Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Speleofórum 2012

24.04.2012 13:17

V Moravském krasu se konalo další Speleofórum. Obec Sloup uvítala už 31. ročník a ten sebou přinesl několik novinek. Jako člen skupiny Tartaros, která opět zajišťovala vlastní chod této významné akce ČSS jsem učinil pár postřehů. Akci nelze zajišťovat komerčně, protože jedna vstupenka by mohla stát dvoj až trojnásobek dnešní ceny. A to ani v době, kdy domácí půda hýří všemi možnými zážitkovými agenturami, kde by teoreticky konkurenční prostředí mohlo tlačit ceny dolů. Netlačí. Organizátoři pracují zadarmo a o svém volném čase. Hrazeny jsou pouze přímé provozní výdaje. Velmi výrazně pomáhají přátelé z Kladenské Vodní záchranky a ze Žďáru n. S. Letos byla velmi hojná účast - 302 platících účastníků. K tomu je potřeba přičíst pořadatele a účastníky večerního candrbálu.

Kromě pořadatelských záležitostí, které se projednávají v úzkém kruhu předsednictvo ČSS a vedení 6-16 Tartaros dlouho předem, vlastní práce začíná už ve středu a končí nedělí, dopoledním úklidem kulturního domu ve Sloupě. Středa přináší většinou nákup potravin, surovin, pohoštění, vyřizování různých objednávek - maso, chleby, přílohy. Nákup jídelního nářadí, pokud nezbylo z loňska a kelímků. Čtvrtek je věnován výhradně vaření a tepelným úpravám masa za odborného dozoru. Dolaďuje se nabídka, zjišťují se nedostatky a chybějící věci.

V pátek dopoledne probíhá převzetí kulturáku ve Sloupě, přepočítání inventáře a zjišťení rozbitých věcí, aby to nebylo na nás. Předsednictvo většinou zasedá v jiných prostorách, dolaďují vstupné, podrobnosti a vybírají příspěvky a skupiny k ocenění. Po obědě pak nastává navážení všeho. Nejprve bečky píva, postery, ubrusy, venkovní stánky. Pak se naveze sekretářka Veronika, promítači, zvukaři, technika, většina prodejců a první občerstvení. To už je k dispozici většina pořadatelů a jsou k plné dispozici až do ukončení. Starají se o veškerý chod Speleofóra.

Od této doby až do nedělních ranních hodin to všechno můžete vidět na vlastní oči. V neděli dopoledne pak následují exkurze, úklid, naložení a odvoz všeho použitého materiálu a předání kulturáku. A teď několik mých postřehů:

- Organizace. Speleofórum ve Sloupě je již zaběhnuté, předsednictvo se čím dál méně vměšuje do umístění inventáře, posterů, různého pohoštění, umístění prodejců a složení organizačního zázemí. Výsledkem je méně zmatků, méně práce a rychlejší průběh prací to je dobře. Je víc času na vydechnutí a na věnování se hostům. Osvědčily se plastové náramky, které označovaly platícího účastníka, tohle nebylo možno ojebat. Kapacita ještě není na hraně, prostory snesou ještě o stovku lidí více. Co však bylo na hraně je kapacita WC ve špičce, s tím se zřejmě zatím nenadělá nic. Kulturák je však průběžně renovován, možná se nějaké změny dočkáme.

-  Jídlo a pití. Připravuje se standardní množství pro cca 300 účastníků, vč. rezervy, většinou větší množství polívky a různých laskominek, jako např. nakládaný hermelín. Tuto akci se zcela vyjímečně vše snědlo už v sobotu večer, mizely i oříšky a brambůrky z baru. Stejně tak s pivem, které se muselo nadvakrát dokupovat. Tohle se ještě nestalo, většinou se vracely 1-2 nenačaté sudy z první várky. Zapříčinila to vynikající atmosféra, přátelská nálada, dobrá hudba, hodně nových tuzemských objevů a poznatků.

- Sborník se vyvedl také. Pro tento rok má odlišnou barvu - černočervenou. Dále pak velké množství příspěvků, hlavně domácích. Po technické stránce - tisk a vazba, je sborník tradičně vysoké kvality. Pihou na kráse jsou nekontrastní a našedlé ČB fotografie a nebývalé množství barevných map, které ubírají místo fotografii barevné. Problém je asi ve zpracování fotek z barevných na černobílé a narustající mapování v systému Therion.

- Přednášky a prezentace. Neabsolvoval jsem všechny, nemůžu komentovat, určitě se najde někdo jiný. Kvalita přednesu různorodá některé byly hodně buranské, jiné profesionální. Je co zlepšovat. Prezentace významného objevu z Banátu, oceněného hlavní cenou byla v každé pátě větě proložená slůvkem "Vole". Zbytečně. Objev v Javoříčku, kdo viděl Plakáta, jeho radost a jeho večerní taneční kreace, klidně prominul jeho stručnou prezentaci. Svými pohyby bohatě vyjádřil zbytek. Tradičně profesionální byly potápěčské přednášky. Mnoho příspěvků bylo doplněno videem různých kvalit od vyloženě nudných, s pravopisnými chybami v titulcích až po úsměvné, nápadité až profesionální. Počet videí se také zvyšuje, umožňuje to přesnější dodržení doby prezentace. Nedostatky vidím v přetahování délky prezentace až o desítky minut nad vymezený čas, který si přednášející sám nastavil. Dobré by bylo taky umístit prezentace do zájmových bloků, například blok potápěčský, odborný, lezecký, domácí a zahraniční lokality a podobně. Mírně vágní bylo také pozdní vyvěšení programu Speleofóra na oficiální speleo.cz.

- Postery, výstavy. Na každé akci se vyskytne více dokumentace, než-li je schopen pojmout sborník. Fotogalerie na tento způsob je pozůstatek nefunkčních fotosoutěží z dřívějších ročníků. Je možnost využít postery na galerii. Nestává se tak a je to velká škoda. Místo na posteru se objednává předem a vyvolení se nacpou na viditelnější místa. Zbytek funguje systémem kdo dřív přijde. Scestné bylo hodnocené posterů podle čísel, protože některé dokumentace byly pod více čísly.

- Hudba a volná zábava. Hrála skupina Bokoma většinou v country stylu. Leckomu se nemusí líbit revivaly na téma Kamelot, podstatné je, že to odsýpalo. Dalo se na to tančit, produkce nebyla přeřvaná, hrálo se velmi dlouho. Živá hudba je základ každé volné zábavy a jsem rád, že nedošlo na slibovanou reprodukovanou hudbu. Mimo jiné večerní zábava přilákala další účastníky, sice vstupné neplatící, zato však bohatě konzumující.

- Nedělní exkurze. Proběhlo další kolo přihlašování na internetu, které...mělo opět zádrhele. Někteří účastníci se přihlásit nemohli, protože jim to nešlo. Horlivě se dopisovali (ale i škrtali) až na místě, takže vznikl drobný chaos. Něco je v profesionálním webu v nepořádku, možná by chtělo udělat přihlašování třeba na jeskyňáři .cz amatérsky, ajťáci na to jsou. Anebo postaru a na místě, v tomto případě bych doporučil vyhlásit přesnou hodinu a místo vyvěšení exkurzí, jak to dělají jinde. Je pak věcí účastníků postavit k nástěnkám hlídky, které se včas zapíší. Nebylo by na škodu občas exkurze obměnit za jiné, ještě neokoukané lokality. Drobným nedostatkem se mohla jevit opožděná exkurze do Spirálky-Pikovky.

Takže když to shrnu, Speleofórum dopadlo standardně, až na výbornou, organizačně se zvládlo. Účastníci byli skvělí, jsem rád, že se už dneska mezi kamarády nehraje na to, kdo zaplatil a za co si zaplatil. Nosit a stěhovat věci kolikrát pomáhali úplně cizí členové, jimž dodatečně také děkuji, že pomáhají vytvářet atmosféru solidarity a kamarádství....