Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

 

Návštěvní kniha

Datum 11.08.2012
Vložil Celofán
Titulek Rozhovor s Františkem Plškem

Na POK-BLOK, www.fotonec.blogspot.com, právě vyšel rozhovor s Františkem Plškem, legendou českého horolezectví, mužem z Vysokých Tater a Kavkazu, průkopníkem moderního lezení v Moravském krasu. František je autorem ve své době nejtěžších a dodnes vážných a respektovaných výstupů včetně průstupu nejprve horní a vzápětí dolní částí Hlavní stěny Macochy, Velkého Berana i s Převisem, Rorejsů, Rytířského Idaha a Petrolejářské v Suchém žlebu, Sokola na Býčí skále a mnoha dalších.
Ve dvou komentářích pod článkem se krátce zminuji o Františkově roli v průzkumu jeskyní Moravského krasu, nejen jako horolezce ale také jako potápěče -- průkopníka moderního speleopotápění.
C. :-))

Datum 05.08.2012
Vložil krtek
Titulek první český kilometr

Je mi ctí předběžně Vás informovat o tom, že před chvílí přišla SMS od speleologa Zdeňka Dvořáka ze suchožlebské speleologické skupiny : "první český kilometr byl dosažen na Maganiku, prozatím -1023 metrů." Nejzajímavější je to slovo "prozatím" ! Zdenálovi to přeju a už teď gratuluji jemu a celé partě, kterou na Maganik nahnal.

Datum 06.08.2012
Vložil Hadař
Titulek Re: první český kilometr

Přidávám se ke gratulantům, celé expedici přeji, aby těch kilometrů bylo více. Speciálně Zdenálovi ještě navíc i to, aby překonal svůj - republikový hloubkový rekod z Kavkazu :-)

Datum 07.08.2012
Vložil Celda
Titulek Re: Re: první český kilometr

Pomožte, prosím, krasovějícímu mozku. Byl to opravdu první český kilometr? Já si mlhavě pamatuji fotku Vládi Kahleho, Otase a Lojzka Nejezchleba při oslavě sestupu do nějaké vertikály, už nevím kdy, kde a kdo všechno se zúčastnil. Bylo to spojeno s titulkem Na dno světa či něčím podobným, a myslim, že tam byl nějaký disput s Pavoukem.
C. :-))

Datum 07.08.2012
Vložil Laďa Jarolim
Titulek Re: Re: Re: první český kilometr

Kalis,Oťas a Lojza a další byli v roce 1984 v Jean Bernard (https://www.ota-simicek.net/simicek3-9-52_Jean-Bernard_1984) to ještě Pavouk tahal gumovyho kačera. Na dno světa to bylo do stejné díry ale po zvonění klíčama.
Teď jde o objevený o český kilometr.

Datum 08.08.2012
Vložil Celda
Titulek Re: Re: Re: Re: první český kilometr

Dík za info a vysvětlení, připojuji se ke gratulantům.
C. :-))

Datum 19.07.2012
Vložil V. A. Gregor-Celofán
Titulek Wanted: Žabolog

Savannah Punkva vespolek,
mozkem mi vrtá výskyt žab v některých jeskyních Moravského krasu, opravdu na velice podivných místech. Jak se tam ty potvůrky dostaly? Hledám jméno a kontakt na nějakého žabologa, který ví něco o výskytu žab v jeskyních. Víte-li o nějakém, dejte mi, prosím, vědět, bud zde nebo na vagregor@yahoo.ca. Předem díky a opatruj vás veliký Lomikel!
C. :-))

Datum 22.07.2012
Vložil Štěpán
Titulek Re: Wanted: Žabolog

Ahoj Celdo,
v Býčině máme žab pořád plno. Hlavně po větší vodě. Ale u potoka to není nic divého. Ještě jsem neslyšel, že by se takhle někde nacházeli žáby, zajímavé. Víš kde, napříhlad?

Datum 22.07.2012
Vložil Celofán
Titulek Re: Re: Wanted: Žabolog

Zdar Štěpáne,
o takových "běžných" výskytech vím, ty mě neděsí (Býčina, Slousko-Šošůvské jeskyně, Stará i Nová rasovna, etc.). Já mám na mysli dva konkrétní případy, a to mrtvé žáby na dně II. propasti v Křížových jeskyních pod Kůlnou a zřejmě živé žáby v až 50 m hloubce v Předmacošském sifonu, v jv. větvi (k Hornímu jezírku).
Zřejmě počkám až bude po prázdninách a budu kontaktovat biology z MU.
C. :-))

Datum 23.07.2012
Vložil Krtek
Titulek Re: Re: Re: Wanted: Žabolog

Ve větrné propasti jsme měli žáby v hloubce 88m za prvním sifonem a také v Sračkometu v hloubce 114 metrů. Ale vzhledem k tomu, že máme jeskyni i plnou pecek z všeho co se dá vypálit na alkohol, tak nás žáby moc nepřekvapují. Asi přímá linka z Kovářova závrtu.