Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Speleofórum 2010 očima pořadatele

26.04.2010 23:34

Pro pořádající skupinu Tartaros začalo fórum o deváté hodině ranní, kdy se převzal celý kulturní dům ve Sloupě. Ještě dopoledne byla situace poněkud tristní, protože pracovní síly nepřijížděly, zatímco dodávky navážely docela velké a objemné potřeby. Nejprve dvacítku beček s pívem a kofolou, poté postry a mnoho barevných balíků. Zatímco já jsem trávil den účastí a kafráním na předsednictvu, osamělý Kuba přemísťoval předměty za dveře KD.

Kolem poledne přijelo několik členů a část Kladna a mohlo se začít s tradičním přepočítáváním hrnků, příborů a jiného inventáře. Dál se pokračovalo rozmístěním židlí a stolů. Montáž postrů vč. osvětlení a jejich umístění na galerii. Umístili jsme mnoho stolů na tradiční místa pro pokladnu, kuchyň, bar, stanoviště ČSS a několik pro prodejce. Zprovoznili jsme bar i kuchyň, venku byl nastartován gril, kotel a stan pro obsluhu. Okolo 16-té hodiny jsme v téměř kompletní sestavě, další lidé jsou nachystáni jako zálohy a odpočívají. Vyhlížíme první nadšence na startovní čáře.

Je pátek odpoledne a situace je příjemnější, protože už jsou vidět nějaké konkrétní výsledky. Venku i uvnitř byly rozmístěny směrovníky a informační cedule. Naraženo pívo, vylepeny cenovky stejně jako pytle na odpadky, rozvedena elektrika různými prodlužkami na potřebná místa. Dojel zvukař Z. Kakáč s aparaturou, jiná skupina začala s montáží promítacího přístroje a plátna. Mr. Spok začal se sestavováním prezentací a jejich nahrávání na disky. Do předsálí se stěhovalo mnoho pytlů a beden různých prodejců, do kuchyně různé guláše, hermelíny a utopence. Mimo jiné i 70 pecnů chleba a jiných příloh. Dtto na baru mnoho krabic alkoholu.

Nad detaily se už moc nepřemýšlí, většinu postupů máme naběháno z minulých ročníků. Je hrozně fajn, že to vědí i zástupci předsednictva a neradí nám, jak se zapíná osvětlení, nebo kolik se dává hořčice k párku. V podstatě i účastníci vše potřebné naleznou na standardních a známých místech. Je plno. Sice méně, než loni, přesto poněkud frmol. Jedinou slabinou stále zůstávají miniaturní záchodky, kde i mužská část populace občas stojí frontu. Mušle se přidat nedají, lepší přístup však hej.

Od Pípy se moc odbíhat nedá. Dohodl jsem s ostatními se že oba večery můžu nějakou delší dobu vytáčet pívo, zatímco v sobotu chci vidět prezentace. Chápou mě a taky podpořili, čímžsto děkuji skupině, Žďáru i Kladnu za vstřícnost. Záměrně vynechám povídání o prezentaci. Pátek jsem ji stejně neviděl, sobota byla poznamenána duchem rutiny. Jako přes kopírák z minulých ročníků šly stejné příspěvky. Venezuela (pár nových kilometrů), Mexiko (dtto pod vodou, k tomu nějaký hroch napíchnutý na krápník), Černá hora (mapování dávno objevených chodeb), Kanin (kupodivu i dost fotek z podzemí), Kačna jama (mamutí letní akce a dosažení výrazného posunu), Nový Sloupský koridor (příděl blábolů a nepřesných údajů) atd. atd. atd.

Místy byla na programu příjemná změna. Kalenda se svými geofyzikálními metodami, Vlastík Káně s úžasnou přednáškou o netopýrech BS a syndromu WNS. Zde bych vyzdvihnul vynikající podání a publikované materiály autora. Ujal se i Okrouhlík v podání P. Baráka a objevy Sk Devonu za pouhý půlrok víkenových akcí. Na programu byla i Javorka a znatelné postupy od Jirky Dragouna (Javorka je pro Český kras něco jako Amatérka pro Moravu) a Mesačný tieň od B. Šmída. Noví autoři jako by se báli, nebo nechtějí si trhnout ostudu malými a nevýznamnými lokalitami. Ostře sledovány byly také nové změny v ČSS, kde v atraktivním čase byly prezentovány webové stránky ČSS, nové sídlo i administrativa sekretářky.

A je sobota večer. Vyhlášení výsledků více než rutinní. Vlastně se mohou předtisknout diplomy dopředu. Přijela kapela a odehrála pár hodin country. U pípy i jinde se obsluha vůbec nenudila. Dalo se občas odběhnout na taneček, na střídání bylo lidí dost. Obě noci do rána měl službu Olaf (rozhodli jsme se nechat někoho jako stráž celou noc), za což mu patří obdiv i dík. Ve tři ráno hlava padla i mě, vzduch tak hustej, že se lépe spalo venku pod hvězdami. Obyvatelé městyse Sloupu jsou velmi benevolentní, snesou několik spacích pytlíků s náplní po obecních trávnících KD a přilehlé mateřské školky.

V neděli vše dostalo opačný spád. Co se skládalo dohromady se nyní demontuje, rozebírá a odnáší. Ze stolů a podlahy se sklízí mraky smetí, kelímků. Všude prach, vymetáme usazeniny z celého roku. Před KD se hromadí pytle, bedny a nacouvávají dodávky. Osazenstvo se rozprchává po exkurzích. Jiné osazenstvo stojí frontu na školení instruktorů výškových prací. Členové bez funkce jako já kmitají s nábytkem, posléze se smetáky, hadrami, dráty, prodlužkami, koberci a postry. Členové s velkými automobily odvážejí vše a ukládají na patřičných místech. Je toho dost, vedení obsluh sčítají příbory, hrnky a ztráty, členové vedení sčítají tržbu. Kolem nedělního poledne je KD připraven k předání. Speleofórum 2010 tradičně oslavujeme obědem u Matky Musilové v Ostrově.

Je konec, příští rok asi zase znova. Organizátoři a pořadatelé ze ZO 6-16 Tartaros a hostů z Žďáru a Kladna si zaslouží naprostý obdiv a poděkování za maximální úsilí a úrověň tohoto ročníku speleofóra. Už se těším na blbý řeči o tom, co jsem zvoral a co udělal špatně. Jak jsem dvěma nezletilcům (co jsem usoudil podle jejich chování) nenatočil pívo a jak kvůli mě klesla účast na fóru minimálně o 400 lidí. Jak to zase neumím a jiné pitomosti...

- Fotky i s komentářem tradičně na Rajčeti....

- Oficiální informace ČSS na Speleo.cz jsou zde: