lidé, Země: Escape From Civilization, momentky z pohoří Altaj, čundr přes kopce. Accidentaly Discovered Ancient World, objevování Abcházie, hodně fotek z jeskyní, jinak zajímavá všehochuť, galerie. Life In The Middle Of A Lake, něco o Bajkalu. Descendants of the Ancients, hory a lidé Tádžikistánu, galerie. Chilling on the Top, konec vědecké stanice pod Elbrusem. Západní pól, o čundru v Ašském appendixu, galerie. Old Manazan Cave City, skalní a podzemní sídla v Turecku. Chefchaouen, modré město v Maroku, vše galerie. Hinduisté putují přes Himaláje za ledovým krápníkem, blog, hodně emotivní galerie. The Mysteries and Tragedy of Russia's Bottomless Karst Lake, podvodní šílenství.

Netopejři a jiná zvířátka: The Land of Bears, stránky plné medvídků. Netopýří noc na Clumu, fotogalerie bez jediného netopýra.

Doly, montanistika: Kudy jezdila Ajska, průmyslová úzkorozchodná dráha v Českém krasu, článek, pozvánka a fotky. Těžba uhlí Zastávka u Brna, historické fotky, přehled dolů a jiné informace. OKD - Důl Frenštát, informace, video. Montanistický portrét v podání Surikaty, krále montanistů. Minas - Mines by Espeofoto, různé a pěkné galerie převážně zahraničních důlních děl. STOP HF, stránky proti těžbě břidlicových plynů. Ministr Chalupa slabý, chaotický, pomalý a moratorium na těžbu BP. Výbuch v čínském dole a 19 mrtvých horníků.

Podzemí, industriál: One Rusty Underground Shetler, hodně rustikální podzemí, galerie. One of the Deepest Russian Tunels, galerie. Kilometre katakomb spájajú mestá aj obce, lehký bulvár, množstvo chodeb je doteraz neznámy. Štola Barbora - Hředle, fotogalerie. Mariánska čelaď, průzkum podzemí Kláštera Veĺkých loviec, docela famózně sepsané.

Metodika, technika, sporty: POZOR! Upozornění na vadnou sérii ferratového setu, je zralý na výměnu. Nepoužívejte na via ferrata obyčejné smyčky, test smyček a ferrata setů, poučné video. Speleo-lanovka, technika nočních traverzů, galerie. Mistrovství ČR v Arboristice, s džímarem v jedné a s běžící motorovkou v druhé ruce. Kterak jsou gumáky moderní, o expedici do Řečiště a gumové výstroji speleologa. Skoky z útesu s lavinou, video. Skočte do nějvyšší vertikály světa, s padákem do Sotano de las Golondrinas, video, kde ještě nejde o výzkum. Těžká dřina při sanaci skal, videjo s nabušenými frajery, instruktor pomáhá do závěsu strčením, rigování se za lano a jiné medy. Sjezd peřejí Inga na řece Kongo, video hodné Redbullu.

Speleofoto, fotografování, fotosoutěže, galerie: 1000 metrů hloubka a s fotoaparátem, galerie Robbiho Shona. Fotokroužekexperiment, nápady kreativních svlečen. The Fabulos Web, kolekce best-fotografií z přelomu srpen-září 2012, všechny možná témata. FOTOSOUTĚŽ: Vyfoťte Rozvojové cíle tisíciletí a vyhrajte!!, v podstatě ani nemusíte opustit hranice České republiky.

(Ne)Odborné články, geologie, ekologie: Archeologové odhalují důkazy o rituálním kanibalství, článek. Masivní bleskový sesuv půdy, video krásného geohazardu. Uhlíkové kšefty, aneb na čem neproděláte. Zdánlivě banální článek, jenž doprovází naprosto brutální diskuze....jak jinak...o CO2 v jeskyních. Celá bouřlivá diskuze stojí za přečtení z mnoha důvodů. Krymské pyramidy? velmi extrémní bulvár, v Sevastopolu jsem nedávno byl, vápence jsou půl metra hluboko, padesátimetrové pyramídky se musely hodně blbě zakopávat.

Dokumentace, historie: Historie potápění v českých zemích a na Slovensku, připravovaná publikace, článek, info. Stránská skála, trochu stručné historie.

Dění ve společnosti, ČSS, akce a pod.: Registrace na Pragulku spuštěna, speleo-akce v rámci RajbasOutdoorKotlíku. Světové dědictví v hlubinách země a zpřístupněné jeskyně ČR, pozvánka na výstavu, zdroj speleo.cz.

Portréty, rozhovory, osobnosti: Do hlubin země s Jožkou Wágnerem, rozhovor a video.

Trocha houmru: Morchella produkšn, Sherpa Soda 2, video.

...pokračování zkusím v úterý, nebo až za 14 dní, mám moc práce, moc akcí...

 

Diskusní téma: 123. speleobulvár (září/2012)

Datum 10.09.2012
Vložil Se vším respektem
Titulek Se vším respektem

Se vším respektem a zcela nestranný v těchto krasových válkách si dovoluji přeložit část příspěvku pana Kuby do češtiny:
...Po Tvých schopnostech, atd. ... Zrovna ted kdy vysychají sifony... I na Myotisu...
Čeština je krásná řeč. Prosím, nekurvěte ji. Pište alespon bez hrubých chyb. Přečtěte si co jste napsali, alespon třikrát, než stisknete Odeslat.

Datum 10.09.2012
Vložil Dalda
Titulek Re: Se vším respektem

Pravopis jaro nedela...

Datum 11.09.2012
Vložil Se vším respektem
Titulek Re: Re: Se vším respektem

Ani levopis, jaro přichází, zatím a bohudíky, bez lidského zásahu. Pouze ten levopis ničí výpovědní hodnotu sdělení a staví autora do podivného světla. Pánové Voskovec a Werich kdysi zpívali, každý z nás je vzdělanec a alfabet. To ale patří, obávám se, minulosti.
Zdravým ti a dé si pyvo, nejlýp točení vod vítschepu.

Datum 16.09.2012
Vložil Dubsk
Titulek Re: Re: Re: Se vším respektem

On to góme,ale píše z paluše z mobilu a to se na to nehledí znám ho .

Datum 07.09.2012
Vložil Sfigi
Titulek Okrouhlík

Dost mě překvapilo téma úvodu Speleobulváru. A protože Okrouhlík je (nejen) mojí srdeční záležitostí, nevydržím k tomu něco nepřipsat… Jen ještě dodám, že se jedná čistě o můj osobní názor.
Faktem je, že po posledních větších objevech v Okrouhlíku v roce 2010 to někdo prostě nerozdýchal, ona holt závist je hrozná věc a jak je vidět, vášně stále neutichají.
Žádné objevy na této lokalitě nebyly zadarmo – za ty 4 a ¼ roku výzkumu od května 2008 zde proběhlo bezmála 190 pracovních akcí. Jestli je to málo nebo hodně, to ať posoudí každý sám. A o tom balíku peněz, co samotné bádání a vystrojení jeskyně spapalo, není třeba se víc rozepisovat.
Už od začátku obnoveného výzkumu nám pomáhali kolegové z jiných skupin, individualisté, nejeskyňáři, skauti, kamarádi, kamarádi kamarádů... Plánované akce jsou vždy s předstihem zveřejňovány na našem webu, a pokud má někdo zájem, ozve se předem a nebo přijde i bez ohlášení. Nikoho nevyháníme, právě naopak – rádi uvítáme pomoc od kohokoliv. Při každém publikování výzkumů a objevů a při každé přednášce (s jediným případem nechtěného opomenutí při přednášce, které nám taky bylo později jaksepatří vyčteno) se o pomoci zmiňujeme a děkujeme.
Tak jako tak, převážný díl odvedené práce, drtivou část nákladů na výzkum a veškeré náklady na vystrojení lokality nese Devon.
Jak se potom asi máme cítit, když nám někdo napíše dopis, kde nám oznamuje, že právo na prezentaci aktuálních objevů v Okrouhlíku není naše ale někoho, kdo zde výzkum ukončil na začátku jeskyně před více než 40 lety, a že nám toto právo jaksi laskavě přenechal??? Ono existuje nějaké doživotní, popřípadě dědické právo exkluzivity nebo priority pro toho, kdo kdysi někde hrábnul jako první???
Závrtová řada u Suchdolu je tvořena 5 závrty. Čtyři z nich byly v minulosti otevřeny, pod dvěma objevena jeskyně, ale všechny bez výjimky byly následně opuštěny, vstupní šachty nebyly trvale zajištěny a došlo k jejich opětovnému zařícení. Dva závrty, kde byly jeskyně, znovu po dlouhých desetiletích nezájmu prvoobjevitelů či jejich „nástupců“ otevřela skupina Devon a trvale zajistila na vlastní náklad skružemi. A obě tyto lokality jsou nyní jablkem sváru mezi námi, kdo zde bádáme nebo chceme bádat, a někým, jehož skupina zde za celá desetiletí své existence zájem o výzkum neprojevila, a pouze se odvolává na historickou příslušnost některých svých členů k prvoobjevitelské skupině PŽ před 40 a více lety. Proč??? No přece i když se v té druhé (také krom Devonu všemi ostatními 4 desetiletí výzkumem opomíjené) lokalitě tehdy PŽ i později Devon kdysi topili ve sračkách a vzdali to, tak přece jim nedovolíme tam znovu hrábnout, protože ti zatracení Devoňáci jsou tak tvrdohlavě vytrvalí v Okrouhlíku, že by možná i tady mohli zase něco objevit. A po nerozdýchaných objevech v Okrouhlíku by tohle už bylo přespříliš…
Taky závidím. Závidím Slovákům, že u nich jakýmsi způsobem funguje PRÁVO PRIORITY. Velmi stručně a zjednodušeně – pokud někde nikdo 4 roky nebádá, může tu s výzkumem začít někdo jiný. Žádné doživotní blokování výzkumu někým, kdo tady kdysi dávno objevil prvních 10 metrů a nechce dovolit jiným, aby tady pokračovali. PRÁVO PRIORITY je prostě o tom, aby se v jeskyních co nejvíc bádalo, a ne aby se výzkum desítky let blokoval. Jen proto, že tu jako první hrábnul někdo jiný, nebo že je to obrovské zájmové území starší skupiny a ty později vzniklé mají prostě smolíka pacholíka.
Blíží se valná hromada ČSS. Už před časem proběhly úvahy o zavedení PRÁVA PRIORITY nebo něčeho podobného u nás. Ale pro očekávané hádky a vášně se do toho tohoto vosího hnízda nikomu nechce dloubat prstíkem. Snad je načase do toho konečně píchnout, nebo nad tím aspoň začít přemýšlet. Můžeme využít blízkou příležitost buď k vyřešení tohoto problému nebo aspoň k tomu začít ho řešit. Záleží na nás všech. Nejen na ČSS, ale i na sdruženích mimo ni, protože jeskyně přece nejsou jen pro pár „vyvolených“, ale pro všechny zájemce…

Datum 07.09.2012
Vložil Kuba
Titulek zkušenosti...

Ano Franci seš zkušenej, velice kolektivní týpek...V Pustým žlebu se jim po tobě stýská ...Po Tvích schopnostech a zkušenostech...Zrovna ted kdy vysichají sifony bez Teba neví kudy kam ...I na Miotysu rádi vzpomínají na Tvoje zhodnocení stability závalu v Člopku co trčel z komína, který jsem doporučil zaželezit, dali na Tvoji radu (že to nic neudělá)ale GRAVITACE neuprosná mrška,po zvodnění hlíny zával posadila dolu...
pozor na Gravitaci.....